Asya’da İşbirliği ve Güvenlik Artırıcı Önlemler Konferansı AGİK/CICA kapsamında, ülkemizde bir "AİGK Uluslararası Çölleşme İle Mücadele Araştırma ve Eğitim Merkezi" kurulması için, 5-6 Mayıs 2012 tarihleri arasında ekli gündem ve katılımcılar ile Bolu’da 1.Hazırlık Toplantısı yapılmıştır.
**
Toplantı öncesi tüm katılımcılara Bor Enstitüsü, ICARDA, LADA, Su Enstitüsü, TODAİE, CICA (Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı), NRD ve EFI gibi ulusal ve uluslararası benzeri kuruluşların çalışma esas ve usulleri ve kuruluş şemaları ulaştırılarak toplantının verimli geçmesine özen gösterilmiştir.
**
Bu çalışmada, kurulması düşünülen AİGK Uluslararası Çölleşme İle Mücadele Araştırma ve Eğitim Merkezinin, kuruluş, teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi üzerine değerlendirmelerde bulunulmuştur.
**
Bu değerlendirmede, Merkezin aşağıda belirtilen öneri halindeki muhtemel görevleri göz önüne alınmıştır.
a) Çölleşme ile ilgili, geleceğe yönelik yapılacak çalışmaların yönlendirilmesi, takip edilmesi, üye ülkelerin kısa ve uzun dönemli çölleşme yönetimi stratejisinin geliştirilmesi, çölleşme yönetimi ile ilgili görev yapmakta olan kurum ve kuruluşlar arasında eşgüdüm sağlanmasına yönelik bilgi üretmek.
b) Çölleşme ile ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşların çalışma, bilgi üretimi ve istatistik faaliyetleri ile diğer dış gelişmeleri takip etmek.
c) Ulusal ve uluslararası çölleşme sektörünün işbirliği içinde çalışması için gerekli faaliyetleri yürütmek, çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası çölleşme sektöründe temayüz etmiş kurum ve kişiler ile gerektiğinde projelerde beraber çalışmak.
ç) Sürdürülebilir çölleşme politikalarının geliştirilmesi ve küresel çölleşme meselelerinin çözülmesi yönünde stratejiler üretilmesi için gerekli imkân ve araçların geliştirilmesine katkı sağlamak.
d) Ulusal ve uluslararası çölleşme politikaları geliştirmek amacıyla bilimsel araştırmalar yapmak ve bunların yapılmasını desteklemek.
e) Ulusal ve uluslararası forum, konferans, toplantı, seminer, sempozyum ve benzeri faaliyetlere katkıda bulunmak.
f) Ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim programları düzenlemek.
g) Uluslararası çölleşme hukukuna ilişkin çalışmalar yapmak.
h) Enstitünün görev alanına giren konularda üye ülkelerle ve diğer yabancı kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.