Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

TÜRK- UKRAYNA HÜKÜMETLERARASI TİCARİ ve EKONOMİK İŞBİRLİĞİ KOMİSYONU

09 Mayıs 2012

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Cumhuriyeti Hükümeti arasında 04Mayıs 1992 tarihinde imzalanan Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmasının 10-cu maddesi uyarınca kurulan Türk- Ukrayna Hükümetlerarası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonunun Sekizinci Dönem Toplantısı 4 Mayıs 2012 tarihindeKiev’de gerçekleştirilmiştir.

 

Türk heyetine Başbakan Yardımcısı Sayın Ali BABACAN, Ukrayna heyetine ise Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Sergiy TİGİPKO başkanlık etmişlerdir.

 

Ekonomik işbirliği konularının ele alındığı TEİK VIII Dönem Toplantısının açılış konuşması yapan Sayın Sergiy TİGİPKO, Türkiye'nin ticarette büyük gelişmeler kaydettiğini vurguladı. Türkiye'nin ekonomik tecrübesinden faydalanmak istediklerini dile getiren TİGİPKO, son dönemlerde iki ülke arasındaki ekonomik gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu da kaydetti. Özellikle Türkiye ile karşılıklı vize konusunda kolaylıklar sağlanması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi konusunda karşılıklı anlayışların geliştirilmesinin her iki ülke arasındaki işbirliğinin daha pekişmesine sebep olacağını vurguladı.Ukrayna Başbakan Yardımcısı TİGİPKO, iki ülke arasında işbirliğine açık olduklarını ve işbirliğinin geliştirilmesinden memnuniyetlerini ifade etmişlerdir.

 

Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Sayın Ali BABACAN ise Ukrayna ile hiçbir sosyal ve politik sorunumuzun bulunmadığını ve Ukrayna ile stratejik ortak olduğumuzu vurgulamışlardır.

 

Türkiye’nin her alanda Ukrayna ile her türlü işbirliğine hazır olduğunu ve şu an 5 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmimizi öncelikle küresel ekonomik kriz öncesi8,2 milyar dolar seviyesine, daha sonra da 2015 yılında 20 milyar dolara, 2023 yılında ise 40 milyar dolara çıkarmak istediğimizi ifade etmişlerdir.

 

Taraflar iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri daha da güçlendirme ve öncelikli işbirliği alanlarında uzun vadeli perespektifte işbirliğini geliştirme kararlılıklarını belirtmişlerdir.

 

**

Daha sonra her iki Başbakan Yardımcısı tarafından Türk- Ukrayna Hükümetlerarası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonunun Sekizinci Dönem Toplantı Protokolü törenle imzalanmıştır.

 

Toplantı öncesi 02 Mayıs 2012 tarihinde Ukrayna tarafının teklif ettiği taslak Protokol metni Türk heyetince Türkiye Büyükelçiliği Ticari Ataşeliğinde Teknik Heyet Başkanı Müge Varol ILICAK başkanlığında değerlendirilmiş ve protokol taslağına son şekli verilmiştir.

 

**

 

 

 

 

04-05 Mayıs 2012 tarihlerinde her iki ülke Teknik HeyetleriUkrayna Ekonomik Gelişmeler Bakanlığında yaptıkları toplantıda teknik konuları ayrıntılı olarak ele alınmışlar ve müzakere etmişlerdir.

 

 

 

**

**

 

05 Mayıs 2012 tarihinde Ukrayna Devlet Sarayında düzenlen protokol törenine Türk Heyetine Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Sayın Ali BABACAN, Ukrayna heyetine ise Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Sergiy TİGİPKO başkanlık etmişlerdir.

 

 

 

**

 

Türk- Ukrayna Hükümetlerarası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonunun Sekizinci Dönem Toplantısı Protokolü töreninden sonra Ukrayna tarafı Türk tarafına Devler Konuk evinde yemek vermiş, bu yemekte de her iki ülke heyetleri arasındaki işbirliği isteği dile getirilmiş ve vurgulanmıştır.

 

 

 

 

Yemekten sonra Başbakan Yardımcısı Sayın Ali BABACAN Türk heyeti ile hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra, Kırım Özerk Cumhuriyetini ziyaret etmek üzere ayrılmışlardır.

 

 Toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı temsilen Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Yönetim Hizmetleri Dairesi Başkanı Behlül ŞENYÜREK iştirak etti.

 

 

Toplantı kapsamında Orman ve Su İşleri konusunda iki ülke taraflarınca mutabık kalınan hususlar protokolün  8-ci Maddesinde şu şekilde yer aldı:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. ORMANCILIK VE SU KAYNAKLARI YÖNETİMİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ

 

8.1. Taraflar, ormancılık alanında Mutabakat Zaptı taslağının hazırlanması üzerinde anlaşmış ve aşağıda ifade edilen hususlarda işbirliği yapılmasına yönelik imkanların araştırılmasını karalaştırmışlardır.

- Çölleşme ve erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve dikim materyalleri yetiştiriciliği,

- Orman yangınları, zararlıları ve hastalıkları ile entegre mücadele,

- Ormancılık faaliyetlerinin yürütülmesinde mekanizasyon yöntemleri.

8.2 Taraflar su kaynakları yönetimi alanında işbirliğinin daha etkin hale getirilmesinin gerekliliğini belirterek, su alanında yatırım miktarlarının artırılması ve yatırımları çekme mekanizmalarının iyileştirilmesi amacıyla, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Ukrayna Su Kaynakları Ajansı arasında su alanında bir Mutabakat Zaptının imzalanmasını kararlaştırmışlardır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır