Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Arazi Bozulumunun Ekonomisi Girişimi (ELD) ve Kurak Alanlarda Tarımsal Araştırmalar Uluslararası Merkezi (ICARDA) ortaklığıyla düzenlenen “Arazi Bozulumunun Ekonomisi” konulu uluslararası çalıştay 23 Şubat Pazartesi günü Antalya’da başladı.
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Ulusal Odak Noktası Erdoğan ÖZEVREN, katılımcıları selamlayarak başladığı sözlerine, çalıştay hakkında bilgi vererek devam etmiş ve ülkemizde gerçekleştirilen çölleşmeyle mücadele ve erozyon kontrolü çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirmiştir.
ICARDA’yı temsilen çalıştaya katılan Thomas RICHARD, öncelikle organizasyonda yer alan kurumlara teşekkürlerini sundu. Arazi bozulumu nedeniyle meydana gelen ekonomik kayıplara dikkat çektiği konuşmasında, gerçekleştirilen rehabilitasyon çalışmalarının topluma getirdiği maliyet kadar, tarımsal çalışmalarda yaratılan faydaların da hesaplara dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Arazi kullanım türleri arasında adaletli bir kullanım yaratılması gerektiğinin altını çizen RıCHARD, geçmişte koruma konusunun kuvvetle vurgulandığını ve daha çok üretimi arttırmanın hedeflendiğini, günümüzde yapılan çalışmalarda ise tarımda yeni fırsatların gözetildiğini, fayda maliyet analizlerini dikkate alan, daha verimli/karlı yöntemlerin kullanılmaya çalıştığını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan temsilcileri ülkelerindeki ormancılık çalışmaları, arazi kullanımları ve arazi bozulumunu engellemek için yapılan çalışmaları anlatan kısa sunumlar gerçekleştirdi.
Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ’nün ELD ve fakirliğin azaltılması ile ilgili olarak yaptığı sunumunda; fakirliğin nedenleri üzerinde durarak sürdürülebilir kalkınmanın bileşenlerini ele alarak kırsal fakirlikle ilişkilerine işaret etti. Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen Hızlı Kırsal Değerlendirme çalışmasını yürütürken kullandıkları yöntemlerden ve sonuçlardan bahseden GÖRÜCÜ katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.
ELD Sekreteryasından Hannes ETTER, “Orta Asya’da İyileştirilmiş Arazi Yönetimi İçin Arazi Bozulumunun Ekonomisi” konulu bir sunum gerçekleştirdi. ETTER, öncelikle ELD girişimini tanıtmış; ELD nin yapılanması hakkında bilgi verirken girişimin politik ortakları yanında bilimsel ortaklarının olduğuna dikkat çekmiş ve uygulama ajansları ile birlikte çalıştıklarını ifade etmiştir. ELD’nin politik karar vericiler, bilimsel kurullar ve özel sektörü hedef grup olarak kabul ettiğini sözlerine ekleyen ETTER, ELD girişiminin 6 basamakta ekonomik fayda ve maliyetleri hesapladığını ve uygulamaya geçtiğini belirterek girişimin elde ettiği hedef gruplara ait özel raporlar, vaka çalışmaları, kapasite geliştirme faaliyetleri çıktılara değinerek sunumunu noktaladı.
Açılış konuşmalarında son olarak ELD girişimi bilimsel koordinatörü Emmanuelle Quillérou, Orta Asya ülkelerinde gerçekleştirilen seçilmiş vaka çalışmalarından örnekler verdi. Tacikistan’da gerçekleştirilen tarım sektörünün ölçeklenmesi projesi ile sunumuna başlamış ve yapılan çalışma ile hesaplanmış üretim kaybından doğan zararın büyüklüğüne işaret etti.
Çalıştay; uzman sunumları, tartışmalar ve grup çalışmaları ile devam edecek ve 25 Şubat 2015 Çarşamba günü sona erecek. Çalıştayda grup çalışmaları ile elde edilen çıktılar derlenecektir.