Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

JAPONYA’DA ÇIĞ OLAYLARI VE ÇIĞ ÖNLEM YAPILARI YERİNDE İNCELENDİ

23 Şubat 2015

Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında,  Protec Engineering Firması’nın JICA’ya sunmuş olduğu destek projesi gereği, eğitim- değişim programı içerisinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığımız Çığ Alt Grubu teknik personeli, 25-31 Ocak 2015 tarihleri arasında Japonya’nın Niigata Eyaleti’nde bir haftalık eğitim çalışması gerçekleştirildi.

Eğitime, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü’nü temsilen Heyelan ve Seyelan Şube Müdürü İsmail BULUT iştirak etti.

 

ÇEM Genel Müdürlüğü Heyelan ve Seyelan Şube Müdürü İsmail BULUT, 20.02.2015 Cuma günü, ÇEM Genel Müdürlüğü 11.Kat Toplantı Salonu’nda, Japonya'da uygulanan çığ ve kaya düşmesi projeleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. 

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı M.Mustafa GÖZÜKARA başkanlığında,  Bakanlık Müşaviri Hamza ERYİĞİT, Daire Başkanı Mustafa COŞKUN, Daire Başkanı Hayrettin YILDIRIM, Orman Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Nuran KARAÇORLU, ÇEM Genel Müdürlüğü şube müdürleri, mühendisler, uzman yardımcıları ve çığ ihtisas grubu üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantı; 25-31 Ocak 2015 tarihleri arasında Japonya’ya yapılan teknik inceleme ve eğitim seyahatinde Niigata eyaletindeki kaya düşmesi ve çığ kontrol yapıları ile ilgili bilgilendirme gündemiyle gerçekleştirildi.

 

Heyelan ve Seyelan Şube Müdürü İsmail BULUT toplantıda yapmış olduğu sunumda,  Japonya’da ki kar ve çığ ile mücadelenin adımları, projelerde uygulanan tesislerin teknik özellikleri ve uygulama sonuçlarının verimliliği üzerinde edindiği bilgileri aktardı. 

 

Yapılan tesis ve yapıların ülkemizdeki uygulanabilirliği tartışıldı, Protec Engineering Firması ülkemizde bu tür yapıları yapmak istediklerini belirtmişlerdir.  Bu konularda araştırma ve eğitim planlamaları yapmak ve daha sıkı iş birliğinin geliştirilmesi kararlaştırıldı.

 

 

 

25-31 Ocak 2015 tarihleri arasında Japonya’nın Niigata Eyaleti’nde gerçekleştirilen bir haftalık eğitim çalışmasına iştirak eden Heyelan ve Seyelan Şube Müdürü İsmail BULUT, Japonya’da ki kar ve çığ ile mücadelenin adımları, projelerde uygulanan tesislerin teknik özellikleri ve uygulama sonuçlarının verimliliği hakkında sunumunda şunları aktardı;

 

Japonya’ da 1867-2010 Yılları arasında 144 yıl içinde 7940 çığ olayı olmuş, bu yıllar arasında meydana gelen çığlarda ise toplam 6167 kişi hayatını kaybetmiştir. Tüm çığ vakaları Japon Denizi tarafında yoğunlaşmıştır.

 

 

Japonya’da çığ vakaları ve Niigata Eyaleti kar istasyonları

 

Çığ tedbirleri Japonya’da 1960 yılında başlamıştır. İsviçre standartları uygulanmaktadır. Analizlerde kendi geliştirdikleri 2 boyutlu bir simülasyon programı kullanmaktadır. Japonya Niigata Eyaleti çığ vakalarının en yoğun yaşandığı bölgedir. Ortalama 10 km de bir kar istasyonu bulunmakta ve her an, en hızlı bir şekilde kar derinliği haritası çıkarılabilmektedir.

 

 

Çığ (kar) bariyerleri

Japonya’da çığ kontrol yapıları yapılmadan önce, olayla ilgili yerel yönetime müracaat veya yerel yönetimin kendi tespiti yeterlidir. Çığ olayının olduğu veya çığ tehlikesinin olduğu yerle ilgili yerel yönetim kar ve buz enstitüsü ile beraber üniversiteden de destek alarak çığ bölgesi ile ilgili rapor oluşturulmakta, bu rapor valiliğe gönderilerek, valilik uygun görürse durumu devlete bildirmektedir.

 

Devlet, yapılacak çığ kontrol çalışmalarını uygun gördüğü taktirde bütçenin büyük bir kısmını karşılamakta, proje yapımında, kar ve buz enstitüsü kendisine üye olan uygulayıcı firmalardan ve üniversitelerden destek almaktadır. Çığ önlem yapılarının yüksekliği 3 metreyi geçmemekte, kar birikip kornij yapması halinde temizleme işlemi yapılmaktadır. Niigata eyaletinde çığ yolları Türkiye’ ye göre oldukça kısa ve tesisler de ana yola yakın yapılmaktadır.

 

 

Üçgen kar ağları

 

 

ARC-S Kar ağları

 

ARC-S Kar çitleri (Kar ağları), Üçgen kar çitler (ağları), Çığ (kar) bariyerleri, kar kazıklar çığ tünelleri gibi yapıların yanı sıra durdurma duvarı ve teraslama gibi yöntemler de uygulanmaktadır.

 

 

Durdurma duvarı, çığ bariyeri ve teraslama bir arada

 

Durdurma duvarı geoesentetik toprak dolgusu şeklinde yapılmış, ön yüzüne 50 cm kalınlığında beton kaplama yapılmıştır. Duvarın yüksekliği 9 m  alt genişliği 5 m ve üstteki genişliği 1m dir. Burada geosentetik toprak dolgu enerjiyi sönümlemede rol oynamaktadır. Aynı yerdeki beton temelli kar bariyerleri yeni uygulamaya başlanmıştır. Ayrıca durdurma duvarları betonarme şeklinde de yapılmaktadır.

 

 

Betonarme durdurma duvarı

 

 

Kaya düşmesi önlem yapısı

 

 

Enerji kırıcı tesisi

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır