Kurak ve yarı-kurak alanlar öncelikli olmak üzere arazi tahribatının dengelenmesi, erozyon kontrol çalışmaları ve çölleşme ile mücadele amaçlı kullanılabilecek ekonomik getirisi olan tıbbi ve aromatik bitki türlerinin belirlenmesi amacıyla 20 Eylül 2018 tarihinde Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Dr. Ahmet İPEK başkanlığında toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya, Konya Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr. Yüksel KAN, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinden Dr. Miktat ÇAKIR, Namık CEYLAN ve Dr. Sevim Seda YAMAÇ, Aksaray Üniversitesinden Doç. Dr. Alptekin KARAGÖZ, Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesinden Prof. Dr. Özden Görücü ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünden Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN, Daire Başkanı Beytullah FİDAN ve Prof. Dr. Orhan DOĞAN katılım sağladı.
Genel Müdürümüz Dr. İPEK, tıbbi ve aromatik bitkilerin, verimliliğini kaybetmiş olan arazilerde ıslahı ve tekrar yerel türlerin alana getirilmesi ile toprağın korunmasının ve rehabilitasyonun yanı sıra, kırsal kalkınma dolayısıyla göçün azaltılması ve bölge ekonomisi üzerine yapacağı katkıların önemi üzerinde durdu.
Prof. Dr. Yüksel KAN bu türlerin belirlenmesi konusunda genel bir taslak sunarken, Doç. Dr. Alptekin KARAGÖZ ve Dr. Miktat ÇAKIR kullanılabilecek tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında örnekler verdi. Ardından, Prof. Dr. Özden GÖRÜCÜ bu bitkilerin ekonomik değerlerinin ölçülebilirliği konusunda yapılabilecek çalışmaları aktardı.
Toplantı, değerli hocalarımızın konuya ilişkin bilimsel birer rapor hazırlamaları ve en kısa sürede Genel Müdürümüz Dr. Ahmet İPEK ile paylaşmaları kararı alınarak tamamlandı.