Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Toprak Organik Karbonu Projesi Değerlendirme Toplantısı Başladı

20 Eylül 2018

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK BİLGEM - YTE işbirliğinde 2017 yılında başlatılan Toprak Organik Karbonu Projesinde,15 ay süren proje çalışmalarında sona gelindi. 20.09.2018 tarihinde başlayan kapanış toplantısı iki gün sürecek.

Söz konusu toplantıya, ÇEM Genel Müdürü Dr. Ahmet İPEK, TÜBİTAK BİLGEM YTE Enstitü Müdürü Cemil SAĞIROĞLU,  ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN, Bolu Orman Bölge Müdürü Hasan KESKİN, Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet MURAT, Bolu Meteoroloji İl Müdürü Fazlı BÜYÜK, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili Genel Müdürlüklerinden proje ekibinde bulunan uzmanlar ile muhtelif üniversitelerden konu uzmanı akademisyenler katılım sağladı.

ÇEM Genel Müdürü Dr. Ahmet İPEK yapmış olduğu açılış konuşmana; “Tüm katılımcıları Genel Müdürlüğümüz adına sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Toprak Organik Karbonu Projesi Kapanış toplantısında sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluyum, hepinize hoş geldiniz” diyerek başladı.  Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Akif ÖZKALDI’nın selam ve sevgilerini ileten Genel Müdür İPEK, dünyayı korumak ve tüm insanların barış ve huzur içerisinde yaşamasını sağlamak ve gelecek nesillere daha iyi, daha sürdürülebilir bir dünya bırakmak için 2015 yılında belirlenen Birleşmiş Milletler tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin önemi üzerinde durdu. İPEK, bu hedeflerden arazi tahribatının dengelenmesine yönelik belirlenen üç küresel göstergeden biri olan Toprak Organik Karbonuna ilişkin, ülkemizin mevcut karbon stokunun belirlenmesi, toprak organik karbon stokunda yaşanan değişimin izlenmesi ve karbon stokunun arttırılmasına yönelik çalışmaların devam etmekte olduğunu ifade etti. Genel Müdür Dr. Ahmet İPEK konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Bu kapsamda yürütülen çalışmalarda öncelikle ülkemizin mevcut karbon durumu ortaya konulmakta, sonrasında ise topraktaki organik karbon miktarının tahmin edilmesine yönelik model geliştirilerek “Türkiye Toprak Organik Karbon Haritası” hazırlanmakta. 

Geliştirilen bu modelin ve üretilen ulusal haritanın sonuçlarına bakıldığında, Türkiye’nin toplam Toprak Organik Karbon stok miktarı 3,51 milyar ton. Sonuçlar, bizlere Tarım ve Orman Bakanlığımızın sorumluluk alanında olan arazi kullanımlarının karbon açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”

Genel Müdür Dr. Ahmet İPEK, son olarak tüm katılımcı kurumlara ve akademisyenlere işbirlikleri ve katkıları için ayrı ayrı teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

TÜBİTAK BİLGEM - YTE Enstitü Müdürü Cemil SAĞIROĞLU ise konuşmasında, Yazılım Teknolojileri ve Araştırma Enstitüsünün kamu kurumalarının Ar-Ge nitelikli çalışmalarını ve dijital dönüşümlerini tamamlamalarına yardımcı olmak için çalışmalar yürütmekte olduklarını söylemişlerdir. Altı yıldır ÇEM Genel Müdürlüğü ile birlikte projelerde çalışıldığını ve TOK projesinin birlikte yürütülen dördüncü proje olduğunu ifade etmişlerdir. Projenin sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında yer almasının projenin öneminin anlaşılması için önemli olduğunu vurgulamışlardır. Çalışmada yer alan akademisyen ve konu uzmanlarına teşekkür ederek konuşmalarını sonlandırmışlardır.

Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı Özlem YAVUZ konuşmalarında, projenin ana temellerini 2015 yılında UNCCD Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) çalışmaları ile atıldığını ifade etmişlerdir. Türkiye ATD çalışmalarını gönüllü olarak başlatan ilk on dört ülkeden biri olduğunu söylemişlerdir. Ülkelerin ATD çalışmaları ile iklim değişikliği etkilerinin  %25 ini kontrol altına alabileceklerinden ve bu bilimsel gerçeğin Aralık 2015 yılında 21. İklim Taraflar Konferansında görüşüldüğünü eklemişlerdir. 

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından proje uzmanları tarafından proje hakkında bilgilendirme ve gelinen son nokta hakkında yapılacak sunumlar ve değerlendirmeler ile devam edecektir.

Toplantının ikinci gününde ise projenin gereksinimleri ile bundan sonra yapılması gereken çalışmalar hakkında yapılacak sunumlar ve değerlendirmeler ile son bulacaktır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır