Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin (UNCCD) 2015 yılında düzenlenen 12. Taraflar Konferansı (COP 12) sonrasında başlatılan Arazi Tahribatının Dengelenmesi Hedef Belirleme Programı (LDN-TSP) kapsamında, ülkemiz ilk hedeflerini 2016 yılında belirlemişti. Hedef Belirleme Programı ikinci dönemi 2024 yılında ülkemizin de dahil olduğu 18 ülke ile başlamış olup, yeni dönemde hedeflerin daha uygulanabilir, ulaşılabilir, izlenebilir ve raporlanabilir olması hedefleniyor. Bu kapsamda, paydaşlarla iş birliği halinde oluşturulan hedeflerin gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi amacıyla “LDN-TSP 2.0 Hedef Doğrulama Çalıştayı” Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Çölleşme ile Mücadele Dairesinin koordinasyonunda Ankara’da İlbank tesislerinde gerçekleştirildi.
İlgili kamu kurumlarının, akademisyenlerin ve uzmanların yanı sıra uluslararası kuruluş temsilcilerinin de yoğun katılım sağladığı toplantının açılışında konuşan Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kasım Yenigün, çölleşmenin küresel ölçekte giderek büyüyen bir çevresel tehdit olduğunu vurgulayarak, bu mücadelenin çok paydaşlı ve çok boyutlu bir yapı gerektirdiğini ifade etti. Tüm paydaşların ortak hedefler doğrultusunda birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Yenigün, gıda güvenliği açısından sağlıklı toprağın korunmasının temel öncelik olduğunu söyledi.
Hedeflerin gerçekçi ve bilimsel temellere dayanmasının önemine dikkat çeken Yenigün, bu çalıştayın yalnızca teknik bir bilgi paylaşımı ortamı değil, aynı zamanda yeni iş birliklerinin, projelerin ve stratejik adımların da başlangıcı niteliğinde olduğunu ifade etti. Arazi tahribatının yalnızca belirli ülkelere ait bir sorun olmadığını, tüm insanlığın ortak sorumluluğu olduğunu belirten Yenigün, “Bu konu yalnızca bir çevre sorunu değil, aynı zamanda bir gelecek problemidir. Çocuklarımıza bırakacağımız dünyayı korumak zorundayız,” dedi.
Ayrıca, ÇEM Genel Müdürlüğü’nün görev ve sorumlulukları kapsamında arazi tahribatının önlenmesi, karbon yutak alanlarının artırılması, sel ve çığ gibi iklim kaynaklı afetlerle mücadele amacıyla yukarı havzalarda yürütülen sel kontrol ve çığ önleme projeleri hakkında bilgi verdi. Genel Müdürümüz, “Yarının Türkiye’sinde burada belirlenen hedeflerin yer alması büyük önem taşıyor,” diyerek tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti.
Programın açılışında konuşan FAO Türkiye GEF Portfolyo Koordinatörü Erdoğan ÖZEVREN, FAO’nun yalnızca gıda, tarım ve ormancılık alanlarında değil, aynı zamanda çölleşme ve kuraklıkla mücadelede de aktif rol oynadığını vurguladı. Türkiye’nin bu alandaki başarılı çalışmalarına dikkat çeken ÖZEVREN, özellikle FAO ve ÇEM iş birliğinde yürütülen Arazi Tahribatının Dengelenmesi, Yukarı Sakarya Havzası Projesi’nin başarıyla tamamlanmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca, iklim değişikliğinin etkilerine karşı toprak yönetiminin kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Çölleşmenin “dünyanın sessiz felaketi” olarak tanımlandığını, toprağın korunmasının, insanlık için hayati bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
LDN TSP 2.0 sürecine yönelik teknik sunumlar ve tematik çalışma gruplarının çalışmalarıyla devam eden çalıştay başarıyla tamamlandı.