Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“Kum ve Toz Fırtınalarıyla Mücadele İçin 2. Ulusal Diyalog Toplantısı Gerçekleştirildi”

02 Mayıs 2025
“Kum ve Toz Fırtınalarıyla Mücadele İçin 2. Ulusal Diyalog Toplantısı Gerçekleştirildi”

İlki 29 Ocak 2025 tarihinde düzenlenen, Kum ve Toz Fırtınalarıyla Mücadele için Ulusal Diyalog Toplantısının ikincisi 30 Nisan 2025 tarihinde, Genel Müdürlüğümüz Çölleşmeyle Mücadele Dairesinin koordinasyonunda yapıldı. Kum ve toz fırtınalarıyla ilgili ülke politikalarına yönelik genel bir çerçevenin oluşturulması maksadıyla yapılan toplantıya, Dışişleri Bakanlığı, Halk Sağılığı Genel Müdürlüğü, AFAD, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü, Karayolları Genel Müdürlüğü yanı sıra Bakanlığımız Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, İklim Değişikliği Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Çevre Ajansı ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünden temsilciler katılım sağladı.

Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kasım Yenigün’ün açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, ülkemizin kum ve toz fırtınalarıyla ilgili çalışmaları, yapılması gerekenler, uluslararası müzakerelerde ülke tutumumuzun bilimsel altlığının nasıl sağlamlaştırılacağı hususlarına değinildi. Prof. Dr. Kasım Yenigün; konuşmasında nitelikli, bilimsel olarak sağlam altlıklara dayanan çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu, ilki Doha'da gerçekleştirilen bölgelerarası diyalog toplantısının ardından, Mayıs ayı içerisinde Birleşik Arap Emirliklerinde gerçekleştirilmesi planlanan ikinci toplantıya yönelik Genel Müdürlüğümüz çalışmaları ile önemli bir altlık oluşturulmaya başlandığını, bu çalışmaların bir sonraki aşamasında yapılması gerekenler ve ilgili kurumların ülke pozisyonunu oluşturmaya yönelik katkısının önemine vurgu yaptı.

Açılış konuşmasının ardından Danışman Prof. Dr. Mustafa Hakkı Aydoğdu bölgelerarası birinci diyalog toplantısını özetleyen bir sunum yaparak, bugüne kadar yapılan çalışmaları özetledi, bir sonraki uluslararası diyalog toplantısında ele alınması gereken konularla ilgili öneriler sundu. Ayrıca, bilimsel verilerle ülkemizin pozisyonunun nasıl güçlendirilebileceğine dair görüşlerini paylaştı.

Bilgilendirme sunumunun ardından, kurumların görüş, öneri ve değerlendirmeleri alınarak toplantı tamamlandı.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır