“Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” Projesi kapsamında “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında Pilot Üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüz (ÇEM) Arasında “Yüksek Yayla Geven Balı ve Bingöl İlindeki Mevcut Doğal Kaynakların Potansiyelinin araştırılması ve geliştirilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü” Bingöl Üniversitesi Rektörlük makamında imzalandı.
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim ÇAPAK ve Genel Müdürümüz Dr. Ahmet İPEK tarafından imzalanan protokol töreninde, projelerden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Ramazan Meral, Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Danışmanı Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, Toprak Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Demirkıran, Emekli Orman Genel Müdürü Abdurrahman Sağkaya, Havza Planlama ve Arazi Islahı Dairesi Başkanı Kürşat Yıldırım, Elazığ Orman Bölge Müdür Yardımcısı Halim Özdemir, Havza izleme uzmanı Serpil Acartürk ve Bingöl Orman İşletme Müdürü İbrahim Börü hazır bulundu.
İşbirliği protokolünün amaçları; Yüksek yayla Geven Balı ile ilgili araştırmalar başta olmak üzere arıcılık yapılan sahalar ve Bingöl genelindeki doğal kaynakların (Toprak-Bitki-Su) potansiyelinin Erozyon, Sel, Heyelan ve Taşkın açısından değerlendirilmesi gibi alanlardaki projeler ve araştırmaları içermektedir.
Atılan imzalardan sonra, heyetin ziyaretinden memnuniyetlerini ifade eden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim ÇAPAK, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile yapılan bu protokolle birlikte, Dünya’daki en kaliteli yayla ballarından olan Bingöl Balı’nın elde edildiği alanlardaki mevcut doğal kaynakların arıcılık potansiyellerinin belirlenmesi ve bu alanlarda birlikte bilimsel çalışmalar yaparak işbirliğimizi geliştireceğiz. Yine, protokol kapsamında ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından bölgede yapılacak olan projelere, Üniversitemizin ilgili fakülteleri tarafından uzman desteği sağlayarak koordineli çalışmalar yürüteceğiz dedi.
Genel Müdürümüz Dr. Ahmet İPEK ise “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesini ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra, Bingöl Balı’nın kalitesinde son derece önem arz eden Yüksek Yayla Geven Balı’nın bulunduğu alanların erozyon, arazi bozulması ve iklim değişikliği gibi açılardan da değerlendirilmesini istiyoruz. Çünkü Geven bitkisi kaliteli bal üretimindeki öneminin yanında çok iyi bir erozyon önleyici bitkidir. Böylece, Toprak-Bitki-Su arasındaki doğal dengenin sağlanması ile bal üretiminin hem miktarı, hem de kalite bakımından bilinirliği artacaktır. Belirlenen alanlarda bölgesel kalkınmaya ve üniversitenin ihtisaslaşmasına katkı sağlayacak havza bazlı projelerin yürütülmesinde her türlü teknik bilgi ve uygulama desteğini sağlamaya hazırız. Üniversite ile işbirliğimiz Bingöl ve bölge için olacaktır. ” şeklinde ifade etti.