-YENİ STRATEJİNİN, BM SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİNE ULAŞMAK İÇİN BİR FIRSAT OLDUĞU BİLİDİRİLDİ
-ÇEM GENEL MÜDÜRÜ AVCI:
-“SÖZ KONUSU STRATEJİ, AYNI ZAMANDA ARAZİ TAHRİBATINI DENGELENMESİ KAPSAMINDA BELİRLENECEK HEDEFLERE ULAŞILMASI İÇİN BİR FIRSAT”
Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi’nin (UNCCD) hazırlanan 12 yıllık yeni stratejisinin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmada, taraf ülkeler arasında yakın işbirliği yapmaları için eşsiz bir fırsat ve sinerji oluşturacağı bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı, BM Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi’nin 10 yıllık stratejisinin 2018 yılında bitmesi üzerine 2018-2030 yıllarını kapsayacak yeni stratejinin hazırlanma çalışmalarının yapıldığını bildirdi.
Avcı, BM Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi’nin yeni stratejisinin Eylül 2017’de Çin’in Ordos kentinde düzenlenecek olan Taraflar Konferansı’nın 13. oturumunda (COP 13) son halinin verileceğini ifade etti.
Avcı, yeni stratejinin UNCCD’nin gelecek 12 yıl içerisinde BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu faaliyetlerin ve finansman imkanlarının daha da arttırılarak aynı zamanda izlenebileceği bir sistem ortaya konacağını vurguladı.
Arazi Tahribatının Dengelenmesinin ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşabilmek için yeni hazırlanacak strateji belgesinin ülkeler için bir fırsat olduğunu dile getiren Avcı, “Ülkeler, yeni strateji doğrultusunda ulusal eylem planlarını yenileyerek ve Arazi Tahribatının Dengelenmesi, Sürdürülebilir Arazi Yönetimi, Kuraklık, Kırsal Kalkınma gibi konulara da yer vererek, ulusal çalışmalarını daha etkin yürütmeye katkı sağlayacak” diye konuştu.
Avcı, şöyle devam etti: “Ayrıcı, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında uygulanması açısından öneminin vurgulandığı Arazi Tahribatının Dengelenmesi, taraflara yerel halkın, kadınların ve diğer hassas grupların ihtiyaçlarını da bu süreçte dikkate almaları çağrısında bulunuldu.”
Hazırlanan yeni stratejiyle ilgili ülkelerin, Arazi Tahribatının Dengelenmesinin, BM Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi’nin hedeflerinden uzaklaştıran bir unsur olmadığının yanı sıra sözleşmeyi tekrar canlandırmak için bir fırsat olduğunu belirttiğine değinen Avcı, ülkelerin ayrıca kuraklığın yol açtığı sorunlara yönelik de ilerlemeler kaydedildiği vurgusunu yaptığına işaret etti.
- HEDEFLER, ÜLKELERE KÜRESEL FIRSAT SUNUYOR
Avcı, Arazi Tahribatının Dengelenmesi kapsamında belirlenecek hedeflerin, sözleşme için yeni fırsatlar sunan bir değişim olduğu görüşünde birleşen ülkelerin, hedef belirleme çalışmalarıyla, küresel taahhütlerden ulusal eylemlere, teoriden uygulamaya, pilot projelerden geniş çaplı çalışmaların yanı sıra sinerji yakalayabileceğini vurguladı.
Avcı, yeni stratejide, Arazi Tahribatının Dengelenmesinin, ulusal düzeyde üç Rio Sözleşmesi ile BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’yle, Aichi Biyoçeşitlilik hedeflerinin uygulanmasında daha verimli sinerji yaratılması içinde bir fırsat olduğu önerisine de yer verildiğini kaydetti.
Avcı, ayrııca, Türkiye’nin eş başkanlığını yürüttüğü Hükümetler Arası Çalışma Grubu’nun oluşturmuş olduğu taslak strateji belgesinin, geçen ay 195 ülkeden 400 delegenin katılımıyla Kenya’nın Nairobi kentinde bir araya gelerek değerlendirildiğini anımsattı.