Eğitimde Prof. Dr. h.c. İbrahim ATALAYtarafından “İklim Değişikliği ve Arazi Tahribatıİlişkisi”, Prof. Dr. Orhan DOĞAN tarafından “Tarım Alanlarındaki AraziTahribatı ve Mücadele Teknikleri”, Prof. Dr. Taşkın ÖZTAŞ tarafından “ÇölleşmeKriter ve Göstergeleri – Türkiye’nin Çölleşme Modeli ve Risk Haritası”, Doç.Dr. Ayhan ATEŞOĞLU tarafından ise “Ulusal Arazi Örtüsü-Kullanımı, Sınıflandırmasıve İzlenmesi Projesi (Collect Earth)” konularında güncel bilgiler aktarıldı.
Akademisyenlerinsunumlarının ardından Konya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler DairesiBaşkanı Ceylani KILIÇ tarafından “Yeşil KuşakAğaçlandırma Çalışmaları”, Konya Orman Bölge Müdür Vekili Mehmet FULİNtarafından “Konya Orman Bölge Müdürlüğü Çalışmaları”, OGM Orman Yangınları ileMücadele Şube Müd. Kamil Tolgay DURSUN tarafından “Orman YangınlarındaOrganizasyon ve Mücadele Teknikleri”konularında yapılan çalışmalar aktarıldı.
Kurumtemsilcilerinin sunumlarının ardından ülke sunumlarına geçildi. Burkina Faso temsilcisi sunumlarında ülkesindeki Sahel bölgesindeki yeşilkuşak çalışmalarına değindi. Burkina Faso’da iklim değişikliğinden kaynaklanankuraklık ve sel baskınları söz konusu olduğunu, bununla birlikte tarımsalfaaliyetler yeterli yapılmadığından arazi tahribatının meydana geldiğini vebunun haritalandığını belirtti.
Toplam alanı 125000 km2 ve nüfus 4 milyon olan Eritre’den katılan temsilci ise Eritre’nin ekolojik olarak 6 bölgeyeayrıldığını belirtmiştir. Yağışın yaklaşık 200-700 mm arasında değiştiği ülkedearazi bozulumu ana sorundur. Eritre’de 15-100 ton/ha/yıllık bir erozyon kaybı,aşırı otlatma, kıyı bölgelerde tuzlanma, iklim değişikliğinden dolayı kuraklık,Tenural denilen yayla bölgesinde nüfus artışı ve bunun sonunda doğal kaynaklarabaskının artması gibi problemlerin olduğunu bildirmiştir. Bunun için yerel halkile birlikte orman fidanlıklarının oluşturulduğunu, 300.000 ha orman alanınınetrafının çevrildiğini, %30 enerji tasarrufu sağlayan enerji sobalarüretildiğini ve bu sayede orman ürünlerine ihtiyacın azaldığını, 300 adet göletile 1200 adet küçük su alanı yaptıklarını belirtti.
Mali temsilcisi ise ülkesinde yapılanyeşil kuşak çalışmaları üzerinde durdu. Yeşil kuşak sadece ağaç dikimiolmamakla birlikte bölgesel çaplı çalışmalarda yapıldığını belirtti.
Senegal temsilcisi ise hedeflerinden birisinin biyolojik çeşitliliğikorumak, diğer bir hedef ise tarımsal ve hayvansal faaliyetleri arttırmakolduğunu belirtti. Luga Mata ve Tamba Kunda bölgelerinde yeşil kuşak çalışmalarınınolacağını bildirdi. Çalı yangınlarına karsı mücadele de bantlar oluşturulduğunuve ekipmanlar sağlandığını aktardı. Çölleşmeye karşı mücadele eyleminin 2016 dabaşladığını ve burada önemli olan fakirliği açlığı azaltmak olduğunu bildirdi.
Cibuti hakkındagenel bilgiler vererek konuşmasına başlayan akabinde yeşil kuşağınsonuçlarından ve uygulamalarından bahseden Mr. Mohammed Gona Abdallah, yeşilkuşağın hedefleri arasında Çölleşmenin ilerlemesini önlemek adına mücadeleetmek, tahrip edilmiş arazileri sürdürülebilir bir şekilde yönetmek vedüzeltmeyi amaçlamaktır şeklinde açıkladı. Kısa vadede korumanın vebiyoçeşitliliğin korunması, arazilerin korunması, aynı zamanda işletme ve yönetmeşekillerini çeşitlendirmek ve halkın gelirlerini arttırmayı amaçladığınıvurguladı. Bununla birlikte kapasiteyi iyileştirmek ve arazileriniyileştirilmesini ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasına dikkat çekti.
Nijerya’dan katılan Ms. Mohammed Kolo Bintu; Kuzey ve kuzey batısında toprakların verimliliğinitamamen kaybettiği ve üzerinde hiçbir bitkinin yaşamadığını belirterekkonuşmasına başlayarak 1000 çuval ürün elde edilen bölgede bugün sadece 300-400çuval ürün elde edildiğine değindi. Çölün her yıl güneye doğru 600 metre dahafazla ilerlediği, Sahel bölgesinde bulunan tarım alanlarının 10 yıl sonra çölarazisine dönüşeceğini vurgulayarak bu sorunun Gıda güvenliğini, sosyoekonomikyaşamı ve sağlığı etkileyeceğini belirtti.
Toprağıntahribatına neden olan konulardan bahsederek konuşmasına başlayan Ginetemsilcisi Mr. Kadiata Madi Diallo; çölleşmenin, toprak tahribatınınnedenlerinin, arazi ve ormanın sürdürülebilir bir şekilde yönetimi ile ilgilibağlantılı olduğu, aynı zamanda arazinin sürdürülebilir şekilde yönetimi ileilgili olup tavsiye edilen alternatifler ve gerçekleştirilen projelerdenbahsetti.
Nijer temsilcisi Mr. İbrahim Abdou ise gelecektekiiklim değişikliklerine karşı korumak, toplumsal seferberliğin ve malikaynakların seferber edilmesi sayesinde Nijer’in gıda güvenliğini arttırmayönünde iklim değişikliği ile mücadele ciddi değişimler sağladığını, hükümetinbir federatör çerçeve oluşturduğu ayrıca gıda güvenliği konularında adımlarattığı ve bununla birlikte iklim değişikliğinin doğurduğu sonuçlar karşısında mücadeleettiğinden bahsetti.
Afrika’nın3 büyük ülkesinden birisi olduğunu belirterek söze başlayan Sudan temsilcisi Sudan’ın düz ülke olmasınınkumların rahatça yayılmasında etkili olduğuna vurgu yaptı. Bu nedenle yeşil kuşakağaçlandırmasının rehabilitasyon önemli olduğunu belirtti.
Çad sorumlusu isevar olan orman alanlarının korunması gerektiğine değindi. Burada ayrıca kadınlarındaistihdamda yer aldığı ve fidan üretiminde katkılarının olduğu dile getirildi.
Ülke sunumlarının tamamlandıktan sonra program çerçevesinde önce Mevlanamüzesine ardında Olcay Fidanlığına ziyaretler gerçekleştirildi. Fidanlıktagenel bilgilendirmenin ardından fidanlık gezildi.
Fidanlık ziyaretinin ardından Konya Büyükşehir belediyesi tarafındangerçekleştirilmiş olan yol ağaçlandırmaları ve park çalışmaları hakkındayerinde bilgilendirmeler yapılarak eğitimin 2. günü tamamlanmıştır.
Eğitimin3. gününde Konya Şeker Ağaçlandırma alanına gidilmiş olup Sn. Mehmet ÜNLÜtarafından Konya Şekerin 2004 yılından beri yürütmüş olduğu ağaçlandırmaçalışmaları detaylı bir şekilde anlatıldı. Ünlü, bu çalışmalardaki anahedeflerinin ülke nüfusu kadar ağaç dikmek olduğunu belirtti. Bu ağaçlandırmaçalışmaları sosyal amaçlı olup hiçbir kar amacı gütmemekte olduğu ve tamamenüretim giderleri Konya Şekere ait olduğunu belirtti.
ArdındanGıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, Karapınar Çölleşme ve Erozyon AraştırmaMerkezi’ne gidilerek Necati ŞİMŞEKLİ’nin yapmış olduğu sunum dahilinde Konya’dageçmişten günümüze kadar Çölleşme ile mücadele konusunda yapılmış olan başarılıfaaliyetler ve sonuçları detaylı bir şekilde anlatıldı. Bu çalışmalar ÖrnekTepe ziyareti ile yerinde incelendi.
Kurakve marjinal topraklarda uygulanmış iyi tarım ve hayvancılık örneğinin yerindeincelenmesi için UNSPED Firmasına ait çiftliğe gidildi. Burada tuzlu olantoprakların rehabilitasyonu, kurak alanlarda kullanılan çeşitli sulamayöntemleri ve tür seçimleri hakkında teknik bilgiler verildi. Bunların yanısıra büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta modern tesisler ziyaret edilmiş olupkurak alanlarda yetişen bitkilerin hayvan yemi olarak değerlendirilmesigösterildi.