Büyük Yeşil Duvar Pan-Afrika Ajansı Üye Ülkelerine Yönelik Çölleşme ile Mücadele Uluslararası Eğitimi Tamamlandı
Büyük Yeşil Duvar Pan-Afrika Ajansı Üye Ülkelerine Yönelik Çölleşme ile Mücadele Uluslararası Eğitimde başarılı uygulama örneklerinin yerinde incelenmesi amacıyla Mersin’de Tömük – Sıraç-Hacıalanı yol güzergahında tarımsal faaliyetler, tarımsal sulama yöntemleri, sedir, ardıç rehabilitasyonu çerçevesinde yapılmış çalışmalar, ağaçlandırma çalışmaları, gelir getirici tür ağaçlandırma sahalarına gidilerek bilgi alınmıştır.
Sorgun Mikrohavzasında sedir ağaçlandırma ve rehabilitasyon sahası ziyaret edilerek yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verildi ve ardından yörük çadırı ziyareti yapılarak yerel halkın yapılan bu ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları karşısında duymuş olduğu memnuniyet katılımcılara aktarıldı.
Üçtepe Hakyemez (Su Terazisi) alanına gidilerek tarım arazilerinde ihtiyaç duyulan sulama suyunun arazi sahiplerine adaletli olarak dağıtımının önemi gösterilmiş olup, birlikler ve kooperatifler aracılığıyla tertiplenen, dağıtım şebekeleri üyelerin arazi büyüklükleri baz alınarak organize edilmiş olup tarım arazilerinin ihtiyaç duyduğu miktarda sulama suyunun temin edildiği gösterildi. Ayrıca yerel halkın arazisini makineli araçlarla işleyip verimli toprağı nasıl elde ettiği katılımcılara gösterildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı- Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziyareti yapılarak buradaki uygulama seraları gezilmiş olup, uygulanan farklı araştırma teknikleri ve metodlar sayesinde elde edilen yeni kültürler hakkında bilgiler verildi. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliliği üzerinde vurgu yapıldı Bu konuda tarımsal sulama arazilerinin mevcut olduğu dile getirildi. Bununla birlikte seralara üniversiteler tarafından gönderilen öğrencilerinde burada uygulamaları eğitimin verildiği ve üretilen fidanların materyal olarak onlara temin edildiği dile getirildi. Bu alanlarda toprak üretminin ardından halihazırda az olan toprağın en verimli şekilde kullanılmasına ilişkin toprak streilizasyonu, uygulanan bitki tekerür işlemleri uygulamalı olarak gösterildi.
Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü ziyareti yapılarak katılımcılara uygulamalı olarak yangın tatbikatı demonstrasyonu yapıldı. Erdemli İşletme Müdürü Sn İsmail ÇELİK önderliğinde orman muhafaza memurları, yangın işçileri ve teknik elemanlardan oluşan yangına müdahale ekibi katılımcılara tanıtıldı. Yangına müdahalede kullanılan araç ve gereçler katılımcılara tanıtıldı. Ardından katılımcılar yangın tatbikatının uygulanacağı alana getirildi ve yangın söndürme tatbikatı gösterildi.
Tarsus Fidanlığına gidilerek özellikle kumul ağaçlandırmasında kullanılan bitkilerin yetişme ortamı görüldü. Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü’nde Dr. Sevda POLAT okaliptus ve kumul ağaçlandırmaları hakkında bilgi vererek uygulama arazisinde yapmış oldukları başarılı çalışmalar ile ilgili görsel resimler sunarak ziyaretçilere açıklayıcı bir sunum yaptı. Sonrasında kumul ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığı alana gidilerek burada yaşayan yerel halkın yapılan bu çalışmaların kendilerine nasıl fayda sağladığı ile ilgili bilgiler alındı. Özellikle rüzgar erozyonu ile burada nasıl mücadele edildiği dile getirilmiştir. Bu mücadelede ekolojik şartların nasıl göz önünde bulundurulduğuna vurgu yapılmıştır. Bununla birlikte Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile farklı kapalılığa sahip meşcerelerde toprak ve su kaybının belirlenmesine ait ortak yapılan projeler dile getirilmiştir.
Eğitim katılımcıların görüş ve önerilerinin alınması, sertifikaların dağıtımı ve hatıra fidan dikim dikiminin ardından sona erdi.