Türkiye meraların da otlatmanın tamamen serbest bırakıldığını, isteyenin istediği kadar hayvanı, istediği mevsimde ve istediği şekilde otlatmasına izin verilmiş olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu uygulama şekli ise söz konusu alanların arazi bozulumu, çölleşme ve erozyona karşı daha da duyarlı hale gelmesine neden olmaktadır.
Tesis edilen model mera sahası, çalışma yapılmadan önceki durumu ile zayıf mera vasfında görülmekte iken yapılan ıslah çalışmaları sonucunda orta mera durumuna dönüştürülmüştür. Ülkemizde meraların ıslahı ormanların korunmasının da teminatı olup, hayvanları meralarda besleyebildiğimiz oranda ormanlar üzerindeki otlatma baskısı da azalacaktır.
Karaman Ayrancı ilçesi Üçharman (Divle) köyünde yapılan model mera çalışması, mera ıslahında kullanılan birçok tekniği kapsamaktadır. Sadece bitkilendirme değil, bitki gelişimini destekleyici ve erozyonu önleyici uygulamalarda yapılarak mera yem verimi artırılmaya çalışılmıştır. Karasal iklimin ve erozyonun hâkim olduğu merada, iki yılsonunda uygulama alanında bitki ile kaplı alan (ortalama yüzey kaplama oranı: b.5), uygulama dışından (ortalama yüzey kaplama oranı: %) daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda uygulama alanı içinde botanik kompozisyon bakımından uygulama alanı içinde en fazla Buğdaygiller familyası (ortalama yüzey kaplama oranı: f.6) mevcut iken, uygulama dışında yem değeri düşük bitkilerin (ortalama yüzey kaplama oranı: b.5) olduğu belirlenmiştir. Dere içi ıslahı sonucunda settelerde tutulan toprak yüksekliğinin ortalama 40.9 cm olduğu da ölçülmüştür. Bu sonuçlar uygulamaların başarılı olduğunu ve benzer iklim koşullarında uygulanmasının faydalı olacağını göstermektedir.
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/3138941