Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Genel Müdürlüğümüz ile Polatlı Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

14 Temmuz 2023
Genel Müdürlüğümüz ile Polatlı Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

 

Genel Müdürümüz Nurettin TAŞ, Polatlı Topçu ve Füze Okulu Komutanı Tuğgeneral Ahmet İBİŞ'i ziyaret etti. Yapılan ziyarette; Erozyon Kontrolü Daire Başkanı Kenan İNCE ve Kurak ve Yarı Kurak Alanlar Şube Müdürü Kenan ŞAHİN, Komutanlığa bağlı Sakarya Kışlasında yapılması planlanan "Kurak ve Yarı Kurak Alanların Bitkilendirme Çalışmalarında Farklı Su Hasadı Tekniklerinin Etkinliğinin Belirlenmesi Projesi" hususunda Tuğgeneral Ahmet İBİŞ'e bilgi sundular. Yapılan bilgilendirmenin ardından Polatlı Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Protokolü Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) adına Nurettin TAŞ, Milli Savunma Bakanlığı adına ise Tuğgeneral Ahmet İBİŞ imzaladı. İş birliği protokolünün imzalanmasının ardından Genel Müdürümüz Nurettin TAŞ, Polatlı Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı, Sakarya Kışlası Alay Komutanı Albay Ali ERTEMUR ile projenin yapılacağı alana saha ziyareti gerçekleştirdi ve karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.

Yapılacak olan bu proje ile birlikte kurak ve yarı kurak alanlarda yapılacak bitkilendirme çalışmalarında mikro havza su hasadı yoluyla suyun toprakta depolanması ve kümülatif etkisinin bitki su ihtiyacının karşılanmasındaki etkinliğinin belirlenmesinin yanı sıra, toprak neminin periyodik olarak (günlük) izlenerek meteorolojik veriler, toprak özellikleri ve bitki gelişimiyle ilişkilendirilmesi ve toprak nem bütçesinin mevsimsel trend analizlerinin ortaya konulması öngörülüyor.

Proje hedefleri arasında; benzer iklim koşullarına sahip kurak ve yarı kurak alanlarda yapılacak bitkilendirme çalışmalarında, toprak neminin artırılması, bitki dikimi sonrasındaki süreçte sulama ihtiyacının en aza indirilmesinin yanı sıra mevcut erozyon kontrolü ve azaltılması yer alıyor.

Bu tip az yağış alan alanlarda gevşek ve kuru yapıdaki toprağın rüzgârla birlikte kolayca taşınmasının engellenmesi ve arazi tahribatının önlenmesine yardımcı olacak uygun yöntemin ortaya konularak yaygınlaştırılması uzun dönemli hedefler arasında bulunuyor.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır