Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen "'Doğal Alıç'ın Çoğaltma Kapasitesi, Kurak-Yarı Kurak Alanlarda Kullanım İmkanlarının Belirlenmesi ve Muhafazası Projesi" kapsamında alıç ağacı, kuraklık ve erozyon karşısında koruma altına alındı.
Proje dahilinde; yurdumuzun muhtelif bölgelerinde yürütülen arazi çalışmalarıyla olumsuz toprak koşullarında ve zorlu coğrafi şartlarda yetişen alıç ağaçları belirlendi. 10'u aşkın ilde bu özellikleri taşıyan 100'den fazla örnek ağaç belirleyen Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından, söz konusu ağaçlardan aşı gözleri alınarak gen bankası teşkil edildi.
Doğal özellikleri sayesinde zorlu koşullarda yetişen ve hayatta kalan bu ağaçlardan aşı gözü, yaprak ve meyve örnekleri alan ÇEM uzmanları, belirlenen aşı parsellerindeki anaç ağaçlara aşılama yaparak çoğaltma işlemi gerçekleştirdi. Bu sayede söz konusu alıç ağaçlarının gen kaynakları koruma altına alındı.
Örneklerin alındığı ağaçların meyve özellikleri, yürütülen laboratuvar çalışmalarıyla belirlenerek söz konusu türlerin akrabalık verileri çıkarıldı. Bu çalışmayla çoğaltılan genotiplerle tohum bahçeleri oluşturuldu.
Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen 'Doğal Alıç'ın Çoğaltma Kapasitesi, Kurak-Yarı Kurak Alanlarda Kullanım İmkanlarının Belirlenmesi ve Muhafazası Projesi ile üretilmesi planlanan fidanların, yurdumuzun iklim değişikliğine uyum sağlaması amacıyla kurak ve yarı kurak alanların ağaçlandırılması ve bu alanlarda erozyonla mücadele çalışmalarında kullanılması öngörülüyor. Ayrıca proje kapsamında alıç ağaçlarından toplanan genetik kaynakların bilim camiasına sunulması planlanıyor.