Türkiye- Fransa Ekonomik ve Ticari Ortak Komite III. Dönem Toplantısı'nın Mutabakat Zaptı, 20 Kasım 2012 tarihinde Paris’te T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan ile Fransa Dış Ticaret Bakanı Sayın Nicole Brico tarafından imzalanmıştır.
Sözkonusu mutabakat zaptında, Genel Müdürlüğümüz görev alanına giren "Taraflar, (..) çölleşme ve erozyonla mücadele, çığ ve heyelan kontrolü, taşkın ve risk yönetimi konularında ikili işbirliğini arttırma konusunda hemfikir kalmışlardır" ifadesi yer almıştır. Sekiz sayfalık Mutabakat Zaptı'nın tamamı bağlantıda yer almaktadır.
Türkiye ile Fransa arasında Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (Joint Economic and Commercial Committee - JETCO) Kasım 2008'de kurulmuştur. JETCO II. Dönem Toplantısı, 25 Şubat 2010'da gerçekleştirmiş ve toplantı sonunda bir mutabakat zaptı imzalanmıştır. Sözkonusu mutabakat zaptında, "Çevre" ve "Tarım" ile ilgili başlıklar bulunmakla birlikte, ÇEM Genel Müdürlüğü görev alanına giren konularla ilgili herhangi başlık yer almamıştır.
Fransa'nın başkenti Paris'te 20 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirilen JETCO III. Dönem Toplantısı öncesi, T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından, toplantı sonunda imzalanacak Toplantı Tutanağı'nda yer alması uygun görülen işbirliği konuları talep edilmiş ve Genel Müdürlüğümüz tarafından aşağıdaki konuların toplantı tutanağına ilave edilmesi uygun görülmüştür:
Çölleşme ve erozyonla mücadele, çığ ve heyelan kontrolü ve mikorizalı fidan yetiştiriciliği konularından ortak projeler geliştirme ve uygulama;
Yukarıda sayılan konularda kurslar, seminerler ve arazi gezisi gibi eğitimlerin düzenlenmesi.
20 Kasım 2012 tarihinde Paris’te, T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan ile Fransa Dış Ticaret Bakanı Sayın Nicole Brico tarafından imzalanan Türkiye- Fransa JETCO III. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı'nda (8 sayfa), ÇEM Genel Müdürlüğü görev alanına giren konular, "Çevresel İşbirliği" başlığı altında yer almıştır:
"I. JETCO ÇALIŞMA GRUPLARI
Taraflar; tarım, enerji, şehir hizmetleri ve çevre konularında üç çalışma grubu kurarak ve / veya (onları) harekete geçirerek sektörel düzeyde ikili diyalog ve işbirliğini geliştirmek amacıyla, kurumsal yapıyı oluşturma konusunda hemfikir kalmışlardır." (sayfa 1)
III. İKİLİ İŞBİRLİĞİNİN TEMEL ALANLARI
ÇEVRESEL İŞBİRLİĞİ
Taraflar; (..) aşağıdaki konularda, ilgili kurum ve kuruluşları arasında ikili işbirliğini arttırmak konusunda hemfikir kalmışlardır:
- Çölleşmeyle mücadele ve erozyonla kontrol, çığ ve heyelan kontrolü.
- (..) taşkın ve risk yönetimi." (sayfa 4-5)