28 Ocak 2012 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan 28187 Sayılı “Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Çalışma Grupları Yönetmeliği”ne dayanarak Çölleşme Ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Çölleşme ile Mücadele Çalışma Grubu ilk toplantısını 06 Aralık 2012 tarihinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 4. Kat B. Blok Müsteşar Yardımcılığı Toplantı Salonunda gerçekleştirmiştir.
Başkanlığını Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen’in yapmış olduğu toplantıya Çölleşme ile Mücadele Dairesi Başkanı Mustafa Yurdaer, UNCCD ulusal odak noktası Erdoğan Özevren, Şube Müdürleri Özlem Yavuz, Ali Tanış, Serdar Yegül, Mediha Haliloğlu, Emine Aydınoğlu, Ahmet Hakan Taş, Uzman Yardımcıları M. Abdullah Yurtoğlu ve Fatih Görmez’in yanısıra, Prof.Dr. Orhan DOĞAN, Prof.Dr. Sabit ERŞAHİN, Doç.Dr. Ceyhun GÖL, Yrd.Doç.Dr. Erhan AKÇA, Yrd.Doç.Dr. Ali Uğur ÖZCAN, Mevlüt DÜZGÜN, Güler BOZOK (AnaDOKU) ve Murat ÇEVİK (AnaDOKU) katılmıştır.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen’in yaptığı açılış konuşmasından sonra Çölleşme ile Mücadele Dairesi Başkanı Mustafa Yurdaer katılımcılara, daire başkanlığını tanıtan kısa bir sunum yaptı.
Daha sonrasında ÇEM Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen yürütülen çalışmaların ve Çölleşme Çalışma Grubunun kuruluş gayesinin ve dayanağının Başbakanlığın Afrika Strateji Belgesi ve 2011 yılında İstanbul’da açıklanan En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik Eylem Planı kapsamında olduğunu belirtti. Yürütülen çölleşme ile mücadele çalışmalarında sadece ülkemizin değil tüm dünyanın düşünüldüğünü, uluslararası işbirliğine hassasiyet gösterildiğini belirterek, FAO’nun iş birliği talebi doğrultusunda TIKA’nın da destekleriyle Kurak Alan Ormancılık Rehberinin Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlandığını, bu amaçla ilki Konya’da düzenlenen çalıştaylardan ikincisinin 2013 Ocak ayında Senegal’de düzenleneceğin altını çizdi.
Ocak ayı içerisinde Afrika’da ziyaretlerde bulunacak olan Sayın Başbakanımızın, ÇABUK projesi kapsamında Nijer’de tesis ettiğimiz Dostluk Ormanını ziyaret edeceğini, sonrasında çalıştayın düzenleneceği tarihlerde programı doğrultusunda Senegal’de olmasının beklendiğini sözlerine ekledi. Bu çalıştay raporunun kitap haline getirilip, rehber doküman olarak 2013 Nisan ayında yapılacak olan UNFF toplantısında dünya ülkeleriyle paylaşılacağı bilgilerini aktardı. Antalya’da düzenlenen ve dönem başkanlığını Türkiye’nin yaptığı SilvaMED toplantısında, halihazırda SilvaMED bünyesinde bulunan çalışma gruplarına Türkiye’nin talebi dahilinde Çölleşme ile Mücadele ve Kurak Alanlar Çalışma Grubu’nun da kurularak dahil edildiğini, bu çalışma grubu içinde hazirundan destek beklediklerini vurguladı.
Bu toplantının düzenlenmesine altlık oluşturan 28 Ocak’ta yayınlanmış 645 sayılı kanun hükmünde kararname ile çalışma gruplarının bakanlığımız bünyesinde kurulmuş olduğunu, 4 Mayıs 2012 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu’nun onayıyla 7 adet çalışma grubunun kurulduğunu, bu grubunda onlardan biri olduğunun bilgilerini katılımcılara aktararak görüş almak için sözü katılımcılara bıraktı.
Toplantıya teşrif eden Müsteşar Yardımcısı Dr. Mahir Küçük ise konuşmasında şu konulara değindi;
Bütün ilgi gruplarının çalışma grubuna dahil olması faydalı olacaktır. Afrika, Balkanlar, Orta Asya, dost ülkeler Türkiye’den beklenti içindeler. Biz deneyimlerimizi bu ülkelerle paylaşıyoruz ama daha çok kapasite geliştirme programlarını ön plana almalıyız. Kısa bir süre önce Azerbaycan Çevre ve Ekoloji Bakanlığı bizden bu konuda yardım istedi. Bizden gidecek uzmanların Azerbaycan’da yerinde eğitim vermeleri rica edildi. Tabi ki bizim amacımız balık vermek değil balık tutmayı öğretmektir.
Ormancılıkla ilgili bütün uluslararası platformlarda merkezde yer alıyoruz, sadece hazır metinlere katkı veren değil, mutfağın içinde olup metni hazırlayan tarafız.
İstanbul’da düzenlediğimiz CRIC toplantısında, UNCCD Genel Sekreteri Luc GNACADJA, Türkiye’nin özellikle Afrika’ya açılması gerektiğini, Afrikalıların Türkleri çok sevdiğini vurguladı.
Deneyimlerimizi dünyayla paylaşmalıyız. Bütün bu çalışmaların faydasını ülke olarak biz de göreceğiz. Ülkemiz iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden ve çölleşme sürecinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer alıyor.
Çölleşme ile Mücadele Çalışma Grubunun toplantısı 07 Aralık 2012 Cuma günüde devam edecektir.