Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı, Mersin İli Erdemli İlçesi’nde Meydana Gelen Sel Felaketi ile İlgili Olarak İncelemelerde Bulundu…

07 Aralik 2012

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa Gözükara, Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürü Erdoğan Üstüner ile birlikte 09 Kasım 2012 tarihinde Mersin İli Erdemli İlçesi’nde meydana gelen sel felaketi ve bu kapsamda sel afetine neden olan derelerde incelemelerde bulundu.

 

 

Sel felaketi ile ilgili olarak Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe ile Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ziyaret edilerek geçmiş olsun temennisinde bulunuldu ve yaşanan sel afeti konusunda bilgiler alındı.

 

Mersin ili Erdemli İlçesi sınırları içerisinde ve mücavirinde 09 Kasım 2012 tarihinde etkili olan yoğun yağışlar neticesinde Erdemli İlçesinde yer alan Kuru Dere, Madenler Çayı, Kodaman Çayı, Gilindires Deresi, Arpaçbahşiş Deresi, Tömük Deresi, Çaltılı deresi ve Murtlubucak derelerinde sel felaketi yaşanmıştır.

 

Sel felaketi, 09 Kasım 2012 tarihinde saat 12:00-13:00 aralığındaki kısa sürede etkili olmuştur. Mersin Meteoroloji İstasyonunun 09.11.2012 tarihindeki 94,4 mm’ lik yağış değeri, yaklaşık Kasım ayı yıllık ortalama yağışının (80,8 mm) üstünde olduğu görülmüştür. Buradan da anlaşılıyor ki 09 Kasım 2012 tarihinde kısa sürede etkili olan yağış Kasım ayı yıllık ortalama yağışın üzerinde bir yağışa tekabül etmektedir.  Yine sel felaketine neden olan yağış (94,4 mm), Mersin ilinin yıllık ortalama yağışının (568,8 mm) 1/6 sına karşılık gelmektedir. 

 

Sel felaketinin nedenlerinden biri aşırı yağış olsa da dereler üzerinde inşa edilen yetersiz kesite sahip köprü, menfez, büzlü geçiş gibi sanat yapılarının zararın artmasına neden olmuştur. Ayrıca dere yataklarının işgal edilmesi, katı atıkların atılması(çöp, moloz, bitki artıkları v.s.), dere kesitini daraltıcı ve akışı engelleyici boru geçişleri ve dere mecrasındaki daha önceki yıllarda tuzaklanan rüsubatın aşırı yağışlarla harekete geçmesi sel felaketinin yaşanmasında etkili olmuştur.

 

Dolayısı ile bir daha sel felaketinin yaşanmaması için DSİ ve KGM dereler üzerinde inşa edilen ancak kesitleri yetersiz olan köprü, menfez, büzlü geçiş gibi sanat yapılarının revize edilerek yerlerine tekniğine uygun sanat yapıları projelendirilerek seçilen yinelenmeli taşkın debisine ilaveten hava payı ile birlikte rüsubat payı da bırakılmalıdır. Bütün dere yataklarında acilen temizlik çalışmaları ile birlikte mecra içerisinde ıslah çalışmalarına başlanmalıdır. Ayrıca mecra içerisinde tuzaklanan rüsubatın yerinde tutulması ve kıyı oyulmalarının önlenmesi amacıyla mecra ıslah tedbirleri alınmasına ihtiyaç hasıl olmuştur. 

 

Sel havzasındaki  yamaç arazilerde, genelde sera ve bahçe tarımı yapılması ve diğer alanların ise maki ve kayalık alanlar ile kaplı olduğu,  ancak yapılacak arazi etüdüne göre  ihtiyaç görülen yerler Sel Eylem Planı kapsamında yamaç arazi ıslahı tedbirleri  projelendirme çalışmaları ÇEM  Genel Müdürlüğü’nce, uygulaması OGM’nce yapılacaktır .

 



Resim: Beko iş makinesinin bulunduğu yerde bulunan menfezin yetersiz olması nedeni ile oluşan sel felaketinden bir görüntü…

 



Resim: Kesiti yetersiz köprü ve mecradaki rüsubatın temizlenmiş halinden bir görüntü….

 



Resim: Akışı engelleyici menfez ve büzlü geçişlerden bir görüntü…

 



Resim: Mecrada taşınan rüsubatla birlikte menfez kesiti yetersiz kalmış ve yol zarar görerek ulaşım kesilmiştir.

 



Resim: Mecrada taşınan rüsubatla birlikte menfez kesiti yetersiz kalmış ve yol zarar görerek ulaşım kesilmiştir.

 



Resim: Rüsubatla tıkanan yetersiz kesite sahip menfezden bir görüntü…

 



Resim: Dere mecrasının rüsubatla dolması ve köprü kesitinin yetersiz olması nedeni ile sel suları kapama seddesinin üzerinden aşarak sel felaketine neden olmuştur.

 



Resim: Köprü kesitini daraltıcı boru geçişleri…

 



Resim: Mecra içerisindeki kıyı oyulması,  rüsubat ve ağaçların durumu…

 



Resim: Dere yatağındaki daha önceleri tuzaklanmış olan rüsubatın akışla birlikte harekete geçmiş durumu….

 



Resim: Dere yatağından boru geçişi, kıyı oyulması neticesinde rüsubat hareketi ve yolun zarar görmüş halinden bir görüntü…

 



Resim: Menfezin yetersiz kalması neticesinde üzerinde sulama şebekesi olan kanalet aşağıya düşmüş ve sulamanın aksamasına neden olmuştur.

 



Resim: Sulama kanalının dere yatağındaki sifon geçişinden bir görüntü…

 



Resim: Ana yoldaki tretuvarların durumu sel felaketinin boyutunu göstermektedir.

 



Resim: Telef olan hayvanlardan bir görüntü…

 



Resim: Sel felaketinin boyutunu gösteren bir görüntü…

 

Resim: Kurtarma çalışmalarındanbir görüntü…

 

Resim: Kurtarma çalışmalarındanbir görüntü…

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır