Mersin İli, Erdemli İlçesi Hacıalanı Eğitim Amaçlı Sel ve Erozyon Kontrol Uygulama Projesi’nin değerlendirilmesi gayesi ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğümüz tarafından proje sahası gezildi.
Bu proje ile ülkemizde uygulanan Sel ve Erozyon Kontrol faaliyetlerinin yurt içi ve yurt dışından gelecek katılımcılara eğitim amaçlı olarak gösterilmesi, sel kontrol amaçlı tesislerin uzun süreli izlenmesi, çıkacak sonuçlara göre değerlendirilmesi ve yaygınlaştırılması hedeflenmekte.
ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında projelendirip uygulamasını yapmış olduğu Mersin İli Erdemli İlçesi Hacıalanı Eğitim Amaçlı Erozyon ve Sel Kontrol Uygulama Projesinin izleme ve değerlendirilmesi maksadı ile yapılan çalışmaların üzerinden bir yıl geçmesi ve gelinen noktada elde edilen faydaların yerinde görülmesi için yapılan incelemelere; Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa GÖZÜKARA, Erozyon Kontrolü Daire Başkanı Hayrettin YILDIRIM, Prof. Dr. Orhan DOĞAN, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit BACA, Orman Bölge Müdür Yardımcıları Yalçın AKIN ve Mehmet ÇELİK, Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan AKDUMAN, Sel Çığ Projeleri Şube Müdürü Ali KEŞ ve beraberindekiler katıldılar.
Proje kapsamında yapılan ekskavatörle gradoni şeklinde toprak işlemesi (Buror Teras), ekskavatörle alt toprak işlemesi (Meror Teras), işçi ile teras yapımı, servis yolu, çalı takviyeli teras yapımı, kuru duvar eşik, taş dolgulu ahşap eşik, gabion eşik, geonit eşik, kafes tel çit, geonit çit teras, çalı takviyeli teras, örme çit, taş kordon gibi erozyon ve sel kontrolü amaçlı yapılan tesislerin, üzerinden geçen bir yıllık sonuçlar değerlendirildi.
Yamaç ıslahı tesislerinin aralık mesafesinin çeşitli etkenlere göre hesaplanmasının hem tesislerin vazifesini sağlıklı yapması hem de tesisin daha uzun süre etkin çalışması konusunda etkileri değerlendirildi. Muhtelif yamaç ıslahı tesislerinin farklı arazilere uygun tesislerin belirlenmesinin önemine değinildi.
Proje sahasında ki tesislerin yüzeysel akışla harekete geçen materyali yamaç tuttuğu görüldü. Yamaç ıslah tesislerine dikilen yörede doğal olarak yetişen Karamık, Ahlat, Alıç Yabani Erik, Yabani elma v.b. bitki türlerin yetişmesi ile uzun sürede erozyonu azaltacağı değerlendirildi.
Oyuntu ıslahı tesislerin oyuntu içinde ki akışı yavaşlatması ile tesislerin arkasında biriken sediment ile hem taban hem de kıyı oyulmasına mani olduğu görüldü. Canlı örme çit eşik için dikilen söğüt çubuklarının yeşerdiği görülerek ileriki yıllarda ki sel oluşumuna etki üzerine konuşuldu.
|