Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Çığ Kontrolü İhtisas Gurubu, Yukarı Dursoğlu ve Yetimoğlu Çığ Kontrol Projesi Gündemi ile Toplandı…

05 Aralik 2014

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa GÖZÜKARA başkanlığında 3 Aralık 2014 Çarşamba günü gerçekleştirilen Çığ Kontrolü İhtisas Grubu Toplantısına, Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN, Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Dairesi Başkanı İbrahim YÜZER, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdürrahim AYDIN, Çığ İhtisas Grubu Başkanı Bakanlık Müşaviri Osman TURUNÇ, Bakanlık Müşaviri Hamza ERYİĞİT ve Çığ İhtisas Grubu üyeleri katılım sağladı.   

 

 

İhtisas gurubu, ÇEM Genel Müdürlüğü’nce 2014 yılı içerisinde yapımı gerçekleştirmiş olan; Trabzon İli, Çaykara İlçesi, Demirkapı Yukarıdursoğlu Çığ Kontrolü Uygulama Projesi ve Trabzon İli, Araklı İlçesi, Kayaiçi Yetimoğlu Çığ Kontrolü Uygulama Projesi ile ilgili değerlendirme yapmak üzere toplanmıştır. 

 

Toplantıda Doç. Dr. Abdürrahim AYDIN tarafından, her iki proje içeriği ile ilgili sunum gerçekleştirilmiştir.  

 

 

Çığ projelerinde bahsedilen tesislerin, hangi kıstas ve göstergeler doğrultusunda önerildiği, proje sonucunun verimliliği üzerinde tartışılmıştır. Demirkapı-Yukarıdursoğlu’nda planlanan projede, beş adet çığ başlama bölgesi tespit edildiği ve köye zarar vermesi muhtemel, 100 yıllık bir frekansta koruyucu önlem yapısı olarak çelik kar köprüsü ve alt kısmında harçlı kübik taş duvar, köyün iç kısmında ise çığ akış yolunu saptırmak ve zararı en aza indirmek için saptırma duvarı önerilmiştir. Bu sayede olası bir çığ olayında meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının en az seviyeye düşürüleceği düşünülmektedir. 

 

 

Araklı İlçesi, Kayaiçi-Yetimoğlu mahallesinde planlanan çığ kontrolü uygulama projesinde ise 2 adet çığ başlama bölgesi tespit edilmiş olup, bunlardan birinci başlama bölgesinin mahallede bulunan konutlara zarar verdiği, ikinci bölgede bulunan çığ başlama bölgesinin ise yapılara herhangi bir zarar vermediği tespit edilmiştir. 100 yıllık kar frekansına göre yapılan simülasyonda, mahalleye zarar vermesi muhtemel çığın, akış yolu üzerinde çığ saptırma duvarı yapılarak etkisinin en aza indirilebileceği belirlenmiştir. 

 

 

 

Projede bahsedilen tesis ve yapıların, ülkemizdeki uygulanabilirliği tartışılıp, özellikle çığ kontrol projesi yapımı esnasında, mülkiyetin sağlıklı bir şekilde tespit edilerek, proje uygulanmasına başlanılmadan önce gerekli tahsis veya iznin alınmasından sonra çalışmalara başlanılması kararlaştırılmış ve toplantıya son verilmiştir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır