Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte yürütülen “Tuzlu ve Alkali Alanlarda Kullanılabilecek Bazı Bitkilerin Tespiti ve Adaptasyonu Projesi’’ kapsamında, Kırşehir Malya TİGEM arazisinde Şube Müdürü Arif KARAKAYA, Orman Mühendisi Mehmet UYSAL, Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğü personelinden Orman İşletme Şefi Ender ÇAKIL’ın katılımıyla arazi hazırlığı ve fidan dikim çalışmaları yapılmıştır.
“Tuzlu ve Alkali Alanlarda Kullanılabilecek Bazı Bitkilerin Tespiti ve Adaptasyonu Projesi’’ nin gayesi; tuzlu ekosistemi verimli bir kaynak olarak değerlendirmektir. Bu tür topraklarda tuzluluğa dayanıklı, hayvan beslenmesinde yem olarak kullanılan, toprağı örterek erozyonu ve çölleşmeyi önleyen tuza dayanıklı çalımsı formdaki bitkiler ve ağaççıkların tespiti ve yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.,
Proje kapsamında; ekskavatörle toprak işlemesi yapılmış olan sahaya Ilgın (Tamarix ramossisima), Mahlep (Cerasus mahaleb), Dört yapraklı tuz çalısı (Atriplex canescens), Ebu Cehil Çalısı (Polygonaceae), zerdali (Prunus armeniaca) ve Kuş iğdesi (Elaeagnus angustifolis) fidanları dikilmiştir.
Fidan dikimleri esnasında 1. blokta bulunan bitkilere fidan başına (1kg klinoptilolit (zeolit)+leonardit karışımı), 2.blokta bulunan bitkilere ihtimar etmiş (yanmış) ahır gübresi uygulaması yapılmıştır. 3. blokta bulunan bitkilere herhangi bir uygulama yapılmamıştır.
Bu proje sonucunda bu alanlara adapte olabilecek bitkilerle bir ekosistem oluşturulabilecek, topraklar erozyona ve çölleşmeye karşı korunacak, uzun süre alsa da bu alanların ıslahına katkıda bulunulacak, yaban hayatı için de yiyecek ve korunma alanları için uygun ortamlar oluşabilecek ayrıca; yem, yakacak gibi girdiler temin edilebilecektir.