Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü ile Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nün işbirliği kapsamında, Eskişehir İline çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara başkanlığında bir heyet, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ziyaretinden sonra enstitü programına katıldı. Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları tarafından hazırlanan çalışma programına göre enstitü çalışmaları izlenerek araştırma biriminde incelemelerde bulunuldu.
Enstitü müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk enstitü çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çabuk konuşmalarında; “Enstitümüzün temel amacı doğayı tehdit etmeyen ve doğa tarafından tehdit edilmeyen insan yerleşimlerinin ortaya çıkarılması için gerekli olan bilgileri elde etmek ve bunlara ilişkin analizleri yapmaktır. Anadolu Üniversitesi bünyesinde İki Eylül Yerleşkesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Uydudan alınan sayısal verilerin bilgisayar yardımı ile değişik konularda (jeoloji, maden, tektonik, arazi kullanımı, depremsellik, erozyon, su kirliliği vb.) yorumlanması ve analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Enstitünün eğitim ve uygulama projeleri ile çalışmalarını yürütmektedir, çok disiplinde araştırmacılar aynı problem etrafında çalışmaktadır”, dedi.
Enstitü Müdürü çözüm odaklı ve karar vericilerin kullanabileceği çalışmaları yürüttüklerini belirterek eğitim faaliyetleri yüksek lisans ve doktoranın yanı sıra birçok kurum ile protokoller dâhilinde CBS ve UA eğitimleri verilmekte olduğunu ifade etti. Bunun yanı sıra e-sertifika programları da devam ettiğini ifade eden Çabuk; “Yer bilimleri Anabilim Dalı, UA ve CBS Anabilim Dalı ve Kültür Varlıklarının Belgelendirilmesi Anabilim Dallarında YL ve doktora çalışmaları yürütülmektedir” dedi.
Enstitü; Türkiye’de Deprem Verisi Üreten Üçüncü Kurumuz
Yrd. Doc. Muammer Tün, enstitü çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra, yapılaşmadan önce yapılması gereken deprem riskini ortaya koymak için sismik araştırmalar yapıldığını belirtti. Tün sözlerine şöyle devam etti; “ Örneğin Bolu ve Zonguldak gibi sismik yansıma yöntemiyle fay hatları ve deprem riski analizleri yapılmaktadır. Enstitü müdürlüğü yazılım ve donanım ile kendini geliştirerek Türkiye’de önemli bir AR&GE birimi olma hedefindedir. Anadolu Üniversitesi Yerel Deprem İzleme Ağı (Ana-Net) ile AFAD-DDB ve Kandilli Rasathanesinden sonra sismik araştırma verileri hazırlanmaktadır. Bu konuda ülkemizde üçüncü birim olarak Eskişehir ve Bursa gibi şehirlerde veri üretmektedir. Ulusal veri standartları konusunda İnspire Direktifleri’ni taban alarak CBS Genel Müdürlüğü ile çalışmalar yürütülmektedir.”
Prof. Dr. Şükran Şahin Arazi Bozulumu ve Fakirlik (Land Degradation and Poverty) konulu sunumunun ardından Çölleşme ile Uzaktan Algılama konusunda değerlendirmelerde bulundu. Kırsal yoksulluğun öneminden bahseden Şahin, insan kalkınma indeksinin hesaplandığı ‘toplum sağlığı ve yaşam süresi, ilim ve eğitim düzeyi, yaşam standartları’ göstergelerinden bahsetti. Yoksulluk, toprağı kullanış biçimi ve toprağın özellikleri ile kırsal yoksulluk yaşayan bölgeler yerleşim yerlerinin tespit edilebileceğini ifade eden Şahin, bunun yanı sıra; kırsal yoksulluk konusunda sıcak noktalar, kırsal yoksulluğa eğilimli noktalar ile bu konuda iyileşmekte olan noktalar kullanılarak Hollandalı araştırmacılarla Kırsal Yoksullukla İlişkili Arazi Bozulumu Türkiye Haritası’nın elde edildiğini ifade ederek Sosyo Ekonomik göstergeler ışığında çölleşmeyle mücadele için hazırlanan raporlar hakkında sunum yapmıştır.
Yrd. Doç. Dr. Uğur Avdan; yapılan uçuşlarla elde edilen ortofotolarla topografik haritaların yanı sıra ayrıntılı drenaj haritaları çıkarıldığını ifade etmiştir. Oyuntu erozyonu detayları çıkarılabildiğini ifade ederek İnsansız Hava Araçlarının kullanımıyla yapılan uçuşlarla sağlandığını ifade etmiştir.
Gözükara; Çölleşme ve Erozyonla Mücadelede Teknoloji Kullanımını Geliştiriyoruz
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara program dolayısıyla yaptığı kapanış ve değerlendirme konuşmasında, UA ve CBS uygulamalarının geleceğin ormancılık ve çölleşme konusu olduğunu ve çok önemli olduğunu dile getirmiştir.
ÇEM Genel Müdürlüğümüz ile Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nün, çölleşme ve erozyonla mücadelede hangi konularda işbirliği yapabileceğimizi tartıştık diyen Gözükara sözlerine şöyle devam etti; “Doktora gibi kariyer eğitimi isteyen personelimize de destek olacaklarını umuyorum. Bunun yanında eylem planlarımızda da ortaya koyduğumuz gibi 2023 hedefleri kapsamında çölleşmeyle mücadele, sel heyelan çığ projelerinde ve insan odaklı entegre havza projelerimizde yer ve uzay bilimi tekniklerinden, UA ve CBS’den faydalanıyoruz. Fakat bunu gelişen teknolojimizle nasıl geliştirebiliriz bunun tartışıldığı bu program için Enstitü araştırma görevlilerine teşekkür ederim.”
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Zeki Öztürk ev sahipliğinde yapılan değerlendirme toplantısıyla program sonlandırılmıştır.