Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Çığ Projeleri Eğitimi ve Çalıştayı Sona Erdi

04 Ekim 2016

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail GÜNEŞ, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Mustafa GÖZÜKARA ve Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Mustafa YILDIRIM’ın katılımıyla 27 Eylül 2016 günü Trabzon’da başlayan “Çığ Projeleri Eğitimi ve Çalıştayı”, yapılan sunumlar ve teknik gezilerin ardından, çalıştayın genel değerlendirilmesi ve ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI’nın yapmış olduğu kapanış konuşmasıyla 29 Eylül 2016 günü sona erdi. 

Eğitimin 2. Gününde;

 

 

Doç. Dr. Abdurrahim AYDIN tarafından “Çığ Haritaları ve Türkiye´de Haritalama Çalışmaları”

                  

Etüt Proje Başmühendisi Selahattin VELİOĞLU tarafından “Doğu Karadeniz Bölgesinde Çığ Projeleri ve Uygulamaları”

              

Mühendis Bünyamin YILMAZ tarafından “Amerika’da Kar Hidrolojisi ve Çığ Hava Tahminleri”

 

 

 

Prof. Dr. İbrahim GÜRER tarafından “Türkiye’de Değişik Amaçlara Yönelik Kar Ölçümleri” konulu sunumlar yapıldı.

                      

 

Sunumların ardından değerlendirme heyeti ve katılımcılar bu güne kadar yapılan çığ çalışmaları ve bundan sonra yapılması gereken çalışmalar hakkındaki görüş ve önerilerini dile getirildi.

 

Değerlendirmelerde; mevzuatın gözden geçirilerek kurumların yetki ve sorumluluklarının net bir şekilde ortaya konması, çığ çalışmaları ve kar ölçümlerine yönelik uzman personelin yetiştirilmesi ve bu personelin sürekliliğinin sağlanması, kar ölçümü yapacak istasyon sayısının arttırılması, yapımına başlanan çığ tehlike haritalarının alt ve üst yapı tesisi, yerleşim yeri, turizm alanları vb. planlamalarında kullanılması için gerekli düzenlemelerin yapılması ve ormancılık amenajman planları hazırlanırken çığında göz önünde bulundurulması gibi  konular öne çıktı.

 

 

ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI yapmış olduğu kapanış konuşmasında, 2005 yılından bu yana çığ konusunda çalıştay ve eğitimlerin yapıldığını, bu çalıştay ve eğitimler ile Türkiye ‘de yapılan çığ çalışmalarının fotoğrafının çekilerek eksiklerin ortaya koyulduğunu ancak çığ afeti ile mücadelede henüz arzulanan seviyeye gelemediğimizi ifade etti. Genel Müdür AVCI, çığ konusunda nitelikli eleman sayısının artırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının gerektiğine, idari ve teknik tedbirlerin alınmasının yanı sıra kurumlar arası koordinasyonun da önemine değindi. 

 

    

 

Kapanış konuşmalarının ardından ÇEM Genel Müdür Hanifi AVCI ve Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa GÖZÜKARA tarafından katılımcılara belgeleri takdim edildi.

   

 

“Çığ Projeleri Eğitimi ve Çalıştayı”nın 3. Gününde; projesi ÇEM Genel Müdürlüğü, uygulaması Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan “Trabzon İli, Çaykara İlçesi, Karaçam-Seyrantepe Mahallesi Çığ Kontrol Proje” sahasında yer alan teknik yapıları yerinde incelemek üzere bir teknik gezi gerçekleştirildi.
Teknik gezi ile projede yer alan yapılardan kar perdeleri ve çelik kar köprülerinin yapım teknikleri, amacı ve çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler verilerek çalıştay tamamlandı. .
 

 

 

 

3 gün süren Çığ Projeleri Eğitimi ve Çalıştayı’na, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Karayolları Trabzon Bölge Müdürlüğü’nden olmak üzere toplam 75 kişi katılım sağladı.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır