Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Ülkeler “Uluslararası Kum ve Toz Fırtınaları Çalıştayı”nda Biraraya Geliyor

03 Ekim 2016

Çalıştay, 4-7 Ekim 2016 Tarihleri Arasında İstanbul’da Gerçekleştirilecek…

Türkiye’nin ev sahipliğinde dördüncüsü düzenlenecek olan “Uluslararası Kum ve Toz Fırtınaları Çalıştayı”nda ülkeler 4-7 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da biraraya geliyor.

Dünyada her yıl yaklaşık 7 milyon insanın, kötü hava kalitesi yüzünden ölümüne sebep olan kum ve toz fırtınalarının etkisini azaltmak için İstanbul’da bir araya gelecek ülkeler, dördüncüsü düzenlenen “Uluslararası Kum ve Toz Fırtınaları Çalıştayı”nda bilgi ve deneyimlerini paylaşacak, çözüm arayacak.

Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı

(COP 12) Dönem Başkanı, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kum ve toz fırtınaları meselesinin çevre, sağlık, sanayi, geçim, kentsel altyapı ve tarım üzerinde küresel, sınır aşan ve çok yönlü etkisi olduğunu belirtti.
Kum ve toz fırtınalarının yoğunluk ve frekansının, iklim değişikliği, kuraklık ve arazi bozulumu sonucu Batı Asya dahil olmak üzere bazı bölgelerde arttığına işaret eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şunları kaydetti:
“Toz fırtınaları, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da her yıl yaklaşık 13 milyar dolar Gayrı Safi Milli Hasıla kaybına yol açıyor. Ayrıca, hava kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminine göre her yıl 7 milyon insan, kötü hava kalitesi yüzünden yaşamını yitiriyor. Kum ve toz fırtınalarının etkisini azaltmak, önlemek için yerel ve küresel seviyede acil müdahale gerekiyor.”

 

 

Kum ve toz fırtınalarının olumsuz etkilerini yaşayan ülkelerin, söz konusu problemlerini gidermek için önceki yıllarda birtakım siyasi taahhütlerde bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Eroğlu, ülkelerin bu kapsamda, çevre, hava kalitesinin düzenlenmesi, meteoroloji, çölleşmeyle mücadele, ormancılık, arazi ıslahı, erozyon kontrolü, kum ve toz fırtınalarının azaltılması gibi konular üzerinde bilgi ve deneyimlerini paylaşmanın yanı sıra birlikte çalışmaya karar verdiğini ifade etti.

“Küresel Kum ve Toz Fırtınaları Politikası Taslağı”na Hazırlık Olacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, geçen yıl “Kum ve Toz Fırtınalarıyla Mücadele” başlıklı önergenin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmesinin, bu konuda yürütülen çalışmaların artmasını sağladığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu konu, 2016 yılı Mayıs ayında Kenya-Nairobi’de düzenlenen BM Çevre Programı Toplantısı’nda tekrar ele alınmış ve ‘Kum ve Toz Fırtınaları’ konusunda küresel bir araştırma ağı kurulması kabul edilmiştir. Kum ve toz fırtınaları konusunda gerçekleştireceğimiz bu çalıştay ile ‘Küresel Kum ve Toz Fırtınaları Politikası Taslağı’ için bir altlık oluşturması, önümüzdeki süreçte yürütülecek çalışmalara önemli katkı vermesi, hali hazırda kurulmuş olan bölgesel ve uluslararası işbirliğinin arttırılmasını sağlayacağı kanaatindeyiz.”

Kum ve Toz Fırtınalarına Karşı Küresel Stratejik Çerçeve Hazırlanacak

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, BM Genel Kurulu’nun talebi üzerine Kum ve Toz Fırtınalarının Küresel Değerlendirilmesi’nin Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sekretaryası (UNCCD), ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ortaklığında hazırlık aşamasında olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı (COP 12) Dönem Başkanlığı döneminde hayata geçirilen Ankara Girişimi kapsamında, gerçekleştirilecek çalıştayda, yapılacak çalışmaların kum ve toz fırtınaları ile ilgili küresel bir stratejik çerçevenin hazırlanması ve bir rehber oluşmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.

21 Ülke Katılacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’yle müştereken düzenlenen çalıştaya, BM kuruluşlarının yanı sıra Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi Sekretaryası, BM Çevre Programı, Dünya Meteoroloji Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin yanı sıra Çin, İran, Pakistan, İtalya, Çad, Moritanya, Somali, Cezayir, Namibya, Sudan, Mısır, Türkmenistan, Irak, Kuveyt, Afganistan, Suudi Arabistan ve Katar’dan konusunda uzman 36 kişi katılacak.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır