Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

"Afrika Kuraklık Konferansı Ortak Deklarasyonu" Yayımlandı

03 Ekim 2016

Orman ve Su İşleri Bakanlığının geçen yıl hayata geçirdiği Ankara Girişimi kapsamında desteklediği "Afrika Kuraklık Konferansı Ortak Deklarasyonu" yayımlandı.

Bu kapsamda alınan kararları değerlendiren, "Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı (COP 12) Dönem Başkanı" da olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, konferansın, Türkiye'nin de iş birliğiyle Afrika ülkeleri başta olmak üzere 400'den fazla delegenin katılımıyla 15-19 Ağustos'ta Namibya'da gerçekleştirildiğini anımsattı.

"Bütün paydaşların iş birliği yapması gerektiği" belirtilen deklarasyon kapsamında, Afrika'nın gelecekteki liderleri, ekosistem koruyucuları ve gençler ile iş birliği yapılacağını bildiren Prof. Dr. Eroğlu, "Bu sayede kuraklığın etkileriyle mücadelede ve Afrika Ülkelerine Yönelik Çölleşme, Arazi Bozulumu, Kuraklık (ÇABUK) Projesi, su kullanımı ve su idaresi arasındaki ilişkilerin ele alınmasında nesiller boyu devamlılık sağlanacak, ayrıca Afrika Gençlik Çevre Konferansı'nın düzenlenmesine elverişli bir ortam hazırlanacak." dedi.


Bakan Prof. Dr. Eroğlu, deklarasyon ile ülkelere "Arazi tahribatı dengelenmiş bir dünya için daha güçlü bir mücadele" çağrısı yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bütün çabalar, eşitlikçi ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı destekleyerek yoksulluğu ortadan kaldırmaya, ekosistem yönetimini iyileştirmeye, çevre sağlığına ve insan refahına katkıda bulunmaya yönelik. Bu doğrultuda kuraklık, risk yönetimine yönelik kuraklık politikası ve idaresi, izleme ve erken uyarı sistemleri, kuraklığın etkilerinin hafifletilmesi, etkilere hazırlıklı olunması ve tedbirler alınması, bilgi yönetimi ile kuraklık farkındalığı oluşturulması hususunda kararlar alındı."

"Stratejik Çerçeve Kapsamında 6 İlke Belirlendi"

Prof. Dr. Eroğlu, ortak deklarasyonla Kuraklığa Dayanıklı ve Hazırlıklı Afrika (DRAPA) Programı'nın ulusal düzeyde uygulanmasını destekleyen Afrika'da Kuraklık Risk Yönetimi ve Direnç Artırma Stratejik Çerçevesi'nin kabul edildiğini bildirdi.
Stratejik çerçeve kapsamında alınan kararlara ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

"Afrika Kuraklık Stratejisi'ne ilişkin yol haritası olarak belirlenen 6 ilke, katılımcı ülkeler tarafından kabul edildi. Bu ilkeler kuraklık risk yönetimine yönelik kuraklık politikası ve idaresi, kuraklık izleme ve erken uyarı sistemleri, kuraklık hassasiyetinin ve etkilerinin değerlendirilmesi, kuraklığın etkilerinin hafifletilmesi, bu etkilere hazırlıklı olunması ve tedbirler alınması, bilgi yönetimi ve kuraklık farkındalığı, kuraklık riskini oluşturan alt sebeplerin hafifletilmesi."

 

Karar Taslağı Hazırlanması Taahhüt Edildi

Bakan Prof. Dr. Eroğlu'nun deklarasyona imza atan ülkelerin aldığı kararlara ilişkin aktardığı bilgiye göre, DRAPA programını ortaya koyan Afrika'da Kuraklık Risk Yönetimi ve Direnç Artırma Stratejik Çerçevesi'nin Uygulanması Afrika Grubu Başkanı'ndan, Namibya ve Afrikalı UNCCD büro üyeleri ile iş birliği yaparak bir sonraki Sözleşmenin Uygulamalarının Gözden Geçirilmesi Komitesi (CRIC) toplantısında sunulacak karar taslağı hazırlanması taahhüt edildi.

Bir sonraki UNCCD Taraflar Konferansı'na (COP) kadar, bu kararların onaylanması gerektiği belirtilen deklarasyonda taahhüt edilen diğer konular hakkında ise şunlar kaydedildi:

"Afrika Birliği devlet ve hükümet başkanlarına, 2017 yılında düzenlenecek COP 13'te sunulmak üzere Direncin Artırılması İçin Kuraklık Risk Yönetimi'ne istinaden bağlayıcı protokol oluşturulması için UNCCD çerçevesinde bir karar almaları çağrısında bulunulacak, ulusal kurumlar aracılığı ile kıta çapında kuraklık izleme ve erken uyarı sistemlerine yönelik bir Afrika ağı oluşturularak, güncel kuraklık bilgileri ile hassasiyet ve etki değerlendirmelerinin sağlanması ile ülke, bölge ve kıta düzeyinde hafifletme tedbirleri alınması maksadıyla mevcut bölgesel, yerel ve ulusal erken uyarı sistemleri güçlendirilecek."

Bütün Afrika ülkeleri ve ortaklarından, kuraklıkla ilgili stratejik çerçeveyi, ulusal sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulama çerçevelerinin bir parçası haline getirmeleri ve mevcut uluslararası anlaşmalar ile diğer sözleşmeler, özellikle de UNCBD, UNCCD ve UNFCCC olmak üzere Rio Sözleşmeleri arasında sinerjinin artırılmasını sağlamalarının istenmesi önerisinde de bulunuldu.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır