Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

ÇÖLLEŞME/ARAZİ TAHRİBATI VE KURAKLIKLA MÜCADELE RAPORU VE İSTATİSTİKLERİ (2014) YAYINLANDI

11 Kasım 2015

 

Çölleşme kavramı; kurak, yarı-kurak ve yarı nemli alanlarda, iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanan toprak şartlarının ve ekolojik şartların bozulmasını ifade eder.

 

 

Türkiye coğrafi konumu nedeniyle kurak bir bölgede yer almaktadır. Bu nedenle ülkemiz doğal olarak çölleşme/arazi tahribatına hassas bir ülkedir. Bu sebepten ÇÖLLEŞME/ARAZİ TAHRİBATI VE KURAKLIKLA MÜCADELE kapsamında birçok çalışmalar yürütülmektedir.

 

Söz konusu çalışmalar Çölleşme ile Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında sorumlu tüm kurum/kuruluşlar (Bakanlıklar-STK-Üniversite vb.) tarafından gerçekleşmektedir. Eylem planı kapsamında gerçekleşen çalışmaları izlemek ve değerlendirmek üzere kurulan sistem[1] aracılığıyla ilgili kurum ve kuruluşların çalışmaları derlenerek “Çölleşme/Arazi Tahribatı ve Kuraklıkla Mücadele Raporu(2014)” olarak yayınlanmıştır. Söz konusu rapor Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak (http://www.cem.gov.tr/erozyon/AnaSayfa/istatistikler.aspx?sflang=tr) adresinde sunulmaktadır.

 

Kurumların yapmış olduğu çalışmalar 7 başlıkta toplanmış olup aşağıdaki gibi değerlendirilmiştir;

 

[1] http://cmusep.cem.gov.tr/

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır