Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE ULUSAL STRATEJİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI…

12 Kasım 2012

Ülkemizin 1998 yılında taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi kapsamında, Çölleşme ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi hazırlık çalışmalarına 8 Kasım 2012 Perşembe günü Ankara’da başlandı.
 



Çalıştay’a Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüz başta olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler düzeyinde katılım sağlandı.

 

2007 yılında gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi Sekizinci Taraflar Konferansı’nda, 2008-2018 yıllarını kapsayan “Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi (BMÇMS) 10 Yıllık Strateji Belgesi” kabul edilmiş ve taraf ülkelerin bu belgeyi esas alarak kendi “Çölleşme ile Mücadele Strateji Belgelerini” hazırlamaları istenmiştir. Sözleşmeye taraf ülkeler arasında eşgüdüm de sağlayacak olan bu Strateji Belgesi aynı zamanda ülkelerin Ulusal Eylem Programları’na da altlık olacaktır. Türkiye Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programını 2005 yılında hazırlamıştır. Oluşturulacak Çölleşme ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi, 2013 yılında güncellenecek olan bu söz konusu Eylem Programı’na altlık niteliğindedir. İşbu nedenlerle Türkiye kendi Çölleşme ile Mücadele Strateji Belgesi’ni hazırlamaktadır.



Çölleşme ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi’nin hazırlanmasına yönelik iki adet çalıştay ve bir adet bilgilendirme toplantısının yapılması planlanmaktadır. Ankara’da 8-9 Kasım 2012 Tarihleri’nde düzenlen ilk çalıştayda bir durum tespiti ve GZFT analizi yapılacaktır (Ek 1).

Çalıştay’ın açılış konuşmaları Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü adına Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen ve Çölleşme İle Mücadele Dairesi Başkanı Mustafa Yurdaer tarafından yapılmıştır.

ÇEM Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen yapmış olduğu açılış konuşmasında; yaygın anlayışta çölleşmenin yalnızca “çöl” olarak algılandığını belirtmiş, bu algının değişmesi gerektiğini çünkü çölleşmenin bir arazi bozunumu olduğunu vurgulamıştır.

10.Kalkınma Planı’nın hazırlıklarının başladığı bu günlerde ülke düzeyinde politika belirleme çalışmalarının da hız kazandığını söyleyen Belen, topyekûn kalkınmada bu tarz ulusal planlarda çölleşme ile mücadele çalışmalarının da yer almasının önemini belirtmiştir.

Hazırlanan Çölleşme İle Mücadele Ulusal Stratejisi’nin Anayasa değişikliği çalışmalarına da katkı vermesi gerekliliğini vurgulayan Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, 21-23 Mart 2013 tarihleri arasında yapılması planlanan “I. Ormancılık ve Su Şurası”nın da benzer şekilde bir politika belirleme süreci olduğunu ve çölleşme ile mücadele konusunun burada da dile getirilmesinin önemli olduğunu belirterek , Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalardan; FAO ve TİKA ile ortaklaşa olarak hazırlanan Kurak ve Yarı Kurak Alan Ağaçlandırma ve Rehabilitasyon Rehberi çalışmalarına ve TOBB ile yapılan özel sektörü de içine alan ortak akıl toplantılarına değinmiştir.



Çölleşme İle Mücadele Dairesi Başkanı Mustafa Yurdaer ise yapmış olduğu açılış konuşmasında katılımcıları selamladıktan sonra farklı alanlardan olan katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirmiş ve BMÇMS 10 yıllık Stratejisi’ne uyumlu bir ulusal strateji belgesinin önemini vurgulamıştır. Ayrıca, daha önceki faaliyetlerin değerlendirilmesinin de önemini belirten Yurdaer katılımcıların vereceği katkıyla verimli bir çalışma olacağını temenni etmiştir.



Çalıştay’da; Çölleşme ile Mücadele Şube Müdürü Özlem Yavuz “Dünya ve Türkiye’de Çölleşme ile Mücadele Uygulamaları ve BMÇMS 10 Yıllık Strateji Belgesi Tanıtımı”  (Ek 2) konulu ve Çölleşme İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürü Ali Tanış ise “ Türkiye’de Çölleşmede Mevcut Durum, Uygulamada Yaşanan Güçlükler, Kısıtlayıcı Faktörler” (Ek 3) konulu birer bilgilendirme sunuşu yaparak bütün süreci özetlemişlerdir.

Çalıştay moderatörlüğü Hatice Dinç Sarısoy tarafından yürütülmüştür.
Katılımcıların katkılarıyla stratejilerin oluşturulmasına yönelik çalışmalara 21-23 Kasım Tarihlerinde Afyon’da düzenlenecek olan Çalıştay’da devam edilecektir.

Çölleşme ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi hazırlık süreci www.collesmestratejisi.com adresinden takip edilebilir.

Ek 1. Çalıştay Programı
Ek 2. Dünya ve Türkiye’de Çölleşme ile Mücadele Uygulamaları ve BMÇMS 10 Yıllık Strateji Belgesi Tanıtımı Sunusu
Ek 3. Türkiye’de Çölleşmede Mevcut Durum, Uygulamada Yaşanan Güçlükler, Kısıtlayıcı Faktörler Sunusu

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır