Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

COP16 İKİLİ GÖRÜŞMELER VE YAN ETKİNLİKLERLE DEVAM EDİYOR

07 Aralik 2024
COP16 İKİLİ GÖRÜŞMELER VE YAN ETKİNLİKLERLE DEVAM EDİYOR

Üst düzey ikili görüşmeler, resmi yan etkinlik programı ve Türkiye Pavilyonu’ndaki yan etkinlikler COP16’nın 5. gününde de devam etti.

Türkiye Pavilyonu COP16’nın 5. gününde de önemli diplomatik buluşmalara ev sahipliği yaptı. Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı ve aynı zamanda COP16 Başkanı olan Abdulrahman Al-Fadley Türkiye Pavilyonu’nu ziyaret etti. Ziyarette Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kasım Yenigün, ev sahibi ülke olarak, misafirperverlikleri ve COP16 organizasyonu için Bakan Al-Fadley’e teşekkürlerini iletti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) İklim Değişikliği ve Çevre Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mohammed Salman Yousef Salman Alhammadi, Türkiye heyetiyle bir araya geldi. Görüşmede, iki ülkenin mevcut iş birliği alanlarının genişletilmesi ele alındı.

Görüşmede Türk heyetinden Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kasım Yenigün ile birlikte Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yer aldı. Görüşmenin ana gündem maddeleri, arazi bozulumu ve çölleşme ile mücadele, tarım, orman ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ile gıda ve ticaret alanlarındaki mevcut iş birliklerinin, çevresel konuları da kapsayacak şekilde genişletilmesi oldu.

Türkiye ve Gürcistan tarafından düzenlenen, “Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Faz II Sürecine Katılan Ülke Deneyimleri” başlıklı resmi yan etkinliğin açılış konuşmasını Genel Müdürlüğümüzden Güleser Avcıoğlu yaptı. Avcıoğlu Genel Müdürlüğümüzün ATD çalışmalarını anlattı. Etkinliğin moderatörlüğünü UNCCD’den ATD Programı Ekip Lideri Pedro Lara Almuedo üstlendi. UNCCD tarafından uygulanmakta olan LDN TSP 2.0 fazına katılan ülkelerden Türkiye ve Gürcistan ile birlikte Pakistan, Moldova ve Kırgızistan tarafından elde edilen deneyimler ve mevcut süreçler de paylaşıldı. FAO Program Koordinatörü Hernan Gonzalez FAO’nun küresel katkılarını detaylı bir şekilde sundu. Gonzalez, ATD kapsamında Türkiye’nin yaptığı çalışmaları takdir ettiklerini ve diğer ülkelere örnek teşkil ettiğini vurguladı.

Toplantı sonrası bu yan etkinliğe katılan FAO temsilcileri ve ülkelerin odak noktaları Türkiye Pavilyonu’nu ziyaret ederek Genel Müdürlüğümüzle bir görüşme yaptılar.

Ayrıca Türkiye Pavilyonu’nda düzenlenen “Kuraklıkla Mücadelede Ulusal Politikalar” başlıklı etkinliğin moderatörlüğünü Genel Müdürlüğümüz’den Ahmet Şenyaz üstlenirken, açılış konuşmasını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yaptı. Altay, yerel yönetimlerin kuraklıkla mücadelede oynadığı kritik rolü vurguladı.

Etkinlikte, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden Ömer Faruk Cıba Türkiye’deki meteorolojik kuraklık etkilerini analiz etti. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden Dr. Ahmet Şeren kuraklık etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetlerden bahsetti. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Ergin Toprak tarımsal kuraklık ve kuraklığın meralar üzerindeki etkilerini anlatırken, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ise yerelde uygulanan kuraklık mücadele politikalarını sundu.

6 Aralık 2024 tarihinde üst düzey oturumlar kapsamında "Belediye Başkanları Oturumu" gerçekleştirildi. UN Habitat Direktörü Anaclaudia Rossbach’ın video mesajı ile başlayan oturum arazi ve su olmak üzere iki bölümden oluşan panel şeklinde gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü, eski Monteria Belediye Başkanı ve 2020-2022 yıllarında Kolombiya Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı olarak görev yapmış, aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu Pozitif Şehirler Doğa Uzmanları Görev Gücü Eş Başkanı olan Carlos Eduardo Correa Escaf üstlendi. Çok sayıda ülkeden belediye başkanları ve temsilcilerin yanı sıra Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kasım Yenigün ve beraberindeki Türk heyetinin de katıldığı oturumda, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın (UCLG) eşbaşkanı Uğur İbrahim Altay panelist olarak yer aldı. Altay yaptığı konuşmada “Kentsel ve kırsal alanlar bağlantısında belediyelerin aktif rol oynamasının önemine dikkat çekerek, arazi bozulumuyla mücadelede yalnızca arazi restorasyonunun değil, SAY (Sürdürülebilir Arazi Yönetimi) yöntemlerinin ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmanın kritik olduğunu vurguladı. UCLG Başkanı olarak, UNCCD çerçevesinde oluşturulan bu güçlü yapıyı destekliyoruz ve belediyeleri bu mücadele için bir araya getirecek iş birliklerinin önemini her zaman destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

COP16 programı, ikili görüşmeler, resmi yan etkinlik programı, Türkiye pavilyonundaki yan etkinlikler ve COW, CRIC, CST, kontakt gruplar gibi çeşitli müzakerelerle devam edecek.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır