Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

COP16’NIN DÖRDÜNCÜ GÜNÜNDE DE İKİLİ GÖRÜŞMELER VE TÜRKİYE PAVİLYONUNDA ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

06 Aralik 2024
COP16’NIN DÖRDÜNCÜ GÜNÜNDE DE İKİLİ GÖRÜŞMELER VE TÜRKİYE PAVİLYONUNDA ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Genel Müdürlüğümüz Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 16. Taraflar Konferansı kapsamında düzenlenen çeşitli yan etkinlikler ve ikili görüşmelerle, arazi bozulumu ve kuraklıkla mücadeledeki deneyimlerini uluslararası kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor.

2 Aralık'tan itibaren devam eden müzakereler kapsamında, Genel Müdürlüğümüz, açılış oturumundan Bakanlar Diyaloguna, tüm tarafların katıldığı COW toplantılarından, sözleşmenin uygulanmasının izlendiği CRIC toplantılarına, bilim ve teknoloji alanındaki çalışmaları ele alan CST toplantılarına kadar bir dizi önemli etkinlikte yer aldı. Bu süreçte, ÇEM Genel Müdürlüğü müzakere heyeti, arazi bozulumu, çölleşme, kuraklıkla mücadele ve sürdürülebilir arazi yönetimi gibi kritik konularda ülkemizin görüşlerini aktardı. 13 Aralık’a kadar devam edecek müzakereleri, ÇEM heyeti yakından takip ediyor.

Madagaskar Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı ile Görüşme

5 Aralık 2024’te Madagaskar Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Max Andonirina Fontaine ve Türkiye heyeti arasında bir görüşme düzenlendi.

Prof. Dr. Kasım Yenigün, Türkiye’nin çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklıkla mücadeledeki güçlü kurumsal altyapısını anlattı. Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan 32 milyon dolarlık yatırımın su yönetimi ve tarımsal verimlilikte büyük başarı sağladığını vurguladı. Arazi bozulumu ile mücadelede 15 yıllık uzmanlık ve izleme sistemleri geliştirme süreçlerini paylaştı. ÇEM Akademi adı altında hayata geçirilen eğitim platformunun, uluslararası iş birliğini desteklemek üzere pek çok çalıştay ve eğitim programı düzenlediğini, Madagaskarlı uzmanların da bu etkinliklere katıldığını belirtti. Türkiye’nin başlattığı Ankara Girişimi ile Arazi Bozulumu Dengeleme (LDN) hedeflerine yönelik uluslararası destek sağlandığını ve bu girişim kapsamında Afrika’da BRIDGES, Orta Asya’da FRIENDS gibi projeler yürütüldüğünü ifade etti.

Bakan Fontaine, Türkiye’nin liderliğini ve özellikle Ankara Girişimi’ni yakından takip ettiklerini, katıldıkları etkinliklerden büyük fayda sağladıklarını belirtti. Madagaskar’ın biyoçeşitlilik açısından zengin bir ülke olmasına rağmen, arazi yönetimi ve izleme sistemlerinde kapasite geliştirme ihtiyacı duyduklarını vurguladı. Ülkelerinde 24 bölgeden 13’ünde arazi bozulma riski tespit edildiğini, bu nedenle ağaçlandırma ve restorasyon çalışmalarına hız verdiklerini aktardı. Türkiye’deki su yönetimi ve elektrik şarj istasyonları gibi projelerin incelenmesi için teknik ziyaret talebinde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasından ilham aldıklarını ve Türkiye’nin UNFCCC COP31 ev sahipliği adaylığını desteklediklerini ifade etti.

Tunus Çevre ve Tarım Bakanlıkları ile Görüşme

5 Aralık 2024’te, Tunus Pavilyonu’nda düzenlenen toplantıya Türk heyeti adına ÇEM Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün, OGM Genel Müdürü Bekir Karacabey, Danışman Mustafa Hakkı Aydoğdu ve diğer uzman ekip katıldı. Tunus heyetinden Çevre Genel Müdürü Hedi Chebili ve Orman Genel Müdürü Naofel Ben Haha yer aldı.

Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kasım Yenigün, Türkiye ve Tunus’un uzun yıllara dayanan dostane ilişkilerinden bahsederek, iş birliğini daha da geliştirmek için çalışma grupları oluşturulabileceğini belirtti. Türkiye’deki eğitim ve çalıştaylara Tunuslu uzmanların katılım sağladığını ve bu tür programların genişletilmesinin iki ülke için büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

Orman Genel Müdürü KARACABEY, Türkiye’nin fidan yetiştiriciliği ve ormancılık konularında bir uzman ekip göndererek Tunus’a teknik destek sağlayabileceğini söyledi.

Tunus heyetinden Çevre Genel Müdürü Hedi Chbili, Türkiye ile iş birliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, denizel alanlarda başlattıkları projelerde fon sağlama ve ortak çalışmalar yapma isteğini paylaştı. Akdeniz havzasındaki iki ülkenin AB fonlarından yararlanarak ortak proje geliştirebileceğini vurguladı.

Türkiye Pavilyonu’ndaki Yan Etkinlikler

Çölleşme ve Arazi Tahribatı ile Mücadelede Merkezi ve Yerel Yönetimlerin Rolü” başlıklı etkinliğin moderatörlüğünü, çevre ve kalkınma alanında uzun yıllardır çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Abdülmenaf Turan üstlendi. Açılış konuşmasında Turan, çölleşme ile mücadelede yerel yönetimlerin önemine dikkat çekerek, uluslararası iş birliklerinin bu mücadelede kritik olduğunu belirtti.

  • Etkinlikte UCLG-MEWA’dan Dr. Reem Abusamra Orta Doğu'daki yerel yönetimlerin çölleşme ile mücadele faaliyetlerini detaylandırdı.
  • Marmara Belediyeler Birliği’nden Dr. Ahmet Cihat Kahraman, ılıman iklimlerde çölleşme sorunlarını ele aldı.
  • Konya Selçuklu Belediyesinden Ahmet Pekyatırmacı, iklim temelli afetlerin kentler üzerindeki etkilerini sundu.
  • Son olarak Türkiye Çevre Ajansı’ndan Ayşe Banu Özgökçen Çim, yerel otoriteler ve Türkiye Çevre Ajansı iş birliklerine dair sunum yaptı.

 

Türkiye’de Hidrolojik Kuraklık ile Mücadele Çalışmaları” başlıklı çevrimiçi etkinliğin moderatörlüğünü, su yönetimi alanındaki tecrübeleriyle tanınan ve aynı zamanda Genel Müdürlüğümüzde danışman olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. M. Hakkı Aydoğdu gerçekleştirdi. Aydoğdu, kuraklık yönetiminde inovatif yaklaşımlar ve entegre su politikalarının önemini vurgulayan bir giriş yaptı.

  • Su Yönetimi Genel Müdürü Sn. Afire Sever açılış konuşmasında Türkiye'nin su yönetimindeki kurumsal yaklaşımını ve kuraklıkla mücadeledeki stratejik hedeflerini aktardı.
  • Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akça ise açılış konuşmasında hidrolojik kuraklık ile mücadelede Türkiye’nin bilimsel ve teknik kapasitelerinin altını çizdi.
  • Prof. Dr. Zekai Şen, İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisini anlattı.
  • ODTÜ Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Mustafa Tuğrul Yılmaz, Türkiye’nin kuraklık risk durumu üzerine kapsamlı veriler sundu.
  • Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, Entegre su yönetimi ve kuraklıkla mücadele politikalarının rolünü sundu. Mustafa Dal ve Çiğdem Gürler ise iklim değişikliğine uyum çalışmaları ile kuraklık tahmini ve erken uyarı sistemleri ile Türkiye’nin Su Verimliliği Seferberliği Çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

 

Kuraklık ile Mücadelede Farklı Sektörlerin Deneyimleri” başlıklı yan etkinliğin moderatörlüğünü, sektörler arası iş birliği ve girişimcilik projelerindeki uzmanlığıyla tanınan, TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı A. Saygın Baban üstlendi. Açılış konuşmasında Baban, kuraklıkla mücadelede sektörler arası yenilikçi yaklaşımların ve iş birliklerinin önemine değindi. Katılımcılar arasında Egeçev Cam Geri Dönüşüm Genel Müdürü Mustafa Urgen, cam sanayisinde su ayak izi azaltımı çalışmalarını sundu. Döngü Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hümeyra Derece, kooperatiflerin bütüncül yaklaşımlarını ve toplumsal katılımın kuraklıkla mücadeledeki önemini aktardı.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır