2 Aralık 2024 tarihinde başlayan COP16’nın ikinci haftasında da üst düzey ikili görüşmeler, resmi ve Türkiye Pavilyonu’ndaki yan etkinlikler düzenlendi.
Maldivler İklim Değişikliği, Çevre ve Enerji Bakanı Thoriq İbrahim Türkiye Pavilyonu’nu ziyaret ederek Genel Müdürümüzle görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iş birliklerinin geliştirilmesi ve tecrübe paylaşımları için teknik düzeyde ekiplerin bir araya gelmesi konusunda mutabık kalındı. Görüşmeye Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan da katıldı. Sayın Turan, Türkiye’nin çevre ve sıfır atık vizyonunu ve bu kapsamda yapılan çalışmaları anlattı.
Dünya Elektronik Basın Birliği Konseyi (UCWEP) Başkanı Hasan Taşkın, Genel Müdürümüzle özel bir röportaj gerçekleştirdi. Röportajda COP16’nın önemi, Türkiye Pavilyonu’nun çalışmaları ve ülkemizin çölleşme ile mücadeledeki lider rolü ele alındı.
Senegal Ulusal Kanalı Genel Müdürümüzle COP16 ve Türkiye’nin çalışmaları ile Senegal iş birlikleri üzerine bir röportaj yaptı. Röportajda Türkiye’nin arazi bozulumu ve çölleşme konusundaki başarılı projeleri ve bu alandaki uluslararası iş birliği fırsatları vurgulandı.
"Sürdürülebilir Arazi Yönetimi: Devlet, Özel ve Sivil Toplum Örgütü Perspektifi" başlıklı resmi yan etkinlikte, moderatörlüğü Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan üstlendi. Bartın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayhan Ateşoğlu dağlık alanların izlenmesi ve yönetimine dair sunum yaptı. Genel Müdürlüğümüz Şube Müdürlerinden Serdar Yegül, Yeşil Türkiye Ormancılar Derneği adına derneğin çölleşme ile mücadele faaliyetlerine, Kürşat Özcan ise ülkemizin ve özellikle de Genel Müdürlüğümüzün sürdürülebilir arazi yönetimi konusunda yaptığı başarılı çalışmalara ve başarılı örneklere dair sunumlar yaptı. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden Evrim Doğan Öztürk, Bakanlığımızın çevre konusunda yaptığı faaliyetleri detaylıca anlatarak hava kalitesi politikalarının kum ve toz fırtınalarındaki etkilerine değindi.
Türkiye Pavilyonu’nda düzenlenen “Kuraklık ve Çölleşmeyle Mücadelede Başarılı Uygulama Örnekleri” yan etkinliği, Azerbaycan UNCCD Odak Noktası Toghrul Fevziyev moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Pakistan Orman Genel Müdürlüğünden Omer Raja, doğal kaynak yönetimi üzerine, Namibya’dan Prof. Dr. Selma Lendelvo, ülkesinin kuraklıkla mücadele çalışmalarına dair, Türkiye İklim Değişikliği Başkanlığından Furkan Keskin ise Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele örneklerini aktaran sunumlar yaptı.
COP16 programı, ikili görüşmeler, resmi yan etkinlik programı, Türkiye pavilyonundaki yan etkinlikler ile COW, CRIC, CST, kontakt gruplar gibi çeşitli müzakerelerle devam edecek.