Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen COP16 kapsamında ikili görüşmelere ve yan etkinliklere devam ediliyor. COP16’nın 9. günü olan 10 Aralık 2024 tarihinde de birçok ikili görüşme ve Türkiye Pavilyonu’nda yan etkinlikler düzenlendi.
Senegal Çevre Bakan Yardımcısı Fodé Fall, Türkiye Pavilyonu'nda Genel Müdürümüz ile bir araya geldi. Görüşmede, çevre alanında iş birliği fırsatları ele alındı.
Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kasım Yenigün, Moğolistan Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Uluslararası İşbirliği Dairesi Genel Müdürü Sayın Enkhtaivan Urcheen ile görüşme gerçekleştirildi. Görüşmeye TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun da katıldı. Görüşmede Moğolistan-Türkiye arasında çevre sektörü başta olmak üzere birçok konuda devam eden iş birliklerinin artırılması konusunda mutabık kalındı.
Birçok birimin yöneticilerinden oluşan Suudi Arabistan heyeti Türkiye Pavilyonu’nda Genel Müdürümüzle görüşme gerçekleştirdi. Suudi heyeti Türkiye’nin verdiği teknik eğitimlerden memnuniyet duyulduğunu, bu tür eğitimlerin sürekli hale getirilerek iş birliklerinin artırılmasını beklediklerini ifade etti.
Kırgızistan Tarım, Gıda Sanayi ve Islah Bakanlığında Daire Başkanı ve aynı zamanda UNCCD odak noktası olan Shamiev Azamat ile de bir görüşme gerçekleştirildi.
Juncao Teknolojisi Çin Ulusal Mühendislik Araştırma Merkezi’nden Dr. Longmei Lin ile yapılan ikili görüşmede Çin’de denenmiş olan sulama ihtiyacı düşük, sıcaklık toleransı ve karbon tutma kapasitesi yüksek türler ele alındı. Çölleşme, erozyon, iklim değişikliği ve kuraklık ile mücadele için bu türlerin ülkemizde de denenebileceği değerlendirildi.
Türkiye Pavilyonunda düzenlenen ve moderatörlüğünü FAO Bölgesel Proje Koordinatörü Mahmud Shaumarov’un yaptığı “Çölleşmeyle Mücadele Çalışmalarında Sinerjinin Önemi” başlıklı yan etkinlikte TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun açılış konuşmalarını yaptı. TİKA Başkanlığında uzman olarak görev yapan Nesrin Özsaraç çölleşme konusunda yapılan kapasite geliştirme ve eğitim çalışmalarında TİKA Başkanlığının desteğini anlattı. Bakanlığımız Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünde mühendis olarak çalışan Işıl Erkan, Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin (UNCCD), diğer Rio sözleşmeleri olan UNCBD ve UNFFC ile olan sinerjisine dair sunum yaptı. İstanbul Medipol Üniversitesinden Prof. Dr. Rana Atabay Kuşçu, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda sinerjinin önemine değindi. Son olarak Ekoloji ve Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Pınar Canlı, STK’lar perspektifinde sinerjinin önemine değinen sunumunu gerçekleştirdi.
Türkiye Pavilyonunda teması “Çölleşmeyle Mücadelede Farklı Sesler, Aynı Hikayeler” olan diğer bir yan etkinliğin moderatörlüğünü TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rhman Nurdun üstlendi. Etkinlikte Brezilya ülke temsilcisi Brezilya’daki çölleşme durumunu dinleyicilere aktardı. Lesotho odak noktası Poalo Ishmael Moepi Afrika’nın ve Lesotho’nun; Gelişmekte olan Ada Ülkeleri’nden (SIDS) çevre bilimci Ronen Franci, gelişmekte olan küçük ada ülkelerinin; Çin Çölleşme Çalışmaları Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Wu Bo ise Çin’in çölleşme durumunu anlattı. Son olarak Genel Müdürlüğümüzde mühendis olarak çalışan Zehra Kaya Topaçlı Türkiye’nin çölleşme durumunu ve çölleşmeyle mücadelede yürüttüğümüz çalışmalara dair sunum yaptı.
Genel Müdürlüğümüzde danışman olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Mustafa Hakkı AYDOĞU, Sahra Altı Afrika ve Avrupa-Orta Asya'da (ECA) arazi restorasyon çabalarını yönlendiren başarılı yerel ve bölgesel çözümlerin tartışıldığı “Dayanıklı Ekosistemler ve Topluluklar için Arazi Restorasyonunun Ölçeklendirilmesi” başlıklı oturuma panelist olarak katıldı.
COP16 programı, ikili görüşmeler, resmi yan etkinlik programı, Türkiye pavilyonundaki yan etkinlikler ile COW, CRIC, CST, kontakt gruplar gibi çeşitli müzakerelerle devam edecek.