Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde Denizli İli Çameli İlçesinde yer alan “Batı Akdeniz Havzası Karanfilli Çayı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi” hazırlık çalışmaları 16 Ağustos 2016 tarihinde Çameli Belediyesi konferans salonunda proje paydaşları ve köy muhtarlarının katıldığı açılış toplantısı ile başlatıldı.
Açılış ve Bilgilendirme Toplantısı 16 Ağustos 2016 Salı günü saat 11.00’de Denizli İli Çameli İlçesi Belediye konferans salonunda yapılan toplantıya; Çameli Kaymakamı Şeref ALBAYRAK, Çameli Belediye Başkanı Cengiz ARSLAN, Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa KORUCU, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Havza Planlama ve Arazi ıslahı Daire Başkanı Cafer ORHAN, Danışman İsmail KÜÇÜKKAYA, Şube Müdürü Selim ŞAHİN, Uzman Serpil ACARTÜRK, Mühendis Ahmet ŞENDAĞLI, İlyas BOZTAŞ, Onur BEYAZOĞLU, Çameli Orman İşletme Müdürü Hakkı Hakan UYSAL, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Durmuş İVGİN, Ziraat Odası Başkanı Hamit TUNCER, Denizli Arıcılar Birliği Başkanı Nihat ÇOMAK, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Murat AR ve Temsilcileri, ilgili Kooperatif Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, ilgili Köy Muhtarları ve Köy Temsilcileri, Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri ve Proje Uzmanları katılım sağladı.
Toplantı Çameli Belediye Başkanı Cengiz ARSLAN, Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa KORUCU ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Cafer ORHAN tarafından yapılan açılış konuşmaları ve Şube Müdürü Selim ŞAHİN’in “Entegre Mikrohavza Yaklaşımı” sunumunun ardından katılımcılarla proje ile ilgili soru/cevap şeklinde sürdürüldü.
Çameli Belediye Başkanı Cengiz ARSLAN konuşmasında; yapılacak olan mikrohavza projesi Çameli ilçesinin refah seviyesini artırması yönünde önemli bir rolü olduğuna ve bu projeyle Çameli’nde yapmayı düşündüğümüz birçok faaliyet ile ilgili kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyon sağlanarak yapılmasının önemine değindi. Bu projeyi çok önemsediklerini bu tip projelerin ülkemizin batısında ilk defa ilçemizde başlamasından dolayı başta Orman ve Su İşleri Bakanı Sn. Prof. Dr. Veysel EROĞLU’na Orman Genel Müdürlüğü ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve ekibine teşekkür ederek belediye olarak her türlü desteğin verileceğini diğer köylerde de bu projenin yaygınlaştırılmasını ifade ederek sözlerini tamamladı.
Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa KORUCU konuşmasında; Türkiye de entegre mikrohavza projelerinin 1990’lı yıllarda Doğu Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon projeleri ile başladığına ve bu projelerde Sor-Sap-Çöz yaklaşımı ile köylülerle istişare edilerek yapılıyor olmasının önemine değindi. Bölgede yaşanan sel ve erozyonun önlenmesi için bu tip projelerin yapılmasını Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünden talep ettiğini belirtti.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Cafer ORHAN konuşmasında; Genel Müdürlük olarak ülkemizde toprağın korunması, tabii kaynakların geliştirilmesi, çölleşme ve erozyonla mücadele, çığ, heyelan ve sel kontrolü faaliyetleri ile ilgili politika ve stratejiler belirlemek, plan ve projeler yapmak, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği sağlamak, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere eğitim ve teknik destek sağlamak olduğunu söyledi.
Yapılacak olan mikrohavza projesinin genel ilkelerine kısaca değindikten sonra ülkemizde daha önce dış finansmanla uluslararası kuruluşlarca mikrohavza projeleri yapıldığını artık kendi iç kaynaklarımızla tüm kurum ve kuruluşlar ile yerel halkın katılımını sağlayarak bu projelerin genel müdürlüğümüzce planlandığını ifade etti.
Denizli İli Çameli İlçesinde uygulanacak olan “Batı Akdeniz Havzası Karanfilli Çayı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi”nin toplamda yaklaşık 20.000 hektar alanda ve 8 köyde 2017-2021 yılları arasında 5 yıl süreyle uygulanacağını söyledi ve projenin hayırlı olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.
Açılış toplantısının ardından proje ekibi Çameli İlçesi Cevizli Köyüne hareket ederek proje hazırlık çalışmalarını başlattı. Proje hazırlık çalışmaları kapsamında havzada 16-20 Ağustos 2016 tarihleri arasında yerel yönetim ve yerel halk ile Sor-Sap-Çöz toplantıları gerçekleştirecek ve arazi etütleri yapılacaktır.
Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projeleri genel olarak toprak, su ve bitki örtüsü arasında doğal dengeyi sağlamaya yönelik teknik, kültürel ve idari tedbirlerin alınmasıyla havzada yaşayan halkın sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmalarının sağlanması ve doğal kaynaklar üzerindeki baskının hafifletilmesi için yapılan çalışmalardır.
Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi Faaliyetleri arasında; Sel ve Erozyon kontrolü, Bozuk Orman Rehabilitasyonu, Mera Islahı, Otlatma Planı, Sulama(Küçük Sulama Faaliyetleri), Bitkisel Üretim ve Hayvancılığın Geliştirilmesi, Geleneksel ve Yöresel Tarımsal Üretimin Geliştirilmesi, Odun Dışı Ürünlerin Envanteri ve Üretimi, Dam Örtülüğü ve İzolasyon, Enerji Tasarrufu ve Küçük Ölçekte Güneş Enerjisi Üretim Sistemleri, Yaban Hayvanı Zararlarının Azaltılması, Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Geliştirilmesi, Eko-Turizmin Geliştirilmesi, Mesire Alanı Düzenlenmesi, Gelir Getirici ve Refah Artırıcı Diğer Faaliyetler v.b. yer almaktadır.