Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Doğu Karadeniz'de Sel ve Heyelan Projeleri Devam Ediyor

04 Ağustos 2017

Doğu Karadeniz Taşkın ve Rusubat Eylem Planı (TRKEP) kapsamında yapımına başlanan, “Hopa Sundura Deresi ve Karaosmaniye Deresi Yukarı Havza Sel ve Heyelan Kontrol Projeleri” paydaş toplantısı ile çalışmalara başlanıldı. Toplantıya Artvin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Muammer TİZİ, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga ÇAN, Etüt-Proje Başmühendisi Arzu ÖZDEMİR, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Heyelan ve Seyelan Şube Müdürü İsmail BULUT, Orman Yüksek Mühendisi Gökhan TOPALOĞLU ve DSİ, AFAD, TRGM, Gıda Tarım ve Hayvancılık Artvin İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi teknik personelleri katılım sağlamıştır.

 

Toplantı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Heyelan ve Seyelan Şube Müdürü İsmail BULUT’un sunumlarıyla başlamıştır. Sayın Bulut, ÇEM Genel Müdürlüğü 2017 çalışma programından bahsederek bölgede yapılan projeler hakkında genel bilgiler vermiştir. Doğu Karadeniz Bölgesinde sel ve heyelan olaylarına karşı alınması gereken tedbirlere değinmiştir. Ayrıca 2017 yılında yapılacak 13 projeden 2 tanesinin Artvin ilinde yapılacağını belirterek sel ve heyelan kontrol projelerinde doğal drenaj sistemlerinin kontrol ettiği heyelanların yoğunluğundan bahsederek doğal drenaj sistemi içerisinde kalan heyelanların etkilerinin, bu projede yapılacak kontrol yapıları ile azaltılabileceğini ve bu çalışmaların diğer kurumlarla koordineli bir şekilde yapılmasının önemi üzerinde durmuştur. Bununla beraber gayelerinin sel ve heyelan olayları sonucu meydana gelen erozyon ve toprak kayıplarının azaltılarak yukarı havzaların sel ve heyelan direncini artırmak olduğunu vurgulamıştır. Hopa heyelan envanter haritasının, yaptığımız bu projelerde yol gösterici olduğunu, altlık olarak kullanıldığı ve heyelanların doğal drenaj sistemleri üzerinde yoğunlaştığını bu göstergelerin çalışmalarımıza ışık tuttuğunu belirtmiştir.

 

Doç. Dr. Tolga ÇAN Hopa Havzası Heyelan Olay Envanteri, Heyelan Yağış Şiddet Süre, Jeomorfometri adlı sunumunu gerçekleştirmiştir. Sayın ÇAN, sunumunda ulusal heyelan veri tabanlarından AFAD tarafından hazırlanan “Heyelan Arşiv” ve MTA tarafından hazırlanan “Tarihsel Heyelan Envanter” haritalarının genel özellikleri ve Doğu Karadeniz kıyı kuşağında sıkça tekrarlanan heyelanların mevcut veri tabanlarında küçük ölçekli olmasından dolayı haritalama açısından temsilde sınırlamalar oluşturduğunu belirtmiştir.  Doğu Karadeniz’de bölgesel ölçekte meydana gelen heyelan olay envanter haritalarının, olay sonrasında eksiksiz bir şekilde haritalanmasının alansal büyüklük-sıklık ilişkilerinin iyileştirme ile zarar azaltma çalışmalarında göz önünde bulundurulmasının önemine dikkat çekmiştir. 24 Ağustos 2015 tarihinde toplam 199,5 mm’lik yağışın, bölgede 1200’den fazla heyelanı tetiklediğini ve heyelanları tetikleyen yağış şiddetinin (YŞ, mm/saat), süresinin (S, saat) literatürde hesaplanan mevcut eşitliklerin üzerinde olduğu görülmüştür. Son olarak Hopa havzasında meydana gelen heyelanların havza morfometrik özellikleri ile yamaç eğimi, yükseklik, arazi kullanım gibi çevresel değişkenler ile olan ilişkileri her havza ve bölge için belirli standart yaklaşımlar kullanılarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirilmiştir.

 

Sunumların sonunda tüm paydaş kurumların temsilcilerinin katıldığı müzakere tertip edilmiş olup tüm katılımcıların fikirleri ve görüşleri alınmıştır.

Salı günü öğleden sonra Çarşamba ve perşembe günleri Hopa Sundura Deresi Yukarı Havzası arazi çalışmalarına devam edilecektir. Saha çalışmalarında Genel Müdürlüğümüz teknik ekibi ile birlikte OGM, DSİ, GTHB gibi paydaş kurumların temsilcileri ve yüklenici teknik elemanları katılım sağlamaktadır.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır