Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

EİT 5. Bakanlar Toplantısı Başladı...

15 Aralik 2014

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 5. Bakanları ve Üst Düzey memurlar Toplantısı bugün, 15 Aralık 2014 tarihinde, İstanbul'da başladı.
15-17 Aralık 2014 tarihleri arasında, üç gün sürecek toplantılarda aşağıdaki konularda (Ek-1) çalışmaların yapılması ve toplantı sonunda İklim Değişikliği ve Yeşil Ekonomi İstanbul Deklarasyonu'nun kabul edilmesi beklenmektedir.

 

 

Toplantıya Genel Müdürlüğümüzden Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen ve Şube Müdürü S. Serdar Yegül katılım sağlamaktadır.
EİT 5. Bakanlar Toplantı öncesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgilileri ile irtibat kurulmuş, Genel Müdürlüğümüzün konuya ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verilmiş ve toplantılar esnasında ifade edilmesi uygun olan görüşler kendilerine iletilmiştir.

 

EİT Toplantısına ÇEM GM'nin Katkısı ve Beklentisi Nedir?

 

Genel Müdürlüğümüzün toplantıya katkısı; Gündem'in "II. Toz ve kum fırtınaları bağlamında çölleşmeyle mücadele için bölgesel bir proje geliştirilmesi" başlığı altında ülkemiz görüşünün oluşturulmasına katkı sağlamıştır.” olarak sunulmuştur. 

 

Genel Müdürlüğümüzün bu toplantıdan beklentisi ise, EİT İstanbul Bildirisi sonunda aşağıdaki paragrafın yer alması olacaktır.

"12-24 Ekim 2015 tarihleri arasında ülkemizde, Ankara'da, gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı esnasında, EİT kapsamında çölleşme ile mücadele konusunda bir Ankara Bildirisinin hazırlanması"

 

Konunun Kısa Geçmişi:

 

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT); üye ülkelerin sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınmalarını sağlamak amacıyla, 1985 yılında, Türkiye, İran ve Pakistan tarafından kurulan hükümetlerarası bölgesel bir teşkilattır. EİT’na, 1992 yılında, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan ile Afganistan kabul edilmiştir. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ise, oy hakkı olmaksızın EİT Bölgesel Planlama Konseyi, Teknik Komiteleri ve Uzmanlar Grubu Toplantıları’na katılım sağlamaktadır.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın Organları: Zirve; Bakanlar Konseyi; Daimi Temsilciler Konseyi; Bölgesel Planlama Konseyi ve Yazmanlık'tır.

 

EİT Sekretaryası’nda oluşturulan genel müdürlükler şunlardır: Ulaştırma ve Haberleşme; Ticaret ve Yatırım; Enerji Maden ve Çevre; Tarım, Sanayi ve Sağlık; Ekonomik Araştırma ve İstatistik, Proje Araştırma; Eğitim, Bilim, Kültür ve Uyuşturucu Kontrolü genel müdürlükleri.

 

2002 yılında Tahran’da gerçekleştirilen EİT I. Bakanlar Toplantısında 2003–2007 yılları arasını kapsayan EİT Çevre Eylem Planı kabul edilmiştir. EİT II. Bakanlar Toplantısı ise 2004 yılında İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.
Daha geniş bilgiye, ÇEM Genel Müdürlüğü internet web sayfasından ulaşılabilir: http://www.cem.gov.tr/erozyon/AnaSayfa/faaliyetlerimiz/dis_iliskiler/bolgesel_iliskiler.aspx?sflang=tr

Ek- 1
EİT 5. Bakanlar Toplantısı Konuları:
1. EİT 4. Çevre Bakanları Toplantısı’ndan bugüne kaydedilen gelişmeler;
2. Nairobi Bakanlar Toplantısı kararlarına ilişkin gelişmeler;
3. EİT Çevre Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nün statüsü;
4. EİT Bölgesinde Çevresel Standartların Geliştirilmesi ve Uyumlaştırılmasına İlişkin Fizibilite Çalışması;
5. İklim Değişikliği ve Yeşil Ekonomi İstanbul Deklarasyonu metninin tamamlanması;
6. Heyet başkanlarının ülke bildirimleri;
7. Yüksek Düzeyli Memurlar Toplantısı Raporu’nun sunumu;
8. Çevrenin Ekonomik İşbirliği Teşkilatı için sektörler arası öncelik olarak belirlenmesi de dahil olmak üzere Nairobi Bakanlar Toplantısı kararlarına ilişkin gelişmeler;
9. İklim Değişikliği ve Yeşil Ekonomi İstanbul Deklarasyonunun kabulü;
10. Yeşil Sanayi Ödülü Seremonisi

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır