Bakanlığımız tarafından hazırlanan Entegre Havza Rehabilitasyon Projeleri’nin paydaş toplantıları Afyonkarahisar, Konya ve Karaman’da gerçekleştirildi. Söz konusu projeler; Daha önce ilgili kurum ve kuruluşlar, yerel yönetimler ve yerel halk ile toplantı ve görüşmeler gerçekleştirilmiş ve arazi etütleri yapılmıştır. Yerel halkın da katılımıyla gerçekleştirilen planlama çalışmalarının sona ermesinin ardından oluşturulan Taslak Planlar paydaş toplantıları ile tarafların görüşüne sunulmuştur. Gerçekleştirilen Paydaş Toplantılarında ilgili kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve yerel halkın görüş ve önerileri dikkate alınarak Nihai Projeler oluşturulacaktır. Söz konusu Entegre Havza Rehabilitasyon Projelerinin 2015 yılından itibaren 5 yıl süre ile uygulanması hedeflenmektedir.
Kaymakam, Belediye Başkanı, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, özel sektör ve yerel halk temsilcilerinin yer aldığı Paydaş Toplantıları geniş katılımla gerçekleştirildi.
Her üç Paydaş toplantısında; ÇEM Genel Müdürlüğünden Havza Planlama ve Arazi Islahı Daire Başkanı Cafer ORHAN, Şube Müdürü Selim ŞAHİN ve Şube Müdürü Bayram HOPUR yer aldı. Ayrıca söz konusu toplantılarda Proje Uzmanları hazır bulundu.
Her üç paydaş toplantısında açılış konuşması İlçe Kaymakamları tarafından gerçekleştirilmiştir. Açılış Konuşmasının ardından Daire Başkanı Cafer ORHAN Projeler ile ilgili gelinen aşama hakkında bilgiler aktarmış ve sözü planlanan taslak faaliyetlerin aktarılması için Proje Uzmanlarına bırakmıştır. Proje Uzmanları tarafından gerçekleştirilen sunumların ardından proje faaliyetleri ile ilgili görüş ve öneriler alındı.
Hüseyinli-Belenyurdu Mikrohavzası Entegre Rehabilitasyon Projesi (Afyonkarahisar İli Şuhut İlçesi)
Paydaş toplantısı 8 Aralık 2014 Pazartesi günü saat 14:00’da Şuhut İlçe Belediyesi Belediye Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya Şuhut Kaymakamı Ferit GÖRÜKMEZ, Orman İşletme Müdür Vekili Mutlu TEPE, OGM, DKMP, DSİ Bölge Müdürlüğü temsilcileri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, ilgili köy muhtarları ve köy temsilcileri ve proje uzmanları katılım sağladı.
Kaymakam Ferit GÖRÜKMEZ gerçekleştirdiği açılış toplantısında; Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yerel halkın ihtiyaçları doğrultusunda Sor-Sap-Çöz (Sorunlar-Saptamalar-Çözümler) çalışmaları ve saha çalışmaları gerçekleştirdiğini belirtmiştir. Ayrıca, proje sahasının Hüseyinli-Belenyurdu Deresi bölgesinde kalan Atlıhisar, Bademli, Balçıkhisar, Çobankaya, İlyaslı, Kayabelen ve Kulak Köylerini kapsadığını ifade etti. GÖRÜKMEZ, ÇEM-OGM işbirliği ve ilgili kurumların katkısı ile 2014 yılında 3 adet entegre havza rehabilitasyon projesinin hazırlandığını, bu projelerden birinin Şuhut ilçesinde gerçekleştirildiğini bildirmiş ve bunun ilçe açısından bir fırsat oluşturduğunu dile getirerek tüm paydaşları projeye sahip çıkmaya davet etmiştir.
Paydaş toplantısı görüş ve önerilerin alınmasının ardından tamamlanmıştır.
Sazak-Afşar Mikrohavzası Entegre Rehabilitasyon Projesi (Konya İli Taşkent İlçesi) Paydaş toplantısı 9 Aralık 2014 Salı günü saat 10:00’da Taşkent Belediyesi Belediye Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Taşkent Kaymakamı Yakup BÖLÜKBAŞI, Taşkent Belediye Başkanı Osman ARI, Konya İşletme Müdür Yardımcısı Vekili Yahya MUTLU, OGM, DKMP, DSİ Bölge Müdürlüğü temsilcileri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, ilgili köy muhtarları ve köy temsilcileri ve proje uzmanları katılım sağladı. Kaymakam Yakup BÖLÜKBAŞI konuşmasında; projenin amacının doğal kaynak rehabilitasyonunun sağlanması ve yerel halkın gelir düzeyi ve refah seviyesinin yükseltilmesi bu suretle doğal kaynaklar üzerine olan baskının azaltılması olduğunu belirtmiştir. BÖLÜKBAŞI proje köylerini ve alanını zikrettiği konuşmasını projenin katılımcı yaklaşımla yürütülmesinin önemine değinerek sürdürmüştür. BÖLÜKBAŞI projenin başarılı olarak uygulanması için ilgili kurum ve kuruluşların gerekli katkıyı sunacağını belirtmiştir. Belediye Başkanı Osman ARI konuşmasında, Taşkent’te doğal kaynaklar, tarım ve hayvancılık, kırsal kalkınma konularında ile ilgili gerçekleştirilmesi gereken önemli adımlar olduğunu belirtti. ARI projenin bu çabalara katkı sağlaması açısından önemine değinerek gerekli katkının sağlanacağını belirtti. Başlamışlı-Kocadere Mikrohavzası Entegre Rehabilitasyon Projesi (Karaman İli Ayrancı İlçesi)
Entegre Havza Rehabilitasyon Projesi nedir? Genel olarak Entegre Havza Rehabilitasyon Projelerinin gayesi; orman, mera, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması ve çeşitli gelir getirici ve refah artırıcı faaliyetler ile yöredeki hayat kalitesinin ve gelir seviyesinin artırılarak doğal kaynaklar üzerindeki baskının hafifletilmesidir. Entegre Havza Rehabilitasyon projesi faaliyetleri arasında; • Erozyon kontrolü
|