Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

EROZYON İHTİSAS GRUBU TOPLANDI

16 Mayıs 2013

16.05.2013 tarihinde, Genel Müdür Yardımcımız M. Mustafa Gözükara Başkanlığında Erozyon İhtisas Grubu toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya; Erozyon İhtisas Heyeti Başkanı Necdet Demir, Prof. Dr. Orhan Doğan,  Daire Başkanlarımız Hayrettin Yıldırım, Hüseyin Baltalı, Bakanlık Müşavirleri Mehmet Nakkaş, Bilal Doğan, Hamza Eryiğit ve şube müdürleri, mühendisler ile uzman yardımcıları katılım sağlamıştır. 

 

Erozyon İhtisas Grubu Toplantısı’nda Genel Müdürlüğümüz Erozyon Kontrolü Daire Başkanlığı Erozyon İzleme Şubesi’nce hazırlanan "Bozyaka Göleti Havzası Sediment Veriminin ETKE/YETKE Yöntemi İle Test Edilmesi ve Uzaktan Algılama Yöntemi ile İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Raporu" değerlendirilmiştir. 

 

 

Toplantıda Genel Müdürlüğümüz tarafından "Sediment Modelinin Geliştirilmesi ve Türkiye Havzalarının Erozyon Risk Haritalarının Oluşturulması" projesi kapsamında elde edilen sonuçlar Ankara ili Nallıhan İlçesi Bozyaka Göleti havzasında elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılarak farklılıklar ortaya konulmuştur.

 

Havza ile ilgili genel bilgilerden sonra hazırlanan projede hangi yöntemleri kullandığına değinen Şube Müdürü Suat Şahin, Corine Arazi Örtüsü yerine meşçere haritalarının kullanılması durumunda ETKE/YETKE modeli sonuçlarına etkisini dile getirdi. Diğer taraftan Batimetrik ölçümlerle elde edilen sediment miktarının projede elde edilen sonuçlara yakın çıkmasına dikkat çeken Şahin, farklı metotlar kullanılması durumunda sonuçların değişebileceğini belirtti.

 

Toplantı sonunda yapılan değerlendirmelerle 1987 yılında faaliyete geçen gölet havzasında aynı yıl ve sonrasında AGM tarafından yapılan ağaçlandırma çalışmalarının model sonuçlarına etkisi değerlendirilmiştir. Havzada yapılan ağaçlandırma çalışmaları neticesinde erozyon miktarında düşüş görülmektedir. 

 

Veri olarak kullanılan uydu görüntü hassasiyetinin önemi, Bitki Değişim Alanları ve Seyrek Bitki Alanları sınıflarının meşcere haritaları dikkate alınarak yeniden ülkemiz koşullarına göre revize edilmesi gerektiği ifade edilmiştir. 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır