Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“EROZYON KONTROLÜ’’ KONULU HİZMETİÇİ EĞİTİM PROGRAMI DENİZLİ’DE BAŞLADI…

21 Mayıs 2013

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüzün tertip etmiş olduğu “Erozyon Kontrolü Hizmetiçi Eğitimi” 21.05.2013 tarihinde Denizli İli’nde başladı.
 



Açılış konuşmaları; Denizli Orman Bölge Müdür Yardımcısı Musa ŞİMŞEK Denizli Özel İdare Genel Sekreteri Adem OKLU ve ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI tarafından yapıldı.



Denizli Orman Bölge Müdür Yardımcısı Musa ŞİMŞEK bu eğitimin Denizli’de yapılmasından memnun olduklarını ifade etti ve eğitimin tüm katılımcılara faydalı olmasını diledi.


 

Denizli İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem OKLU Dünyanın en kutsal mesleğini icra ettiğimizi söyleyerek yapılan ormancılık çalışmaları insanlar tarafından çok güzel karşılanmaktadır dedi. Küresel ısınma çevre kirliliği gibi sorunlarla mücadelede ormanın fonksiyonun çok büyük olduğunu belirtti.

 

ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI yapmış olduğu  konuşmada;

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’ nün en önemli görevinin kurumlar arası koordinasyonu sağlamak ve konu uzmanı yetiştirmek olduğunu söyledi. Konu uzmanı yetişmemesi durumunda konulara yüzeysel bakılacağını sorunların çözülemeyeceğini belirterek Türkiye’de bölgelere göre erozyon çeşitlerinin farklı olduğunu söyleyen AVCI her erozyon tipine aynı mücadelenin uygulamayacağını toprak tipleri ve kullanım durumuna göre mücadelenin değişeceğini önemle vurguladı.



 

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü yaptığı ağaçlandırma çalışmalarıyla erozyonla mücadele konusunda ülkemizde örnek teşkil ettiğini söyleyerek sorunun erozyon olduğu durumlarda sebeplerinin iyi tespit edilmesi gerektiğini ve çalışılan alanların farklı ekosistemlere sahip olduğunu, üç kapalı ormanlarda bile erozyonun görüldüğünü dile getirdi. 

 

Türkiye kendisi genç olmasına rağmen medeniyet ve kültür bakımından çok yaşlı bir ülke olduğunu savaş ve eski medeniyetlerin ülkemiz topraklarında erozyona sebep olduğunu bitki örtüsü ve arazi bozulumunda önemli etken oluşturduğunu aktaran Genel Müdür AVCI Türkiye’nin erozyona hassas bir bölgede bulunduğunu,  erozyonla mücadelenin kolay olmadığını dile getirmiştir. Hanifi AVCI bu güne kadar 4 milyon Ha alanda ağaçlandırma yapıldığını ve bu çalışmaların yeterli olmadığına değinerek durum tespiti, sorunun belirlenmesi ve çözüm konuları arasındaki ilişkilerin belirlenmesinin önemli olduğunu söyledi.



 

İklim değişikliğinin yağışın tipinde ve rejiminde değişmelere sebep olduğunu kar yağışının azaldığını ve şiddetli ani yağışların oranında artış görüldüğünü bu nedenle sel ve taşkın afetlerinde zararların ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Hanifi AVCI arazide  yapılan mücadele çalışmalarında çözümün yasaklayıcı olarak değil arazinin koruma kullanma dengesi içinde yapılması gerektiğini vurgulamıştır.

 

ÇEM Genel Müdürlüğünün çözüm üretmede misyon sahibi olduğunu bakanlığımızın tüm  taşra teşkilatlarının Genel Müdürlüğümüzün çalışmalarında destek verdiğini belirten AVCI erozyonla mücadelede ağaç ağaççık ve otsu bitkilerin etkisine değinerek otsu bitki üretimine geçilmesinin önemini ifade etti.

 


 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI ülkemizin ormancılık faaliyetleri ve ekosistem olarak açık hava müzesi konumunda olduğuna değinerek,  dünya ülkelerinin Türkiye’den çölleşme ve erozyonla ilgili sorunların çözümünde taleplerinin olduğunu bu sebeple o bölge ekosistemlerini bilen uzman yetiştirilmesi gerektiğini belirterek eğitimin ülkemize çalışanlara ve katılımcılara faydalı olması temennisiyle konuşmasına son vermiştir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır