Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü Etüt ve Proje Dairesi Başkanlığı tarafından tertip edilen Etüt-Proje ve Fizibilite konulu hizmet içi eğitimi Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesinde, ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Mustafa GÖZÜKARA başkanlığında 07.04.2015 tarihinde başladı.
Söz konusu eğitim programına, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nün yanısıra Orman Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü teknik elemanları tarafından katılım sağlandı.
Eğitim programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı akabinde ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan video izlendi.
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep ATEŞ'in konuşması ile açılış konuşmalarına geçildi. Bölge Müdürü Recep ATEŞ konuşmasında etüt projeciler tarafından yapılan uygulama projelerinin ülke ve bilimsel gerçekler ışığında tanzim edilmesi ,aksi takdirde ciddi dar boğazların yaşanacağı hususunda dikkatleri çekti.
Bölge Müdürü Recep ATEŞ, Bölge Müdürlüğü olarak yıllık 27 milyon TL. gelir elde ettiklerini, ancak 30 milyon TL’nin ağaçlandırma çalışmalarında harcandığını belirterek, tahsis edilen kaynakların doğru bir şekilde kullanılabilmesi için etüt-projenin önemi üzerinde durdu.
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep ATEŞ'in konuşmasından sonra söz alan ÇEM Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa GÖZÜKARA; çevre meselelerinin giderek artmasının ekosistemler ve tabii kaynaklar üzerinde baskılar oluşturduğunu, küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklığın günümüzün en ciddi küresel problemleri arasında yer aldığını, Dünya Çölleşme Tehlikesi Haritasında başta Orta Anadolu olmak üzere ülkemizin önemli bir bölümünün ‘çölleşmeye hassas’ alan olarak gösterildiğini, çölleşmenin ana sebebinin ise erozyon, erozyonun yanısıra tabii kaynakların tahribi, meralarda aşırı ve düzensiz otlatma, dağınık yerleşim, arazilerin yanlış kullanımı, yanlış tarım tekniklerinin uygulanması, yetersiz su kaynakları, yanlış sulama teknikleri, aşırı gübre ve tarımsal ilaç kullanımı olduğunu belirtti.
Genel Müdür Yardımcısı Mustafa GÖZÜKARA konuşmasına; Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topografya ve toprak şartlarının, erozyona karşı hassasiyeti arttırdığını, yurdumuzda orman alanlarının %54’ü, tarım alanlarının %59’u, meraların %64’ünün orta ve şiddetli erozyona maruz kaldığını, erozyonla taşınan toprak miktarı 500 milyon ton/yıl iken; yapılan erozyon kontrolü, ağaçlandırma, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu, mera ıslahı, enerji ormanı tesisi, suni gençleştirme ve özel ağaçlandırma çalışmaları ile tarım alanlarında sulama teknolojilerindeki gelişmeler ve meralarda yapılmaya devam eden ıslah çalışmaları sonucu taşınan toprak miktarı yaklaşık 168 milyon ton/yıla indirildiğini, hedefin 130 milyon ton /yıla indirmek olduğunu ifade edrek devam etti.
ÇEM Genel Müdür Yardımcısı GÖZÜKARA son olarak; 2008-2012 yılları arasında uygulanan’’Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı’’ ile oldukça başarılı çalışmaların gerçekleştirildiğini, yaklaşık 2.500.000 Ha. alanda çalışılarak hedeflerin aşıldığını, şimdi ise 2013-2017 yılları arasında uygulanmak üzere ‘’Erozyonla Mücadele Eylem Planı, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ve Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planları ile Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planlarının’’ start aldığını, ülke genelinde çölleşme ve erozyonla daha etkin mücadele edilmesi, su kaynaklarının korunması, uzun vadeli kararlara ve yatırım programlarına rehberlik sağlamak ve farklı kurumlarca yürütülecek çalışmaların eşgüdümlü ve bütünleşik olarak gerçekleştirilmesi gayesi ile Ulusal Havza Yönetim Stratejisi ile Çölleşme İle Mücadele Ulusal Strateji Belgesinin hazırlandığını belirtti.
Gerçekleştirilen çalışmaların amaca hizmet edebilmesi için etüt proje çalışmalarının hayati önem arz ettiğini ifade eden GÖZÜKARA, iyi etüt edilmeden gerçekleştirilen çalışmaların başarısız olmaya mahkum olduğunu, bu vebali kimsenin yüklenmek istemeyeceğini, bu nedenle etütçülerin yetişme ortamının bileşenleri olan, klimatik, topoğrafik, edafik ve vejetasyon faktörlerini dikkate alarak metotlar ve planlamalar yapılması gerektiğini, hatırlattıktan sonra dilek ve temennilerle konuşmasına son verdi.
Açılış konuşmalarından sonra ÇEM Genel Müdürlüğü Etüt ve Proje Dairesi Başkanı Mustafa COŞKUN ve OGM Ağaçlandırma Dairesi Başkanı İbrahim YÜZER Genel Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgiler verildi.
Eğitim programı, öğretim üyelerinin ve ilgili uzmanların sunumları ile devam edecektir.
Eğitim, 10 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilecek değerlendirme toplantısı ile tamamlanacaktır.