Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

FAO Ormancılık Komitesi (COFO) 24. Oturumuna Katılım Sağlanmıştır.

24 Temmuz 2018

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ormancılık Komitesi (COFO); ormancılık konularında politika ve stratejilerin belirlendiği en üst düzeyli FAO organıdır. İki yılda bir gerçekleştirilen COFO oturumları ormancılık konusunda kıdemli uzmanların iştirak ettikleri, önemli ve öncelikle ormancılık konularına dair politika ve stratejilerin istişare edildiği ve çözümlerin aranarak tavsiyelerin iletildiği oturumlardır.

16-20 Temmuz 2018 tarihlerinde İtalya’nın Roma kentinde 24. Oturumu düzenlenen COFO’da; sürdürülebilir kalkınma ana teması altında üye ülkelerin ormancılık konusunda kıdemli uzmanları ile bölgesel ve uluslararası kuruluşların temsilcileri bir araya gelmiştir.

Toplantıya, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Cafer Orhan, Orman Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Şahin, Orman Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Eğitim ve Araştırma Dairesinden Ahmet Yaman ile Bakanlığımız Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünden Orman ve Su İşleri Uzmanı İffet Deniz Cengiz’den oluşan Bakanlığımız heyeti ile iştirak edilmiştir.

Toplantının ilk gün gündemi kapsamında, Dünya Ormanlarının Durumu 2018 konulu gündem maddesine ilişkin olarak Ülkemiz görüşleri oturum esnasında aktarılmış, aynı zamanda; FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programımız dile getirilerek, toplantı katılımcılarına 18 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirilen FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programının tanıtımı etkinliğine davetimiz iletilmiştir.

Oturumun diğer bir önemli maddesi olan kent ve kent çevresi ormancılığı konu başlığına ilişkin olarak, Ülkemizin kent ormancılığı konusunda geçmişten günümüze kadar başarılı çalışmaları ve kazandığı tecrübeleri Orman Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Şahin Başkanlığında katılımcılara aktarılmıştır.

COFO 24 kapsamında, 18 Temmuz 2018 tarihinde FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) Anlaşması lansmanı bir etkinlikle gerçekleştirilmiş, FAO Genel Direktör Yardımcısı Daniel Gustafson ile Bakanlığımız Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Cafer Orhan’ın açılış hitaplarının ardından; katılımcılara Anlaşma hakkında genel bilgileri, Anlaşmanın uygulama yönetmeliğini ve Anlaşmanın konsept notu onaylanan ilk projesi olan Türkiye’den Afrika’ya Köprüler (BRIDGES) Projesi’ni içeren sunumlar takdim edilmiştir. Etkinliğe iştirak eden Afrika ülkeleri temsilcileri, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Ülkemiz desteğine duyulan şükranlarını ifade etmişlerdir.

FAO – Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı Etkinliği Konuşmacıları

Öte yandan COFO 24 kapsamında heyetimiz Kırgızistan, Özbekistan, Nijer ülke temsilcilerinin yanı sıra FAO bünyesinde bulunan Su ve Dağlar Takımı ekibi ve Dağ Ortaklığı, Silva Med, FAO GEF ile ilgili birimi, Uluslararası Kavakçılık Komitesi ve Büyük Yeşil Duvar Girişimi Ekibi gibi FAO’nun teknik birim temsilcileriyle ikili görüşmelerde bulunmuştur.

Oturumun son günlerinde ise Uluslararası Kavakçılık Komisyonu ve Akdeniz Ormancılık Komitesi’nin özel oturumlarına katılım sağlanmış, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünün Akdeniz Ormancılık Komitesi kapsamında Ülkemiz liderlik ettiği çölleşme ve estorasyon çalışma grubu faaliyetlerini içeren bir sunum takdim edilmiştir.

Son olarak, Geçici Sekretarya tarafından beş gün süresince müzakere edilen gündem maddelerine dair hazırlanan rapor, Genel Kurul’da kabul edilmiştir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır