Eğitimin 5. Gününde Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Erdemli Orman İşletme Müdürü İsmail Çelik, ülkemiz ormanlarının yarısından fazlasının yangına hassas bölgelerde yer aldığını ve yangınla mücadele konusunda izleme ve değerlendirme sistemlerinin geliştirilerek orman alanlarının günün her saati gözetlendiğini belirtmiştir. Ayrıca, yangın esnasında kullanılan ekipmanlar tanıtılmıştır.
Bilgilendirme sonrası, yangın tatbikatı gerçekleştirilmiştir.
Yangın tatbikatı akabinde Tarım ve Orman Bakanlığı, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü konferans salonuna geçilerek eğitime devam edilmiştir. Program ÇEM Genel Müdürü Sn. M. Mustafa GÖZÜKARA açılış konuşması ile başlamıştır. Genel Müdür konuşmasında orman yangınları ile mücadelenin çölleşme ve erozyonla mücadelede önemli bir husus olduğunu vurgularken bu konuya ülkemizin büyük önem verdiğini belirtmiştir. Ayrıca bugünkü eğitime ev sahipliği yapan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün yapmış olduğu başarılı çalışmaların tarım sektörüne büyük katkılar verdiğine değinmiştir. Tarım ve ormancılık alanında başarının elde edilmesi için kamu ile özel sektör, STK, çiftçi birlikleri, araştırma kuruluşları ve üniversitelerin koordinasyonunun önemine değinmiştir.
Açılış konuşmalarının ardından, Dr. Ayhan Aydın tarafından Enstitü’nün vizyon, misyon ve çalışma alanları tanıtmıştır. Misyonlarının, tarımsal üretimde sürdürülebilir kalite ve verimlilik ile ülkemizin ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel kazanımlarını arttırmak olduğunu vurgulayan Ayhan Aydın, çalışma alanlarının başta meyvecilik olmak üzere bağcılık, sebzecilik, süs bitkileri, tıbbı ve aromatik bitkiler, toprak su kaynakları, havza yönetimi ve iklim değişikliği ve arıcılık olduğunu belirtmiştir.
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Sn. Rasim Şahin, gerçekleştirdiği konuşmada, tarım uygulamalarına değinerek örtü altı (sera) üreticiliğinin bölgede büyük yer kapladığına değinmiştir. Araştırma Enstitüsünün çiftçiye yönelik bir kuruluş olduğunu belirten Rasim Şahin, ekipman ve danışma hizmeti verildiğini ve afet ve zararlılara karşı sigorta yapıldığını vurgulamıştır.
Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, gerçekleştirdiği konuşmada, Bölge Müdürlüğü’nün idari yapısı, personel durumu, orman suçları ile mücadele, orman zararlıları ile mücadele, ağaç serveti, ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları, fidan üretimi ve gelir getirici tür ağaçlandırmalar hakkında bilgiler vermiştir.
Eğitim programının son gününde Tarsus Orman Fidanlığında saha gezisi düzenlenmiş olup Fidanlık Şefi Deniz Beyazgül tarafından fidanlığın üretim kapasitesi, üretilen bitki türleri ve bitkilerin kullanım alanları (dekorasyon, kozmetik sanayi), özellikle bataklıkları kurutmak ve endüstri sanayide yaygın bir kullanım alanı bulunan okaliptüs fidanlarının üretimi hakkında bilgiler verilmiştir.
Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Başmühendis Dr. Sevda Polat eşliğinde gerçekleştirilen arazi programında bölgede 1960’lı yıllarda gerek bölgedeki rüzgar erozyonu ve kumul hareketinin önlenmesi için gerekse stabilizasyon çalışmalarında kullanılan Okaliptüs, Fıstık çamı, Kızılçam, Sahil çamı, Kıbrıs akasyası ve Servi türleri hakkında bilgi verilmiştir.
Abdulkadir Yıldızbakan yapmış olduğu sunumda; Doğu Akdeniz Ormancılık Enstitüsü Müdürlüğü teşkilat yapısına ilişkin bilgi vermiş ve enstitü bünyesinde yapılan araştırma ve çalışmalara değinmiştir. Ayrıca, diğer kurum ve kuruluşlarla olan işbirliği ve koordinasyon çalışmalarına vurgu yaparak geçen yıl açılan müzelerinin tanıtımı ve kurulum aşamasında olan odun dışı orman ürünleri parkı ve eğitim alanı hakkında bilgi verilmiştir.
Dr. Sevda Polat, Karabucak Okaliptus Ormanları ve Kumul Ağaçlandırma Sahası konulu iki sunum gerçekleştirdi. Okaliptusun ağaçlandırmada kullanılmasının sebebinin türün adaptasyon hızının yüksek olması, hızlı büyümesi, çiçeklenme dönemimde bölgede yapılan arıcılığa büyük katkı sağlaması aynı zamanda uçucu yağ ve hızlı servet artışından dolayı yonga ve kâğıt sanayisinde kullanılması olduğunu belirtti. Ayrıca Kumul Ağaçlandırma Sahası konulu sunumda kumulların kara ve kıyı şeklinde iki çeşitten oluştuğunu belirterek kumul alanların tarihçelerine değindi. Kumul ağaçlandırma tekniklerinden bahsettikten sonra ve en iyi verim alınan türün fıstık çamı olduğunu bu yüzden bu türün alanda halka kaynak sağlamak amacıyla değerlendirildiğine değindi.
Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde eğitim boyunca gerçekleştirilen arazi faaliyetleri ve çeşitli sunumların genel değerlendirilmesi ülke temsilcileri tarafından yapılmış olup eğitim sürecinin kendileri için oldukça verimli geçtiğini ve edinilen kazanımların kendi ülkelerinde uygulamasının faydalı olacağı konusunda görüş bildirmişlerdir.
Katılım sağlayan uzmanların Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimimiz hakkında belirtmiş olduğu görüşler:
Ualikhan DIDARBEKOV (Kazakistan): Türkiye’ye büyük bir memnuniyet ve sevinçle geldik ve eğitim çok başarılı bir şekilde tamamlandı. Başta teorik bilgi paylaşımının ve sonrasında uygulama faaliyetlerinin gösterilmesi çok faydalı oldu. Türkiye’de gerçekleştirilen çölleşme ile mücadele faaliyetleri bizleri heyecanlandı.
Sangin MADAMINOV (Özbekistan): Eğitim kapsamında farklı ülkelerden katılan uzmanlarla bir arada olma şansının sağlandığı için teşekkür ederim. Eğitimin verimli bir şekilde geçmiştir. Türkiye ormancılık ve tarım faaliyetleri açısından başarılı bir ülke, bu konuda gerek özel sektörün, gerek kamunun ve araştırma teşkilatlarının katkısı olduğunu gördük. Ayrıca, gerçekleştirilen araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin oldukça fazla, bu bilgileri ülkemizdeki meslektaşlarımıza aktarmaya çalışacağım.
Ferim GASHI (Kosova): Eğitimden elde edilen bilgileri ülkemizde uygulamaya çalışacağız. Toprak yönetimi, yangınla mücadele, erozyon kontrolü çalışmaları ile ilgili çok faydalı bilgiler öğrendik ve Türkiye ile yakın işbirliğinin artarak devam edecek olmasından memnunuz.
Natalia VYSOTSKA (Ukrayna): Çölleşme ve erozyonla mücadele konusunda birçok faydalı bilgi sunuldu. Yapılan ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarının yanısıra kırsal alanda yaşayan yerel halkla birlikte yürütülen çalışmalar çok başarılı.
Gulnar TOXEITOVA (Kazakistan): Organizasyon ve eğitimde paylaşılan bilgilerden dolayı çok memnun kaldım. Türkiye örnek alınacak bir ülke ve bilimsel enstitülerin devlet kurumlarıyla birlikte uyum içinde çalıştığını gözlemledim.
Hanna USTSINAVA (Belarus): Böyle bir organizasyonda bulunmaktan memnuniyet duydum, gerek tarım, gerekse ormancılık adına yapılmış olan başarılı faaliyetleri ve Türkiye’nin bilimsel araştırmalara verdiği desteği ülkemdeki meslektaşlarımla paylaşacağım.