Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) Ormancılık Komitesi (COFO) 22.Oturumu (COFO 22), 23-27 Haziran 2014 tarihleri arasında İtalya'nın Roma kentindeki FAO'nun Genel Merkezi’nde gerçekleştirilmişti.
COFO 22'ye ilişkin görev raporu, toplantıya katılan Türk Heyeti tarafından hazırlandı ve yayın haline getirildi.
FAO'nun beş teknik komitesinden biri olan Ormancılık Komitesi'nin toplantıları her iki yılda bir Roma'da, FAO'nun Genel Merkezinde yapılmaktadır. Toplantılar öncesi, FAO'nun tüm dünyadaki altı bölgesel ormancılık komisyonundan gelen bilgiler derlenmekte ve toplantı gündem maddeleri oluşturulmaktadır. Derlenen gündem maddeleri, COFO oturumlarına katılan ülke temsilcileri tarafından değerlendirilmekte ve sonuçta ortaya çıkan kararlar, FAO Konsey ve Konferansına gönderilmektedir. Bu kararlar doğrultusunda, bir yandan küresel düzeyde ormancılık politikalarına yön verilirken diğer yandan FAO'nun kaynakları ormancılık konularında yönlendirilmektedir.
1972 yılından bu yana, kırk iki yıldır düzenlenen COFO oturumlarına ülkemizde katılım ve katkı sağlanmaktadır. Son dört COFO oturuma ilişkin Türk heyetleri tarafından hazırlanan görev raporları (COFO 19, COFO 20, COFO 21, COFO 22) Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yayımlanmıştır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı Ormancılık Komitesi (COFO)’ nin Geçmiş Toplantıları Hakkında Özet Bilgiler:
COFO 19
Toplantıda, ormanlara yalnızca karbon tutma işlevinin yüklenmesinin, ormanlara yalnızca odun üretimi işlevi yüklenmesiyle aynı ölçüde tehlikeli olduğunu vurgulamıştır. Toplantıda ayrıca, aşağıdaki konular üzerine ülke temsilcileri önerileri ve açıklamalarda bulunmuşlardır:
(1) Sürdürülebilir Orman Yönetiminin (SOY) geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi,
(2) SOY ve İklim değişikliğini azaltma ve uyum çalışmalarını bütünleştirme stratejilerinin geliştirilmesi, bu konuda bilgi üretilmesi,
(3) Orman genetik kaynaklarının SOY bakımından önemi vurgulanmıştır. 2013 yılına kadar FAO’nun, dünyadaki orman genetik kaynak durumuna ilişkin bir rapor hazırlaması,
(4) Daha kapsamlı olması nedeniyle “Ormancılık” yerine “Orman Yönetimi” kavramının kullanılması,
(5) SOY sayesinde dünya çapında 10 milyon yeni iş olanağı sağlanabileceği öngörülmüştür,
(6) SOY’ un uygulanmasının önündeki en önemli engelin, siyasi iradeden ziyade mali kaynak sağlamak olduğu,
(7) Geniş anlamda REDD’ in SOY olmadan gerçekleştirilemeyeceği.
COFO 20
4-8 Ekim 2010 tarihleri arasında düzenlenen ve Türkiye'nin geniş bir heyetle katlım sağladığı COFO 20 ile ilgili bilgiye, OGM internet sayfasında yer alan ilgili haber’den ulaşılabilir.
Diğer yandan, COFO 20 esnasında İklim Değişikliği Kapsamında Ormanlar ve Su (Forests and Water in the Context of Climate Change) - Ormancılık Üst Düzey Yöneticileri Paneli düzenlenmiş olup, panele ilişkin bilgiye, IISD'nin internet sayfasında yayımlanmış olan haber 'den ulaşılabileceği gibi, FAO’ nun konuya ilişkin dokümanına da ilgili bağlantıdan (http://www.fao.org/docrep/meeting/019/k8992e.pdf) erişilebilir.
Türk Heyeti'nin COFO 20’deki en büyük başarısı, “21 Mart Dünya Ormancılık Günü”nün ilan edilmesinde sağladığı önemli katkı ve liderlik olmuştur.
COFO 21
24-28 Eylül 2012 tarihleri arasında düzenlenen COFO 21hakkında Türk heyeti tarafından hazırlanan görev raporu kitapçığı ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından basılmış olup, toplantıya ilişkin geniş bilgiye söz konusu kitapçıktan ulaşılabilir.
COFO 22
23-27 Haziran 2014 tarihleri arasında düzenlenen COFO 22'ye ilişkin bilgiye ise, ÇEM Genel Müdürlüğü internet sayfasında yayımlanmış ilgili haber'i ve COFO 22 görev raporu yoluyla ulaşılabilir.
Bahse konu görev raporunun incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, FAO'nun Yeni Stratejik Hedef ve amaçların da etkisiyle politikalarda önemli değişiklikler olduğu görülebilmektedir.