Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“Kuraklık ve Ekstrem Şartlara Dayanıklı Türlerin Tespiti ve Adaptasyonu Projesi” Çalışmaları Devam Ediyor.

16 Ekim 2014

Dere vejetasyonunda ve nehir kenarlarında bulunan tuzlu arazilerde ve tarımsal alanlarda tuzluluğa, kuraklığa dayanıklı orjinlerin tespiti önem arz etmektedir.  Mevcut arazilerin değerlendirilmesinde ve ıslahında iklim verileri de dikkate alındığında kullanılabilecek ağaç türlerinden biri de kavak türleridir. 

 

Proje ile;  özellikle kuraklık ve çoraklık sorunlarının yaygın olduğu Orta Anadolu Bölgesinde erozyonu önleyici ağaçlandırma ve çorak arazilerin iyileştirilmesi için kullanılması amaçlanmaktadır. Ayrıca arazi toplulaştırması yapılmış tarım alanlarında biyolojik mücadele ve bal üretimine katkı sağlanması amacı ile tespit edilecek bu türler kullanılabilecektir Üretilecek kavak odununu hammaddesinin yörelere göre,  yakacak ve endüstriyel odun hammaddesi olarak değerlendirilmesi mümkündür. Bu doğrultuda 19.03.2013 tarihinde başlayan projenin 19.03.2023 tarihinde sonuçlandırılması planlanmaktadır.

 

Proje çalışmalarına 18.03.2013 tarihinde Ankara Behiçbey Orman Fidanlığında bulunan kavak gen bankasından 116 adet kara kavak, 1 adet melez kavak, 1 adet akkavak ve 2 adet söğüt klonunu alınması ile başlanmıştır. Her bir klondan 35 adet alınarak toplam 4200 adet çelik köklendirmek amacı ile Behiçbey Orman Fidanlığındaki çelik bahçesine dikilmiş ve üretimi  gerçekleştirilmiştir.  

 

 

 

 

 

Behiçbey Orman Fidanlığında bakım, ot alma, sulama ve tekleme çalışmaları yapılmıştır.

Proje dikim çalışmaları için seçilen Kırşehir Malya ve Aksaray Koçaş Tarım İşletmeleri ve Kırşehir Kocabey Araştırma Sahasından toprak örnekleri alınarak Eskişehir Orman Toprak ve Ekoloji Araştırmaları Müdürlüğü tarafından toprak ve su analizleri gerçekleştirilmiştir.

 

Toprak analizleri ışığında belirlenen sahalarda arazi hazırlığı amacıyla pulluk ile tam alan toprak işlemesi yapılmış, oluşan keseklerin parçalanması amacıyla diskaro çekilmiştir.

 

Arazi hazırlığı yapılan alanda Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Erozyon Kontrolü Dairesi teknik personeli tarafından piketaj gerçekleştirilmiştir.

 

 

 

Proje Kapsamında Aksaray Koçaş Tarım İşletmeleri Müdürlüğü arazisine19.03.2014 tarihinde 120 adet söğüt ve kavak klonundan toplam 1183 adet fidan dikilmiştir. 

 

 

 

 

Kırşehir Malya Tarım İşletmeleri Müdürlüğü arazisine 20.03.2014 tarihinde 120 adet söğüt ve kavak klonundan toplam 950 adet fidan dikilmiştir.  

 

 

 

Fidanların su ihtiyacını karşılamak amacı ile Kırşehir Malya ve Aksaray Koçaş Tarım İşletmeleri arazilerindeki araştırma sahalarına damlama sulama sistemi yerleştirilmiştir. 

 

 

 

 

Kırşehir Malya Tarım İşletmesi arazisinde bulunan araştırma sahası, fidanların ve damlama sulama sisteminin güvenliğinin sağlanması amacı ile tel çit ile çevrilmiştir.

 

 

 

 

Kırşehir Kocabey proje araştırma sahasında dikim çalışmaları 2014 yılında yapıldı. Saha hazırlıkları çerçevesinde ikili riperli orman traktörü ile tam alan sürüm yapılmıştır.  Sahanın etrafı tel çit ile çevrilmiş ve sahanın sulama sitemi kurulmuştur.

 

Proje çalışmaları sulama ve bakım çalışmaları ölçümler devam etmektedir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır