Türkiye Toprak Bilimi Derneği tarafından ilki 1998 yılında düzenlenen Uluslararası Toprak Bilimi Kongresi’nin dokuzuncusu bu yıl 14-16 Ekim 2014 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenmektedir. Kongreye Genel Müdürlüğümüz’den Genel Müdür Yardımcısı İsmail BELEN, Uzman Yardımcıları Sibel Nihal TEKİN ve Yasemen Aslı YILMAZGİL katılım sağlamıştır.
Kongrenin ilk açılış konuşmasını yapan Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Rıdvan KIZILKAYA, katılımcıları selamlayarak sözlerine başladı. 61 ülkeden gelen 1000’i aşkın özet bildiri arasından 650’sinin kabul edildiğini ve bu kongre süresince 117 sözlü bildiri olmak üzere, toplamda 610 bildirinin sunulacağını ifade etti. Organizasyon komitesi adına, Genel Müdürlüğümüze ve organizasyona katkı veren kurumlara ve katılımcılara teşekkürlerini sunarak sözlerini tamamladı.
Türkiye Toprak Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayten NAMLI ise dokuzuncusu düzenlenen bu kongrenin Avrupa Toprak Bilimi Federasyonu’yla ilk defa birlikte organize edildiğini belirtti. 2016 yılında Türkiye’de düzenlenecek olan Euro Soil Kongresi için başvuruların başladığını hatırlatarak İstanbul’da düzenlenecek bu kongreye bütün katılımcıların davetli olduğunu vurguladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Arazileri Değerlendirme Daire Başkanı Yüksel ŞAHİN, iklim değişikliği ile birlikte gelen gıda güvenliği sorunu noktasında toprağın önemine vurgu yaptı. Bu konuda çalışmakta olan Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün vazifelerini anlattı.
Genel Müdür Yardımcımız İsmail BELEN, “Burada hem ÇEM Genel Müdürlüğü hem de SilvaMED’i temsilen bulunuyorum. Yakın coğrafya ve Akdeniz ülkelerinden birçok katılımcı olduğunu görüyor ve herkesi en kalbi duygularımla selamlıyorum” diyerek konuşmasına başladı ve organizasyon için emeği geçenlere teşekkür etti. Çölleşme ile mücadele konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve birçok kurum, üniversite ve STK ile birlikte çalışıldığını belirtti. Yeni kurulan Genel Müdürlüğümüzün aslında 1946’dan beri süregelen çalışmaları devam ettirdiğini belirterek Genel Müdürlüğümüzün vazifelerini sıraladı. Strateji ve eylem planı hazırlıklarından, Genel Müdürlüğümüzce uygulanan erozyon kontrolü, sel, çığ, heyelan projeleri, model projeler, entegre havza yönetimi projeleri ve izleme sitemlerinin kurulmasına vurgu yaparak, bilim adamlarını bu konularda birlikte çalışmaya davet etti. Kuraklığın ülkemizin içerisinde bulunduğu coğrafya için önemli bir sorun olduğunu belirtirken, ülkemizin belli kısımlarında toz taşınımı ile mücadele çalışmaları yürütüldüğünü ifade etti. Ayrıca, kuraklığa dayanıklı türler yetiştirmenin öneminin altını çizdi. Orta Asya, Afrika ve Yakın Doğu’dan gelen uzmanlarla her yıl uluslararası eğitim ve toplantıların düzenlendiğini belirtti. Uluslararası projelerden söz ederek; Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Havzaların Sürdürülebilir Yönetimi İçin Kapasite Geliştirme Projesi, Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları Projesi ve Kurak Alanlarda Dayanıklılık: Degrade Alanların ve Orman Peyzajının Restorasyonu Küresel Rehberi hakkında bilgiler verdi.
Toprak koruma ve çölleşmenin birbiriyle yakın ilişkisine işaret ederek 2015 yılında Türkiye ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan UNCCD COP12 Toplantısı’na tüm katılımcıları davet ederek sözlerini tamamladı.
Ayrıca Organizasyon tarafından Genel Müdürlüğümüz’e katkılarından dolayı sunulan plaket Genel Müdür Yardımcımız İsmail BELEN’e takdim edildi.
Genel Müdürlüğümüz adına bir stant açılmış olup, katılımcılar tarafından ilgi görmüştür.
Kongre resmi internet sayfası: http://soil2014.com/default.aspx
Toprak Bilimi DerneğiHakkında
Türkiye Toprak Bilimi Derneği, Türkiye'deteorik ve uygulamalı toprak biliminin tanıtılması geliştirilmesi,yaygınlaştırılması amacıyla 1964 yılında kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. Derneğinüniversiteler, kamu ve özel kurumlarda çalışan 820 üyesi vardır. Dernek çevreve toprak üzerindeki kamuoyunun farkındalığını artırmak amacıyla diğer kamu,özel ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmaktadır. 1998 yılından buyana uluslar arası katılımlı birçok organizasyona imza atmıştır. UluslararasıToprak Bilimi Kongresi de bunların arasında sayılabilir.
1. M. Şefik Yeşilsoy Kurak Alan Toprağı UluslararasıSempozyumu: 21-24 Eylül 1998, İzmir, Türkiye
2. Uluslararası Çölleşme Sempozyumu: 13-17Haziran 2000, Konya, Türkiye
3. Uluslararası Sürdürülebilir AraziKullanımı ve Yönetimi Konferansı: 10-13 Haziran 2002 Çanakkale, Türkiye
4. Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmaİçin Doğa Araştırmaları Yönetimi Toprak Kongresi (ISC): 07-10 Haziran 2004,Erzurum, Türkiye
5. Uluslararası Yeryüzünde SürdürülebilirYaşam: Toprak ve Teknoloji Yönetimi Toplantısı (ISM): 22- Mayıs 26, 2006Şanlıurfa, Türkiye
6. Uluslararası Toprak Verimliliği ve AgroklimatolojiToplantısı: 29 Ekim - 1 Kasım 2008 Kuşadası, Aydın, Türkiye
7. Uluslararası Toprak Bilimi Kongresi,Toprak Sağlığı ve Kalitesinin Sürdürülebilirliğinin Sağlanması İçin Doğal KaynakYönetimi: 26-28 May 2010, Samsun, Türkiye
8. Uluslararası Toprak Bilimi KongresiArazi Bozulumu ve Toprak Yönetimindeki Zorluklar, 15-17 Mayıs 2012 Çeşme,İzmir, Türkiye:
http://www.toprak.org.tr/tr/default.aspx