Altınova ve Gözlü Tarım İşletmelerinde Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan " Rüzgar Erozyonu Risk Değerlendirmesi Konya Altınova-Gözlü Tarım İşletmeleri Model Çalışması " projesi kapsamında çalışmalar devam etmektedir.
Altınova ve Gözlü Tarım İşletmelerinde zaman zaman rüzgar erozyonu zararı oluşmaktadır. Özellikle Şubat ve Mayıs ayları arasında yaşanan hadiselerde kültür bitkilerinin üzeri sedimentle örtülmekte veya yeni çıkan bitkiler köklerinden söküldüğü için ekonomik kayıplar meydana gelmektedir. İşletmeler, her ne kadar rüzgar erozyonu tesiri altında olduğu bilinen bölgelerde yer almasına rağmen, rüzgar erozyonuna bağlı yıllık toprak kayıpları hakkında bir bilgi yoktur.
Bu proje ile; Altınova ve Gözlü Tarım İşletmesi arazisinde bulunan farklı arazi kullanımlarında rüzgar erozyonu riskinin doğrudan ölçümlerle belirlenmesi hedeflenmektedir. Rüzgâr erozyonu ölçümleri Altınova ve Gözlü Tarım İşletmesi arazisinde Hububat, Nadas, Sulu ziraat, Mera ve Rüzgar Perdesi ile korunan 5 farklı arazi kullanımında yapılmıştır.
İşletme içinde 4 km2 alana sahip standart parseller bulunmaktadır. Sediment tuzağı setleri hâkim rüzgâr yönüne dik olacak şekilde parsellerin merkezinden geçecek bir hat üzerine 10 farklı noktaya yerleştirilmiştir. İşletmede meydana gelecek her rüzgâr erozyonu hadisesinden sonra tuzaklarda yakalanan sedimentler analitik terazide tartılarak her bir hadise için sediment akışı (kg m2), sediment akış oranı (kg m-1 h) ve toplam kütle taşınımı (kg m-1) hesaplanacaktır.
Rüzgar erozyonu periyodu Konya Kapalı Havzası için Şubat-Haziran ayları arasındaki periyottur. Sediment tutucular 2014 yılı Şubat ayı içerisinde araştırma sahasına monte edilmiştir. Ölçümler bir rüzgar erozyonu periyodu için hesaplanmaktadır. 2014 Yılı Haziran Ayında sediment tutucuların içerisinde biriken sediment tek tek toplanmış ve ölçülmek için Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Laboratuvarına nakli gerçekleştirilmiştir.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi laboratuvarlarına taşınan her bir sediment tutucu ayrı ayrı tartımı gerçekleştirilmiş ve neticeler değerlendirilmek üzere Kayseri Erciyes Üniversitesine gönderilmiştir. Çalışmalar üniversite personeli ve Erozyon Kontrolü Dairesi teknik personeli tarafında devam etmektedir.