Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Genel Müdürlüğümüz Van İli’nde Çığ Bölgesinde

16 Şubat 2017

2016 yılında çığ düşmesi sonucu zarar gören Van İli Kuşluk Köyü’nde yerinde incelemelerde bulunmak üzere; Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüz’den  Orman Mühendisleri Yunus Barış ODABAŞI ve Bünyamin Yılmaz, Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Abdurrahim AYDIN ve Van Orman İşletme Müdürlüğü Orman Mühendisi Ozan Yavuz ÇOBAN’dan oluşan heyet, 9 Şubat 2017 tarihinde arazi incelemesi gerçekleştirmiştir.

Çığ sahasında, köy halkı ile yapılan görüşmelerde en eskisi 1956 yılında olmak üzere 1992 ve 2016 yıllarında büyük çığ olayları meydana geldiği, bu çığlarda evlerin ve ahırların zarar gördüğü tespit edilmiştir.

 

Çığ başlama ve akma güzergâhı

Arazide yapılan incelemelerde ise birbirinden açık bir şekilde ayırt edilebilen 3 farklı başlama bölgesi tespit edilmiştir. Başlama bölgeleri numaralandırılmış ve sırasıyla 2,22 ha (1 no.lu), 0,95 ha (2 no.lu) ve 0,77 ha (3 no.lu) alana sahip oldukları belirlenmiştir.

 



Çığ akma ve durma bölgesi ve zarar görmesi olası okul binası

 
Van Kuşluk Köyünde 1050 kişi yaşamakta olup köyün ilkokulunda 35 öğrenci öğrenim görmektedir. Yapılan incelemelerde, 1050 kişinin yaşadığı Van Kuşluk Köyünde özellikle 35 öğrencinin öğrenim gördüğü köy okulu,7-8 adet hane ve ahırların çığ tehlikesi altında olduğu belirlenmiştir.

 


Proje alanı ile ilgili tanımlayıcı bilgiler

 

Yapılan değerlendirmelerde çığ alanına ait sınır, önlem yapılarının yapılabileceği noktalar ve çığların etkileyebileceği bölgeler saptanmaya çalışılmıştır.

 

 

Köy halkı ile toplantı yapılırken.
    
   

Kuşluk Köyünde yapılan incelemelerden sonra, Van İli, Çatak İlçesi ve Bahçesaray İlçesi karayolu üzerinde bulunan ve karayolunun kapanmasına neden olan sahalarda incelemelerde bulunulmuştur.

 

Karayolu kenarında oluşan kar tabakalarının incelenmesi

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır