Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Genel Müdürümüz Hanifi Avcı Edirne’de Düzenlenen TRAGEP Değerlendirme Toplantısına İştirak Etti…

24 Aralik 2014

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale’nin Trakya’da yer alan kısmını kapsayan Trakya Gelişim Projesi’nde (TRAGEP) gelinen son noktayı değerlendirdiği toplantıya iştirak etti. 

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Edirne’de Trakya Bölgesi sektör temsilcileri ile bir araya gelerek TRAGEP kapsamında yapılan çalışmaların son durumu hakkında bilgi verdi. 

 

TRAGEP’in sulamadan ağaçlandırmaya, dere ıslahından taşkın erken uyarı sistemine, içmesuyu temininden atıksu arıtmaya, katı atık bertaraf tesislerinden erozyon kontrolüne kadar pek çok alanda yürütülen dev bir bölgesel kalkınma projesi ve dünyaya örnek bir proje olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, proje kapsamında Trakya’ya 2017 yılına kadar 10 milyar liralık yatırım yapılmasının planlandığını belirtti.

 

TRAGEP çerçevesinde bölgede 556 adet projenin uygulanacağının altını çizen Prof. Dr. Eroğlu “Trakya Bölgesini baraj ve göletlerle donatarak sulanabilecek bütün münbit arazilere 

su götüreceğiz. 2013-2017 yılları arasında 2 milyon 44 bin dekar zirai alanı sulamaya açarak bu bölgede sulanan alan miktarını 4 katına çıkaracağız. Böylece toplam sulanan alan 2 milyon 784 bin dekara yükselecek ve bölgede yılda 557 milyon TL zirai gelir artışı sağlanacak” diye konuştu.

Bölgedeki bütün yerleşim yerlerinin içmesuyu ihtiyacını menba kalitesinde karşıladıklarını da belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ayrıca bölgede toplam 208 adet dere ıslah tesisinin inşa edileceğini ve 94 bin 660 dekar zirai arazi ile 150 yerleşim yerinin taşkınlardan korunacağını söyledi.

TRAGEP’in iller bazında değerlendirmesini de yapan Prof. Dr. Veysel Eroğlu bu kapsamda Edirne’de 176 projenin uygulanacağını vurgulayarak “Bu projelerin 4 adeti baraj, 58 adeti gölet ve sulama, 25 adeti sulama tesisi, 6 adeti içmesuyu temin tesisi, 2 adeti ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi, 81 adeti ise dere ıslah tesisinden oluşuyor” dedi.

Edirne’de ki 4 baraj arasında yer alan Hamzadere Barajı’nın hizmete alındığını belirten Prof. Dr. Eroğlu, Çakmak Barajı’nın inşaatı hızla devam ettiğini, Korucuköy ve Çömlekköy barajlarının ise projelerinin hazırlandığını söyledi.

 

Ülke genelinde 2003 yılında başlatılan sulama hamlesinin TRAGEP projesi ile bölgede hız kazandığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu 2003-2017 arasında Edirne’de toplam sulanan zirai alanın 1 milyon 535 bin dekara ulaşacağını vurguladı.

Edirne’de 14 adet sulama tesisinin tamamlanarak çiftçilerin hizmetine sunulduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “4 adet sulama tesisi inşaat 7 adet sulama tesisi ise proje safhasında yer alıyor. Diğer yandan Edirne’de 58 gölet ve sulamasını bitireceğiz. Bunlardan 21’ini tamamladık, 11 adetinin inşaatı devam ediyor. 15’i proje safhasında, 11’i ise planlama safhasında yer alıyor” diye konuştu.

Yaptıkları çalışma ile Edirne’nin içmesuyu problemini kökünden çözdüklerini söyleyen Prof. Dr. Eroğlu şöyle devam etti:

“Tamamladığımız 4 adet içmesuyu tesisi ile Edirne şehir merkezi ve 3 beldeye yılda 6,46 milyon m3 içmesuyu sağladık. İnşaatı devam eden 2 tesis ile Edirne şehir merkezine yılda 20,5 milyon m3 içmesuyu daha sağlanacak. Ayrıca Edirne’de 81 adet dere ıslah tesisi ile 55 yerleşim yeri taşkınlardan koruyacağız. Bunlardan 33 adeti tamamlandı, 48 adeti ise devam etmektedir”

Edirne’de son 12 yılda 311 bin 950 dekar alanda ağaçlandırma çalışması yaptıklarını da belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, toplam 15,5 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını ifade etti.

TRAGEP kapsamında yer alan Kırklareli’deki yatırımlara da değinen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Kırklareli’ne hükümetimiz tarafından son 12 yılda 4,5 milyar TL yatırım yapılmıştır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Kırklareli’de 89 adet proje hayata geçirilecek. Bu projeler ise 1 adet baraj, 21 adet gölet ve sulama, 4 adet sulama tesisi, 1 adet içmesuyu temin tesisi, 4 adet ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi ve 58 adet dere ıslah tesisinden oluşuyor.

TRAGEP kapsamında 2003-2017 yılları arasında Kırklareli’nde 261 bin dekar araziyi sulamaya açacaklarının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Başlattığımız bu sulama hamlesiyle Kırklareli’de sulanmayan zirai alan bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Lüleburgaz’ın içmesuyu sıkıntısını da çözeceklerini belirten Prof. Dr. Eroğlu “Projeleri hazırlanan Ahmetbey Göleti’nin 2015 yılında inşaatına başlanacak ve Lüleburgaz’a yılda 10 milyon m3 içmesuyu sağlanacak. Diğer yandan Kırklareli’nde 58 adet dere ıslah tesisi ile 47 yerleşim yerini taşkınlardan koruyacağız. Bunlardan 23 adeti tamamlandı, 35 adeti ise devam ediyor” diye konuştu.

 

Kırklareli’nde son 12 yılda 152 bin 230 dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapıldığını ve toplam 7,5 milyon fidanın toprakla buluştuğunu da ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kırklareli’nde toplam 94 km yol kenarına 139 bin fidanın dikildiğini de sözlerine ekledi.

DSİ Genel Müdürlüğü’nün Tekirdağ’da çalışmalarını hızlandırdığını ve 120 projeyi yürüttüğünü vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu projelerin 5 adetinin baraj, 37 adetinin gölet ve sulama, 2 adetinin sulama tesisi, 7 adetinin içmesuyu temin tesisi, 6 adetinin ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi, 63 adetinin ise dere ıslah tesisinden oluştuğunu söyledi. 

Tekirdağ’a 5 dev baraj inşa ettiklerini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Çokal Barajı’nı hizmete aldık. Naipköy Barajı’nın inşaatı hızla devam ediyor.Yoncalı Barajı’nın inşaat ihalesi yapılacak, İnecik-Dedecik ve Çıkrıkçı barajlarının projeleri ise hazırlanıyor” dedi.

TRAGEP kapsamında inşa edilecek sulama projeleri ile 2003-2017 yılları arasında Tekirdağ’da 112 bin dekar araziyi sulamaya açacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “Bu tesislerin bazılarını tamamladık bazılarının inşaatı devam ediyor, bazıları ise planlama ve proje aşamasında bulunuyor. Bunların hepsini 2017 yılına kadar hizmete alacağız. Diğer yandan inşaatı devam eden Naipköy Barajı ile Tekirdağ şehir merkezine yılda 6 milyon m3 içmesuyu sağlayacağız. Saray ve civar beldelerin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için ise Ayvacık Göleti inşa ediliyor. Ayrıca 25,5 km’lik isale hattı ve içmesuyu arıtma tesisinin inşaat ihale çalışmaları devam ediyor. Bu tesislerle yılda 5 milyon m3 içmesuyu sağlanacak” ifadelerini kullandı.

Tekirdağ’da inşa edilecek 63 adet dere ıslah tesisi ile 48 yerleşim yerini taşkınlardan koruyacaklarını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bunlardan 40 adetinin tamamlandığını, 23 adetinde ise çalışmaların devam ettiğini söyledi.

 

Tekirdağ’da son 12 yılda 227 bin 350 dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapıldığını da belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Tekirdağ’da toplam 12,5 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu ve toplam 168 km yol kenarına 204 bin fidanın dikildiğini ifade etti.

Çanakkale’nin Trakya’da kalan topraklarında da TRAGEP kapsamında çalışmalar yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu Gelibolu’da DSİ’nin 4 adet gölet ve sulama, 1 adet sulama tesisi, 2 adet içmesuyu temin tesisi, 6 adet dere ıslah tesisi inşa ettiğini söyledi.

2003-2017 yılları arasında Gelibolu’da 136 bin dekar araziyi sulamaya açacaklarını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sulanacak arazilerin büyük bölümü olan 127 bin 500 dekarını projeleri tamamlanma safhasına gelen Evreşe Kavak Ovası Sulaması’nın sulayacağını ifade etti.

Tarihi yarımadanın içmesuyu ihtiyacının ise Çokal Barajı’ndan karşılanacağını belirten Prof. Dr. Eroğlu projenin tamamlanmasıyla bölgenin 2045 yılına kadar içmesuyu ihtiyacı karşılanacağını vurguladı.

Gelibolu’da inşa edilecek 6 adet dere ıslah tesisi ile bölgenin taşkınlardan korunacağını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu tesislerden 3’ünü tamamladık. Diğer 3’ünde ise çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca tarihi yarımadada son 12 yılda 25 bin 310 dekar alanda ağaçlandırma çalışması yaparak 1 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Diğer yandan Tarihi Milli Park içinde önemli çalışmalar yaparak tarihimize sahip çıktık” dedi.

 

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile alakalı yapılan çalışmaları da anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu eylem planının 6 Mayıs 2011’de Çerkezköy’de kamuoyuna duyurulduğunu ve bu eylem planını için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 3,2 milyar TL, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 1,2 milyar TL olmak üzere toplam 4,4 milyar TL yatırım yapacağını belirtti.

Bu projenin Gediz ve Akarçay’a da örnek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Projen havzanın tamamını hatta bütün Trakya’yı kapsayan bir proje konumunda bulunuyor. Kim neyi ne zaman yapacak hepsi belli. Ergene’nin kurtuluşunu sağlayacak bu projenin koordinatörlüğünü yapmaktan gurur duyuyorum. 

Havzada 2 bin 37 adet sanayi tesisi bulunduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“15 başlıktan oluşan eylem planı hayata geçirilmeden önce 124 km’lik dere ıslahı çalışması yapılmıştı. Eylem Planı ile birlikte Ergene Nehri ve yan kollarında 290 km dere yatağı ıslah ettik, devam eden projelerle de buna 100 km daha ilave gerçekleştireceğiz.”

Bölgede belediyenin yapması gereken atıksu arıtma tesislerinin DSİ’nin yaptığını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Parti ayrımı yapmadan bütün belediyelere elimizden gelen hizmeti veriyoruz. Buraya olan vefa borcumuzu bu şekilde ödüyoruz. Eylem Planından önce nüfusun 10 binin üzerindeki 13 yerleşim yerinde atıksu arıtma tesisi yoktu. Luleburgaz Evsel Atıksu Arıtma Tesisi AB Çevre fonları ile inşa edildi. Geriye kalan 12 belediyenin evsel atıksu arıtma tesisini ise DSİ inşa ediyor. Bu 12 tesisten Lüleburgaz, Uzunköprü, Vize, ile Kırklareli Merkez Atıksu Arıtma tesislerini tamamlayarak hizmete aldık. Hayrabolu, Saray, Malkara, Babaeski, Pınarhisar,Keşan ve Muratlı Atıksu arıtma tesislerinde ise inşaat sürüyor. Muratlı hariç diğerlerinde yüzde 90 seviyeleri aşıldı kısa zamanda hizmete alınacak. Çerkezköy ile Çorlu’da yapılacak tesisler için ise yer teslimi yapıldı. En kısa zamanda inşaatlarına başlanacak. Bu tesislerin tamamlanmasıyla nüfusun yüzde 70’inin atık suyunun arıtılmasını hedefliyoruz. Tamamlanan 4 tesisle günlük 52 bin m3 atık suyu arıtıyoruz. İnşaatı devam eden 9 proje ile de günlük 232 bin m3 atık suyu arıtacağız. Bu tesislerden bazılarından çıkan temiz su ile tarımsal sulama yapmayı da hedefliyoruz” diye konuştu.

 

Islah Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) kurulabilmesi için 12 Nisan 2011 tarihinde OSB Kanunu’nda, 4 Ağustos 2011 tarihinde ise OSB Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dağınık halde 1.049 adet münferit sanayi tesisi bulunuyordu. Bu sanayi tesisleri, Tekirdağ ilinde kurulan 10 adet OSB ve Kırklareli ilinde kurulan 2 adet Islah OSB altında toplandı. 9 adet OSB ve Avrupa Serbest Bölgesi’nin atıksuları, 5 adet müşterek ileri atıksu arıtma tesisinde arıtılacak. Bu 5 atıksu arıtma tesisinin inşaatlarına başlanmış olup, 24 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, atıksuların ileri biyolojik arıtmadan sonra tuzluluk ve renk parametrelerini de gidererek 47,5 metre derinden Marmara Denizi’ne verileceğini vurguladı. 

Eylem planı çerçevesinde havzada tekstil sektöründe 107 tesisin teknolojisini yenileyerek temiz üretime geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, bunun neticesinde günlük 18 bin m3 su tasarrufu sağlandığını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu zirai kaynaklı kirliliğin önüne geçmek için de çalışma yürüttüklerini vurgulayarak, zirai ilaç kullanımının yüzde 50 oranında azaltıldığını sözlerine ekledi.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır