Yapımı devam eden Melen Barajı ve yakın çevresinde heyelanlı alanlar için 5 Aralık 2014 tarihinde yapılan ön inceleme çalışmalarının değerlendirme toplantısı, Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi AVCI, Genel Müdür Yardımcısı M.Mustafa GÖZÜKARA, Daire Başkanı Mustafa COŞKUN, Hacettepe Üniversitesi’nden Doç.Dr. Hakan Ahmet NEFESLİOĞLU, Düzce Üniversitesi’nden Doç.Dr. Abdurrahim AYDIN, OGM ve ÇEM Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürleri, mühendisler ve uzman yardımcıları katılımıyla 22 Aralık Pazartesi günü yapılmıştır.
Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ; Melen Barajı’nın, İstanbul’un temiz ve sağlıklı su içmesini sağlamaya yönelik Bakanlığımızın çok önemli bir projesi olduğunu, bir taraftan DSİ Genel Müdürlüğü’nün baraj inşaatına devam ederken, diğer taraftan ÇEM Genel Müdürlüğü’nün de baraja sediment gelişini engelemeye yönelik sel ve heyelan projeleri yapacağını, OGM’ nin de bu projeleri uygulayarak barajın ömrünün uzatılmasının sağlanacağını, bu konuda Bakanımız Prof.Dr.Veysel EROĞLU’nun kurumların iş birliği ve koordinasyon ile çalışmalarına yönelik talimatlarının olduğunu ifade etmiştir.
Melen baraj gölü havzasının heyelan duyarlılık ve heyelan tehlike haritalarının çıkarılmasının önemini vurgulayan ÇİFTÇİ, bu proje kapsamında yapılacak eğitimlerde de Trabzon, Giresun, Bolu ve Mersin Orman Bölge Müdürlükleri personellerinin yanı sıra yoğun heyelanların gözlendiği Zonguldak ve Kastamonu Bölgelerindeki personellere de heyelan konusunda eğitim verilmesi gerektiğini söylemiştir.
ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI, Melen Baraj Gölü havzasında arazi bozulumunun çok olduğunu, hassas alanların tespit edilmesi gerektiğini söyleyerek, yapılması düşünülen heyelan tehlike haritası ve diğer sel ve heyelan kontrol projeleri, erozyon, ağaçlandırma, rehabilitasyon, restorasyon vb. projeler yapmaya başlamadan önce DSİ Genel Müdürlüğü’nün ilgili daireleri ile görüşüldükten sonra tekrar bir değerlendirme yapmak gerektiğini ifade etmiştir.
Heyelan ve Seyelan Şube Müdürü İsmail BULUT yapmış olduğu sunumda, heyelanların Melen Baraj Havzasında topoğrafik yapının değişiminde çok etkili olduğunu söyleyerek, 2015 yılında yapılması planlanan heyelan tehlike haritalarının yapılması ve baraj gölünü etkileyen, etkileyebilecek kuru ve akar dereler, derecikler, oyuntular, toprak hareketleri heyelanlı alanları, 2015 yılı sonunda bitirilmesi planlanan heyelan tehlike haritası projesinin rapor kısmında detaylı anlatılarak, 2016-2017 ve 2018 yıllarında uygulama projeleri yapılacak alanlar ve sınırlarının bu projede belirtileceğini, DSİ Genel Müdürlüğü’nün bugüne kadar Baraj Havzasında yapmış olduğu plan, projeler ve diğer tüm çalışmalarla ilgili, bilgi alınarak istişare ve değerlendirmelerde bulunulacağını belirtmiştir.
Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Ahmet NEFESLİOĞLU, MTA’ nın bölgede yapmış olduğu heyelan envanter haritasının yapılacak bu proje kapsamında güncelleneceğini söyleyip, heyelanların yoğun olduğu Melen Baraj Gölü Havzasında öncelikle heyelan duyarlılık ve heyelan tehlike haritalarının yapımının önemine değinip teknik açıdan heyelan duyarlılık ve heyelan tehlike haritalarının oluşturulması hakkında bilgiler vermiştir.
Düzce Üniversitesi’nden Doç.Dr.Abdurrahim AYDIN, Melen Baraj Havzasındaki heyelanların boyutlarının büyüklüğüne ve çok sayıda olmasına dikkat çekerek proje çalışmalarına başlamadan önce heyelan tehlike haritasının yapılmasının doğru bir yaklaşım olduğunu söylemiştir.