Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) desteği ile Orman Genel Müdürlüğü ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından Elazığ, Bingöl ve Muş illerinde 2012-2018 yılları arasında uygulanması planlanan “Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi”nin Açılış Toplantısı Bingöl Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda geniş bir katılımla başladı.
Projenin açılış toplantısına ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI, Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus ŞEKER, ÇEM Genel Müdür Yardımcıları Mustafa GÖZÜKARA ve Yılmaz ALTAŞ, Bingöl Valisi İbrahim TAŞYAPAN, Bingöl Milletvekili Prof. Dr. Eşref TAŞ, IFAD temsilcisi Mikael KAUTTU, Bingöl Belediye Başkan Vekili Ahmet GÜNDOĞDU, Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya POLAT ve bölge personelleri, IFAD danışmanları, OGM ve ÇEM ilgili daire başkanları, şube müdürleri, Bingöl Üniversitesi öğretim elemanları, Genç İlçesi Kaymakamı Muammer KÖKEN, Havza Köyleri Muhtarları, STK ve diğer ilgili personel katıldı.
Genel Müdürümüz Hanifi AVCI Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi açılış toplantısının ilk gününde yaptığı konuşmada Havza Rehabilitasyon projelerinin önemini kaydetti. Ülke olarak Doğu Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi ve Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesinin başarıyla tamamlandığını ve büyük deneyim kazanıldığını dile getiren Genel Müdür Avcı; ayrıca, Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesinin hem bir doğal kaynak rehabilitasyon projesi hem de bir kırsal kalkınma projesi olması nedeniyle bölge ve bölgede yaşayan yerel halk için proje önemini vurguladı.
Genel Müdür Hanifi Avcı’nın konuşmasının ardından proje hakkındaki teknik sunumlar gerçekleştirildi.
25 Haziran 2013 Salı günü Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında yer alan Bingöl ili Genç ilçesindeki Lediz Mikrohavzasında teknik incelemelerde bulunmak üzere araziye gidildi.
Arazide Orman Genel Müdürü Yunus ŞEKER, Ağaçlandırma Daire Başkanı İbrahim YÜZER, Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya POLAT, Mikrohavza Planlama Ekibi Koordinatörü Doç. Dr. Alaaddin YÜKSEL tarafından Lediz Mikrohavzası ile ilgili teknik bilgiler, yapılan çalışmalar ve yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.
Sürekli, Dereköy, Şehittepe, Yiğitbaş, Ardıçdibi ve Balgöze köylerine köy ziyaretleri yapıldı. Teknik heyette yer alan IFAD temsilcileri ile birlikte Havzanın zirvesinde bulunan Çotla (Çötele Dağı) yaylasında Havzada yaşayan yerel halk ile proje konusunda bilgilendirmeler yapılarak karşılıklı fikir alışverişinde bulundu. Yoğun ve verimli geçen arazi çalışmalarından sonra 26 Haziran 2013 Çarşamba günü Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesindeki sunumlar, arazi çalışmaları ve gelinen nokta hakkında genel değerlendirmeler yapılarak program sona erdi.