Genel Müdürlüğümüze bağlı Etüt Proje Daire Başkanlığı’nca kurumsal kapasitenin geliştirilmesi amacı ile düzenlenen ve 25-28 Haziran 2013 tarihleri arasında devam edecek olan “ Sel Kontrol Projeleri Eğitimi” Genel Müdürümüz Hanifi AVCI’nın açılış konuşmaları ile Kahramanmaraş İli’nde başlamıştır.
Genel Müdürümüz Hanifi AVCI; dünyada sel felaketlerinin depremlerden sonra önemli tehlikeyi oluşturduğunu, bu nedenle “Yukarı Havza Sel Kontrol Eylem Planı”nın hazırlandığını ifade ederek başladığı açılış konuşmasına şöyle devam etti ; “Bu eylem planı kapsamında 2013-2017 yılları arasında yaklaşık 1 milyon ha. sahada sel kontrol çalışmalarını yapmayı planlıyoruz. Bu eğitimde sadece proje yapanların değil, uygulayıcıların da bulunması, projeci ve uygulayıcının aynı dili konuşması açısın önem arz etmektedir.”
Yurdumuzda her bölgenin farklı karakteristikleri olup ona göre bölgesel projeler yapılması gerekliliğini aktaran Genel Müdür Avcı şunları söyledi ; “Mesela Doğu Anadolu’da yukarı havzaların çıplak arazilerden oluşması sebebiyle 20 mm’lik ani bir yağışta seller oluşmakta iken Karadeniz veya Ege’de 100 mm’lik ani yağışlar sele neden olmayabilir. Sel, yukarı havzada iri kaba materyal taşınımıdır. Taşkın ise aşağı havzalarda su ve ince mateyalin yataktan taşmasıdır ki bu DSİ Genel Müdürlüğü’nün yönetimi altındadır. Selin, havzanın aşağısındaki etkileri görülüp tetkik edilmeden yukarı havzada tedbir alınmamalıdır.”
Palandöken’de ağaçlandırma sahalarındaki terasların tamamen karı tutucu teraslar olduğunu ifade eden Genel Müdür sözlerine şöyle devam etti; “burada karlar geç erir ve diğer yerlerde ise sıcakların artması ile ani kar erimeleri sonucu seller oluşmaktadır. Ağrı Iğdır hattında ise haziran yağışları sele neden olmaktadır. Bizler yörenin sel tarihini karakteristiklerini bilmemiz gerekir. Aynı bölgede fakat farklı bakılarda değişik formüller ve tedbirlerle çalışma ihtiyacı olacaktır. Artık sadece orman arazilerinde değil, tüm ülke arazilerinde yasal olarak çalışabilmekteyiz. Erozyon olan tarım arazilerinde mülk sahiplerinin muvafakatları nı alarak çalışabilmekteyiz. Bakanımızın talimatıyla yukarı havzalarda ÇEM Genel Müdürlüğü ve OGM, Aşağı havzalarda DSİ çalışmalar yapacaktır.
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet SABUNCU; sel konusundaki bu eğitimin Kahramanmaraş’ta düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Dünyada sel önemli bir felaket konumundadır. Dünyada zarar veren ikinci felaket olarak görülmüştür. Ülkemiz topografya itibarı ile sele yatkındır.Proje yapımcıları ve uygulayıcıların yakınlık kurmasıyla daha sağlam projeler gerçekleşecektir.
Bu eğitimin ülkemiz toprakları için hayırlı olmasını diliyorum”.
DSİ Genel Müdürlüğü 20. Bölge Müdürü Mevlüt AYDIN yapmış olduğu açılış konuşmasında şunları aktardı; “Bilindiği gibi DSİ Tarım, Enerji, Hizmet ve Çevre Koruma sektörlerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Sel kontrol DSİ’nin çevre koruma alanına girmektedir. DSİ’nin mansapta almış olduğu tedbirlerin önemi yukarı havzada alınan tedbirlere bağlıdır. ÇEM Genel Müdürlüğü ve OGM ile DSİ paralel çalışmaktayız. Bizler tersip bendi, ıslah sekiler ve taban kuşakları yaparken diğer kurumlar erozyon tedbirleri almaktadırlar. Eğitimi düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Eğitimin hayırlı olmasını diliyorum”.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Kadir SALTALI; sel kontrol çalışmalarının önemine değindiği açılış konuşmasında şunları söyledi; “Doğal kaynaklar toplumların en önemli kaynaklarıdır. Orman, Toprak ve Su kaynaklarını koruyan toplumlar geliştiler fakat koruyamayalar yok oldular. Tarihte Sümerler buna örnektir. Ülkemiz mera alanlarının 22 milyon ha. alana düşmesi de buna örnektir. Eğitimin faydalı ve hayırlı olmasını diliyorum”.
Dört gün sürecek olan eğitim programı 28 Haziran 2013 tarihinde sona erecektir.