Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“İKİLİ İŞBİRLİĞİ STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI” KAPSAMINDA CİBUTİ’DE İNCELEMELERDE BULUNULDU…

26 Haziran 2013

Cibuti Hükümeti’nin su ve ormancılık konularında yaşadığı sıkıntıların tespit edilmesi ve gerekli desteğin sağlanması maksadıyla “İkili İşbirliği Stratejisi ve Eylem Planı” kapsamında bu ülkeye 2-8 Haziran 2013 tarihleri arasında bir çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir.
 


Çalışma ziyaretine; Genel Müdürlüğümüzü temsilen Şube Müdürü Mahmut KILIÇ’ın yanısıra; DSİ Genel Müdürlüğü Daire Bşk.Yrd Kemal KARAKUŞ, SYGM  Şube Md. V. Dr. Özlem ŞENOL, Konya Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Talip KAVLAK, DSİ Genel Müdürlüğü İnşaat Yük.Müh Şahnur Yılmaz ALTUN ve DSİ Genel Müdürlüğü Meteoroloji Müh. Yavuz KARADAĞ katılmıştır. 


İlk gün Tarım, Balıkçılık, Hayvancılık ve Su Ürünleri Bakanı  Mohamed Ahmed AWALEH açılış toplantısına katılmış Cibuti’nin şartlarının çok farklı olduğunu ve çözüm önerileri ararken bu ülke şartlarına göre değerlendirme yapmasını islemiştir.


Cibuti Ankara Büyükelçiliği ve Cibuti ilgili Bakanlığı tarafından eylem planı kapsamında hazırlanan programa göre çalışmalar yapılmıştır. Heyetimiz yedi günlük çalışma ziyaretinde Cibuti’de bulunan, Fidanlıklar, Seralar, Baraj, Göletler, Su Kuyuları Arıtma Tesisleri ve DAY Ormanı Milli Parkında incelmelerde bulunmuştur.

 

 Yapılan incelemelerde ormancılık, çölleşme ve doğa koruma işleri ile ilgili tespitler ve öneriler belirlenmiştir.

 

1. Fidan üretimi, Çölleşme, Erozyon, Rehabilitasyon, Restorasyon, Sel Kontrolü, Kurak ve Yarı Kurak Alan Ağaçlandırmaları, Kırsal Kalkınma konularında teknik destek ve uygulamalı eğitim verilmesi uygun olacaktır.

2. Mevcut yüzey suyu toplama yapılarının bulunduğu bölgelerde buharlaşmayı önlemek amacıyla ağaçlandırma yapılması uygun olacaktır.

3. Day Ormanı, milli park statüsünde ve doğal bir orman olmasına rağmen henüz bir yönetim (Amenajman ) planı bulunmamaktadır. Acilen koruma ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla planlama çalışmasının yapılması uygun olacaktır.


4. Day Ormanın bulunduğu havzada yaşayan kırsal nüfusunda katılımı ve kalkındırılması amacıyla “Havza Rehabilitasyon Projesi Hazırlanması” ve uygulamaya konulması uygun olacaktır.

5. Ormanda mevcut ardıçların % 90 ı kurumuş ve devrilmiştir. Cibuti Day Orman proje sorumluları bu ardıç odunlarının değerlendirilmesi amacıyla bölgede hızar (orman ürünü işleme atölyesi) talep etmekte ve değerlendirilmesini istemektedir. Ancak gözlenen tabloda arazinin aşırı eğimli olması ve alt tabakada herhangi bir diri örtü tabakasının bulunmaması vb. sebeplerle toprak erozyonu sel ve taşkın riski mevcut olduğundan bu materyallerin sel ve taşkınların önlenmesi, ormandaki organik madde oluşumuna katkı sağlaması amacıyla kesinlikle ormandan çıkartılmaması uygun olacaktır. Proje kapsamında kurulan orman ürünleri işleme atölyesi 200 m3/yıl kapasitesi ile yeterli olacaktır. Kapasitenin artırılması zaten can çekişen ormanın yok olmasını hızlandıracaktır. 

 

6. Day Ormanındaki 2000 fidan/yıl kapasiteli mevcut fidanlık yetersiz olup üretim kapasitesi yüksek daha modern bir fidanlık kurulması ile ilgili teknik destek ve eğitim verilmesi uygun olacaktır. Bu kapsamda bölgede yaşayan vatandaşların küçük çaplı fidan üretimleri desteklenerek ormanın rehabilitasyonuna (gençleştirilmesi) katkı sağlamaları uygun olacaktır.

 

7. Ormanda fidanlık ve rehabilitasyon için gerekli su ihtiyacı yakındaki köydeki depodan çekilen bir iletim hattıyla karşılanmaktadır. Ancak köye içmesuyu da sağlayan bu depoda su yetersiz olduğunda ormana zaman zaman su verilememektedir. Bu nedenle acil olarak bu bölgede bir su sondaj kuyusu açılarak orman ve fidanlığın su ihtiyacı karşılanmalıdır.

 

8. Day Ormanındaki mevcut 50 ha’lık yüzey suyu hasadı uygulamalarının daha sistemli ve ormanın tamamını kapsayacak şekilde devam ettirilmesi uygun olacaktır.

9. Cibuti kent merkezinde bulunan fidanlıkların Bakanlığımız ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda orman ağacı fidanı ile birlikte özellikle ihtiyaç duyulan sebze ve meyve fidanı üretimi amacıyla rehabilitasyonu, modernizasyonu ve kapasite artırımının sağlanması uygun olacaktır.

 

10. Av yönetimi ve biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir yönetimi konularında teknik yardım ve eğitim verilmesi, bölgenin yaban hayatı envanterinin yapılması uygun olacaktır.

 

Cibuti’de 1 hafta boyunca yapılan görüşme ve arazi incelemelerinde su, meteoroloji, ormancılık, çölleşme ve doğa koruma ile ilgili bilgi, belge ve talepler alınarak su işleri, meteoroloji işleri, ormancılık, çölleşme ve doğa koruma konuları ile alakalı değerlendirme yapılarak rapor hazırlanmış hazırlanan rapor Tarım, Balıkçılık, Hayvancılık ve Su ürünleri Bakanı Mohamed Ahmed AWALEH, T.C. Cibuti Büyükelçisi Hasan YAVUZ, Cibuti Ankara Büyükelçisi Aden Houssein ABDİLLAHİ katıldığı toplantıda okunmuştur.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır